ASUS ROG Phone II

Een vlaggenschip zonder waardige tegenstander

900 euro voor een smartphone die op alle vlakken de capaciteiten van talloze duurdere smartphones overtreft. Het lijkt een sprookje te zijn, en het idee om een mobiele telefoon te ontwerpen specifiek voor videogames op te spelen is inderdaad echt overdreven, maar ASUS heeft ondertussen reeds bewezen dat het een te bespelen markt is waar ze een meerwaarde kunnen betekenen. Met de ROG II mocht ik hun absoluut paradepaard onder handen nemen en mijn ervaringen vind je hieronder.

Hardwarevergelijking                                                                                            

 ASUS ROG Phone IIOnePlus 7 ProiPhone 11
Prijs€ 899€ 695€ 809
Schermgrootte6,59"6,67"6,1"
Resolutie2340x10803120x14401014x758
Meer scherminfo120Hz 1ms90 Hz60 Hz
Opslag512GB256GB64GB
ProcessorSnapdragon 855 Plus 2,96GHzSnapdragon 855 2,84GHzA13 Bionic 2,65GHz
RAM12GB8GB4GB
Batterijcapaciteit6.000 mAh4.000 mAh3.110 mAh
Hoofdcamera48MP48MP12MP

Om de prijs-kwaliteitverhouding van de ASUS ROG Phone II te kaderen, vind je hierboven een vergelijkende tabel waarbij het toestel het opneemt tegen de OnePlus 7 Pro, en de iPhone 11. Beide toestellen zijn tegenwoordig enorm populair en vallen min of meer binnen dezelfde prijsklasse. OnePlus is altijd zeer performant en tegelijk betaalbaar geweest, en aangezien ik binnen de tijdspanne van enkele maanden deze drie toestellen in m’n bezit heb gehad, kan ik ze perfect met elkaar vergelijken.

De belangrijkste verschillen vind je bij de kwaliteit van het scherm, de beschikbare opslag, werkgeheugen en batterijcapaciteit. Voor iemand die regelmatig pendelt of thuis in de zetel graag wat games op z’n smartphone speelt, zijn dit bovendien doorslaggevende specificaties die ik hieronder onder de loep zal nemen. Vooraleer ik echter onder de motorkap duik, bespreek ik kort de algemene look and feel van de ASUS ROG Phone II, want zoals de schermgrootte weergeeft is het geen klein toestel.

Toch weegt hij minder dan bijvoorbeeld die iPhone 11, die een pak kleiner is. Dat betekent dat alles intern redelijk op elkaar gepakt moet zitten, en het feit dat er standaard een extern koelelement in de doos zit, verontrustte me initieel. Of ASUS’ toestel echt heet wordt kom je zodra te weten, nu even het uiterlijk.

Het uiterlijk

Standaard wordt de ASUS ROG Phone II met een plastic frame geleverd dat je aan de achterkant van het toestel kan bevestigen. Volledig optioneel, maar wat mij betreft een zeer grote meerwaarde aangezien het toestel anders te vlot van links naar rechts in je handen schuift. De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat het mooier oogt zonder die extra bescherming en grip, maar better safe than sorry lijkt me bij een toestel van 900 euro geen overbodige luxe. Aan de rechterkant vind je de traditionele aan-/uitknop en ook de volumeknoppen bevinden zich aan die zijde. De linkerkant werd namelijk gevrijwaard om de externe koeling te bevestigen.

Ik gamede eerst zonder om te checken of die echt nodig is; elke game die ik via Google Play installeerde kan je namelijk ook op elke andere smartphone spelen. Als die niet onveilig oververhitten, waarom deze gsm dan wel? De screen‑to‑body ratio bedraagt overigens slechts 80,21 percent, maar toch zijn zijranden flinterdun. Het zijn de ongewenste balkjes bovenaan en onderaan die de pret deels bederven; in het bovenste element zit de camera vervat, onderaan is er op het eerste zicht al helemaal geen reden om die overschot/marge te hanteren.

En nu … Actie!

Om een waarheidsgetrouw beeld te krijgen van de videogames die een gemiddelde gamer op deze ASUS-smartphone zou spelen, downloadde ik vijf games, allemaal compatibel op minstens 120Hz, om te controleren op welke manier dit toestel op urenlange gamingsessies zou reageren. Qua genres trachtte ik eveneens een uitgebreid gamma te bekomen: zowel Final Fighter, Hill Climb Racing, PAC-MAN256, Old School Runescape en ARK: Survival Evolved passeerden de revue. Wanneer je voor het eerst een mobile game opstart, staat de Game Genie je bij met enkele tips. Zo kan je L1/L2-triggers configureren die op je scherm verschijnen, en je kan ze ook verplaatsen. Alle spelletjes verschijnen ook in de Armoury Crate, een applicatie die ook op ASUS-laptops beschikbaar is en kan worden gebruikt om de prestaties van de hardware te tweaken.

Het is best spectaculair om tools die je jarenlang op gaming-pc’s hebt gebruikt, nu plots op een gsm de real-time temperaturen van bijvoorbeeld te processor monitoren. De accuratesse staat volgens mij ook op punt, want wanneer de interne temperatuur stijgt, voel je dat ook effectief aan de buitenkant van het toestel. Ik wil je echter niet verontrusten, want zelf na 3 à 4 uur no-lifen in Runescape, voelde de smartphone nog koel aan en de prestaties lijden niet onder het urenlange nerdfestijn. Zo lijkt het natuurlijk alsof deze ASUS absoluut geen meerwaarde te bieden heeft in vergelijking met bijvoorbeeld mijn actueel toestel, een iPhone 11, en daar kan ik je meteen over geruststellen.

Snel, sneller, ASUS ROG Phone II

Ik ben constant aan het multitasken. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat zoiets ongezond is, maar social media, gamen, de krant lezen, m’n zoekertjes op 2dehands checken, alles moet tegelijk gebeuren en daarbij hou ik geen rekening met het al dan niet aan het gamen zijn. Op mijn vorige gsm-toestellen (ik had tot recent een OnePlus 6, nu dus een iPhone 11) was dat nooit een probleem, en uiteraard kan ook deze krachtpatser daarmee overweg. Wat echter opvalt, is dat hij na enkele dagen niet plots trager wordt, iets wat met een reboot dan doorgaans was opgelost.

Daarnaast bestaan laadtijden echt niet. Een spel opstarten, naar het volgend level avanceren, er is echt niets wat vertraging oploopt sinds ik non-stop op deze ASUS game. Ik merk eerlijk gezegd wel een minder groot verschil tussen de 60Hz op m’n iPhone en de 144Hz op de ASUS, in vergelijking met datzelfde verschil op een pc-monitor. Geef me daar tegenwoordig een 60Hz-monitor en ik zie alles haperen gelijk zot, maar eenzelfde ervaring beleefde ik – onverwacht – niet bij het recenseren van de ROG Phone II, en dan vooral bij de terugkeer naar m’n iPhone.

Conclusie

Prijs-kwaliteitsgewijs kan je bij enkele merken terecht die je degelijke hardware kunnen leveren, maar toch moet ik eerlijk concluderen dat de prestaties in de praktijk ontegensprekelijk de beste zijn die ik al heb kunnen ervaren bij het spelen van mobiele spelletjes. Iets wat ik niet in de body heb vermeld, omdat we met één dag batterij-autonomie tegenwoordig al content zijn, is dat de ASUS ROG Phone II het mits intensief gamen toch nog anderhalve dag weet te trekken. Het zijn allemaal factoren die in het voordeel spelen en daarom kan ik dit toestel je echt aanraden, mits je regelmatig op je smartphone gamet natuurlijk.

 

 


Commentaar toevoegen

Log in or to post comments