De strafste pc-gamehardware op IFA

Op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn

za 08/09/2018
Ronald
0 reacties

Normaal gezien is er weinig te rapen voor gamers op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn: het is de jaarlijkse hoogmis voor de gehele elektronicasector, waar vooral nieuwe tv's, homecinemasystemen en wasmachines worden voorgesteld. Maar dit jaar spotte ik ook een pak gaminghardware. Een greep.

Het zou weleens kunnen dat videogames vanaf nu ieder jaar wat prominenter aanwezig zullen zijn op IFA: een belangrijke productgroep is er namelijk de pc, en die overleeft volgens studiebureau GfK dankzij... jullie, gamers! Het aantal destkoppc's die in de eerste helft van dit jaar werden verkocht in Europa daalde met 14 procent, en het aantal laptops met 9 procent: de pc heeft zo goed als afgedaan als centraal apparaat in ons leven. Maar tegelijkertijd daalde het geld dat fabrikanten als Acer, Lenovo, Dell en HP verdienden aan hun computers slechts met 5 procent voor desktops en vier procent voor laptops. Wat dus betekent dat consumenten die wél nog een pc hebben gekocht er extra poen voor

hebben opgehoest. Vooral aan straffere processors, betere grafische kaarten en andere interne hardware die vooral gamers in hun machine willen, ontdekte GfK. En dat weten de fabrikanten inmiddels ook, zo blijkt duidelijk uit het aanbod aan nieuwe gamingpc's die de grote merken aan het publiek lieten zien op IFA. Maar ook monitors en gaming-accessoires stonden breed te pronken.

Acer Predator Orion 5000

Kijk bijvoorbeeld eens naar dit beest van Acer. Een gamingpc met een tweedegeneratie-AMD Ryzen 7 2700x processor: eentje met acht kernen en zestien threads. Gooi daarbij het nieuwste AMD B450 Chipset 1-moederbord in de mix, en met meegeleverde videokaarten tot Nvidia GeForce GTX 1080. Al die krasse hardware in dit ongeveer tweeduizend euro kostende kastje mag bovendien gezien worden, vond Acer: de behuizing heeft een transparant zijpaneel om alles zichtbaar te maken.

Alienware Aurora

Deze kanjer van Dell-dochtermerk Alienware is de vaste trainingspc van eSports-ploeg Team Liquid. De versie die werd voorgesteld op IFA wordt beschikbaar met de zopas voorgestelde Nvidia GeForce RTX 2070-, RTX 2080- en RTX 2080 Ti-videokaarten. Op de hoogste graphics-optie kan hij zelfs 12k-resoluties aan, maar daar heb je natuurlijk een aangepaste monitor voor nodig.

MSI Prestige PS42

Deze laptop van het Taiwanese MSI lijkt eerder op een zakelijke computer, met zijn flinterdunne bezels, zijn 15,9 millimeter dikte en zijn gewicht van slechts 1,19 kilogram. Maar binnenin zit een beest van een gamingpc, met onder meer een achtste-generatie Intel Core i7 quad-core-processor en een Nvidia MX150-gpu.

Infarex M10 Gaming Mouse en R10 Gaming Mousepad

Wie een beetje fluks wilt gamen heeft ook een goeie gamingmuis met bijbehorende mousepad nodig. De Infarex M10 heeft een optische gevoeligheid van 3.200 dots per inch, en een Ultrapolling Tracking System zorgt ervoor dat gamers zich met enige precisie kunnen vastzetten op hun doelwit. Muis en mousepad zijn bovendien voorzien van felle rgb-lampjes, die in negen verschillende modi kunnen worden gezet, afhankelijk van de kleurengloed die uitgaat van de game die je aan het spelen bent.

LG ULtraGear Monitors

Een knaller van een gamingpc heeft ook een goeie monitor nodig. De Koreaanse fabrikant LG Electronics, bijvoorbeeld, had in een hoekje van zijn stand een reeks nieuwe UltraGear-monitors staan. Toestellen met een gebogen, ultrabreed 21:9-scherm, een Nano IPS-paneel met kleurentechnologie die 98 procent van het DCI-P3-kleurenspectrum dekt, en liefst 135 van het qRGB-kleurenspectrum. Binnenin zit ook Nvidia's G-Sync-technologie, die ervoor zorgt dat ultrasnelle bewegingen op het scherm zichtbaar zijn zonder franjes. De beeldverversingssnelheid is 120 Hz, maar die G-Sync helpt dus in het tegengaan van bewegingsonscherpte.

Samsung CHG90 Qled Gaming Monitor

Ook LG's erfconcurrent Samsung had een high-end-monitor op zijn stand staan. De CHG90 heeft een ultrabreed 49-inch-scherm met een op het eerste gezicht misschien vreemde 32:9-aspectratio: echt brééd dus. Maar aangezien het scherm ook nog eens gebogen is, lijkt het bijna alsof het helemaal rond je is geplooid. De monitor ondersteunt ook AMD's FreeSync 2-technologie, die gamers een vloeiende HDR-game-ervaring levert met een ontwarbare helderheid en kleurenpracht die het dubbele is van het sRGB-spectrum.

Acer Predator Thronos

We sluiten af met de ware pièce de résistance voor gamers. De eerste dag dat IFA open was voor het publiek stond de Predator Thronos niet eens op de stand van Taiwanese fabrikant Acer: die had te weinig mankracht en materieel om het ding sneller van de persconferentie naar de stand te transporteren. Met zijn gewicht van 220 kilogram is het natuurlijk ook niet zo'n sinecure: dit is het soort product dat je neerzet op een plaats om hem daar ook te laten staan. De Thronos heet eigenlijk een beetje ten onrechte een 'stoel': noem het eerder een gamingpc waar je in kunt kruipen, met drie 27-inch-monitors en een ruimte voor een Predator-gamingpc van het merk. Er zijn nog geen prijzen bekend voor het ding, maar we weten allemaal dat het eerder een 'omdat we kunnen'-prestigeproduct is. Wat we ook weten is dat er geheid een paar gekken zullen zijn die het ding nog zullen kopen ook, wat de uiteindelijke prijs ook mag zijn.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor