Acer Predator X38 QHD 37,5-inch ultrawide curved screen

Om me mezelf in de coronaperiode wat te verwennen, en ook omdat ik net twee liesbreukoperaties achter de rug heb, besloot ik me een 27 inch Samsung Curved QLED  gaming monitor aan te schaffen. Niet veel later vroeg Acer me of ik zin had om hun Predator 38X curved gaming monitor eens te proberen. Gamen op een 37.5 inch gaming monitor die maar liefst 2200 euro kost? Dat moet je mij geen twee keer vragen. Bovendien weten we als gamer allemaal hoe belangrijk een goede monitor is op optimaal te genieten en te presteren in onze favoriete games.

Nog geen week later ging de bel en stond er een grote, maar geen fancy, kartonnen doos in de huiskamer. Jammer want ik zou wel eens willen zien in welke verpakking je deze monitor krijgt toegestuurd als je hem koopt.

Terwijl mijn vrouw nog haar beklag aan het doen was omdat ik de living en eetkamer stilaan, vanwege corona, aan het ombouwen ben tot een heuse gaming- en testkamer, was ik al in extase door wat er zich in die doos bevond. En dan had ik nog geen seconde gegamed…

De voorzijde

De mensen van Acer waren zo vriendelijk om de monitor reeds in mekaar te steken, zodat ik zelf niet hoefde te klungelen. Ik ben daar eerlijk in, ik ben niet meteen de handigste wanneer het op het installeren van technische zaken aankomt. Het onderstel, de voet en de arm waarop het toestel steunt zijn zeer robuust. Bovendien kan je de monitor zelf in alle richtingen draaien/kantelen, link, rechts, naar voor en naar achter zodat je meteen de juiste hoek kan kiezen. Of waarom niet hoger/lager want ook dat kan.

Het scherm zelf, voor de volledigheid een QHD 37,5-inch ultrawide curved screen, wordt omgeven door een klein zwart randje zodat je geen beeld verliest. Onderaan is de rand iets breder, zo’n 1,5 cm, en vinden we helemaal links het Nvidia G-Sync logo, in het midden het Predator-logo en helemaal rechts een klein blauw ledlampje dat aangeeft of je scherm aan of uit staat. Qua dikte moet je toch een 3 cm tellen, en van aan de achterste steunpoot tot de voorste zo’n 30 cm wat dus wil zeggen dat het scherm in zijn geheel best wat plaats inneemt op je gaming plek.

De achterzijde

Aan de achterzijde rechts is er een klein pookje/knopje om het menu aan te zetten. Daarboven bevinden zich dan vier kleine knopjes, namelijk om de modus in te stellen, de input te kiezen, lichtsterkte te kiezen (450nits) en uiteraard de power-knop.

Maar dat is nog niet alles. Achteraan de monitor vinden we een HDMI 2.0-aansluiting, een DisplayPort 1.4 en een aansluiting voor je headset. Daarnaast nog een USB A-aansluiting om de monitor te verbinden met je computer waardoor je nog eens vier extra USB 3.0-aansluitingen krijgt, waarvan twee aan de linkerkant van de monitor en twee achterop. Aan aansluitingen dus geen gebrek. Om de kers helemaal op de taart te zetten heeft de monitor ook nog twee luidsprekers van 7 watt. Niet meteen de kwaliteit trouwens die je van een oerdegelijke headset moet verwachten qua kwaliteit, maar het kan er zeker mee door.

Onder de motorkap

Nu we weten hoe de monitor er uitziet is het eens tijd om te kijken wat het ding allemaal onder de motorkap heeft, en dat is niet mis natuurlijk. De Acer Predator X38 is gebaseerd op een 37,5-inch IPS-paneel met een 2300R-curve. Dit betekent, voor de kenners, dan het minder gebogen is dan schermen met een kleinere kromtestraal.

Verder kan je rekenen op een 3840x1600, speel daar maar eens je favoriete games op, een 1 ms GtG-responstijd en een 175 Hz verversingssnelheid, standaard 144Hz trouwens, in overklokmodus. Naast het spelen van games is dit scherm uiteraard ook geschikt voor de filmliefhebbers, zeker in Ultra HD. 

Uiteraard staat het Nvidia G-Sync logo niet voor niets op de voorzijde van het scherm. Het scherm biedt namelijk ondersteuning voor Nvidia’s G-Sync adaptieve vernieuwingsfrequentie-technologie en is ook Display HDR 400-gecertificeerd. Dat laatste is niet slecht maar wat research leerde me toch dat een monitor van deze prijsklasse minstens voor DisplayHDR 1000 moet gaan.

Diverse modi

Qua modi kan je het scherm via de knopjes aan de achterzijde dus instellen voor actie, racing en sport. Ook zijn er specifieke modi voor het kijken van films of foto’s. Door de grootte van het scherm is dit immers ook een ideale monitor om films (21:9) te bekijken of foto’s te bewerken. Je kan bovendien voor de standaardinstellingen gaan, maar als je daar zin in hebt of wat technologisch aangelegd, dan kan je een eigen profiel aanmaken. Probeer het eens zou ik zeggen.

Je kan werkelijk alles instellen gaande van de beeldkwaliteit zelf, gaande van dark boost (maakt donkere kleuren enkele tinten lichter), contrast, blauw licht-filter en back light response, en de kleuren, audiovolume, gaming, OSD en bepaalde systeeminstellingen. Nogmaals de mogelijkheden om hier je eigen ding te doen zijn onvoorstelbaar.  Zeker omdat ik iemand ben die nogal eens in de late durft te gamen, en dan (te) laat blijft doorgaan, is die blauw lichtfilter aangenaam voor mijn ogen. Heb je daar allemaal geen zin in, en wil je gewoon gamen of een film kijken, dan kan je alles op automatisch zetten ook.

En dan nu speeltijd!

Allemaal goed en wel, en ik heb me inderdaad wat geamuseerd met al die instellingen, maar wat als we uiteindelijk gaan doen waar de monitor voor dient: gamen tiens! Ik heb Desperados III, Jurassic World Evolution, Modern Warfare multiplayer, Iron Harvest en Gears Tactics (de pc-games die ik het meeste speel momenteel) gespeeld op de monitor en ik kan maar 1 ding zeggen: fenomenaal! Ik heb wel wat moeten klooien in de instellingen van de games en mijn Nvidia-kaart om de juiste instellingen per game te vinden, maar geloof me het is de moeite. Uiteraard kan je de monitor ook aansluiten op je console natuurlijk.

Alleen al het feit dat ik kon gamen op die moddervette resolutie van 3840x1600 is een overwinning op zich. De beeldkwaliteit, de scherpte, de kleurweergaves maar ook het overzicht dat je hebt op de omgeving, je troepen en de vijand wat zeer van pas komt in games als Tactics of Iron Harvest. Ook in Desperados III voor het verkennen van de omgeving en het inplannen van je acties is het echt een luxe om zo’n mooi en groot beeld (en overzicht) te hebben trouwens. En wat zoiets doet voor een knaller als Modern Warfare, dat kan je je waarschijnlijk zelf al voorstellen.

Afstand bewaren

Maar de game waar deze monitor echt tot zijn recht komt, buiten al de andere natuurlijk laat dat duidelijk zijn, is Jurassic World Evolution. De dino’s die je hatched en dan door de poort ziet komen, hoort brullen en dan hun terrein ziet oprennen was een kippenvelmomentje. Het voordeel van deze monitor is echt dat je voor een totaalbeleving gaat die ogen en oren de kost geeft. Geen hoekje of vakje van je scherm is leeg. Het gaf me een beetje het gevoel, mede door de grootte en de kromming van het scherm, en het feit dat ik zelf op 1 meter (wat misschien best kort is) van het scherm zat, dat ik meer in de game gezogen werd. Ook omdat je ogen veel meer te zien krijgen als ze zich focussen op het beeld.

Tip: zet het scherm zeker op 1,5 à 2 meter afstand want na een drie uur durende Modern Warfare-sessie had ik barstende koppijn omdat ik te dicht (1 meter) zat.

Fenomenale refresh rate

En dan die fenomenale refresh rate. Mijn vrienden lachen altijd wanneer ik zeg dat Hertz belangrijk is, en kijk ook hier wordt dat weer aangehaald. Het voordeel van een hoge refresh rate is dat het beeld vloeiender kan worden weergegeven. Daarnaast heb je ook minder last van input lag, wat zeker in een game als Modern Warfare/Warzone een groot voordeel is. Dus Jonathan en Randy, ja ik noem ze bij naam, Hertz (Ertz) does matter. En in het geval van deze monitor size ook trouwens.

Maar ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat bij een game als World of Warcraft, zeker bij het raiden en gamers die veel add-ons gebruiken, titels uit de Total War-saga (gigantische veldslagen), zeker Microsoft Flight Simulator of andere games waarin zich epische dingen voordoen, een groot scherm als deze Acer Predator X38 goed van pas komt.

Conclusie

De beloning? Een dubbel en dik verdiende vette gouden 9lives-beker! De Acer Predator X38 kost je dan wel 2200 euro, de gaming ervaring is fenomenaal. Je kan het scherm tot in de kleinste puntjes verder aanpassen voor jouw optimale spelervaring. Iets wat me trouwens opviel na het spelen was het zachte zoemen van de koeling van het scherm, niet (te) luid maar het valt wel op. De overklokbare refresh rate tot 175Hz, de stevigheid van het geheel, de beeldkwaliteit, de 3840x1600-resolutie, het is de natte droom voor iedere gamer. Jammer dus, maar best te begrijpen trouwens, dat dit scherm een flink pak euro’s kost waar jij en ik hard voor moeten werken. Voor heel wat mensen, waaronder ook ondergetekende, is dit immers een flinke hap uit hun budget. Maar aangezien we door corona dit jaar niet naar het buitenland op vakantie kunnen, sparen we wel heel wat centen uit. Tiens, misschien moet ik toch maar eens met mijn vrouw gaan praten. Schaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat? Ik moet u iets vragen…

 

3 reacties

Mooi scherm.

Zelf heb ik de Alienware AW3420DW die is niet zo uitgebreid kwa spec's dan de Predator hier maar ook HEEL content van.

Hiervoor had ik 2 weken de Asus ROG Swift PG35VQ (de duren) maar die sloeg enorm hard tegen door het VA-paneel heb deze terug gedaan.

Rating:1

Ik heb een Samsung ultrawide gaming scherm van 49inch 5120x1440 en zit ook maar ongeveer een meter er van weg maar geen last van koppijn! Moet zeggen van al de schermen die ik al heb gehad en dat zijn er toch al zeker meer 18stuks is deze toch één van de beste voor me

Rating:1

Ben zelf ook heel tevreden van mijn Samsung QLED 27 inch curved hoor. Wel jammer dat er geen luidsprekers in verwerkt zitten.

Die Acer was wel megavet maar bij het spelen van Warzone/Modern Warfare (veel actie tegelijk) had ik wel hoofdpijn na een uur of twee spelen. Bij games als Desperados, Gears Tactics of Jurassic World Evolution is het veel rustiger in beeld, en dan had ik geen hoofdpijn.

Maar als ik de centen had dan zou ik m zeker in huis halen. Ook die luidsprekers vond ik cool. Het is leuk om af en toe eens zonder headset te kunnen gamen, zeker in deze warme periode.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments