Pagina 1 van 5 12345 Laatste

Discussie: Netwerken

  1. #1
    TiZon's schermafbeelding
    Lid sinds
    14/12/05
    Locatie
    Dilbeek
    Berichten
    10.473
    iTrader
    20 (100%)
    Reputation
    9/40

    Netwerken

    Netwerken

    1 Terminologie
    1.1 Woordverklaring
    IP-adres: Het virtuele ‘adres’ van je computer binnen een nerwerk, je hebt meestal 2 verschillende IP's. Je hebt 1 LAN-IP en een WAN-IP. Een WAN-IP wordt toegewezen door je internetleverancier en een LAN-IP door je Router of dergelijk.
    ISP: Internet Service Provider, internetleverancier
    Mac-Adres: Een Mac-adres is een soort ingebrande code in je netwerkkaart, aka fysiek adres. Het is eigen aan je netwerkkaart en is uniek. Het kan echter wel veranderd worden met speciale software.

    1.2 Soorten netwerken
    Ik overloop hier even de verschillende voor- en nadelen van de verschillende types.
    Bus-netwerk: Alle computers worden met 1 enkele kabel verbonden.
    Voordeel: Eenvoudig, meer dan 2 pc’s per netwerk.
    Nadeel: hoe meer PC’s, hoe trager de verinding.
    Ring-netwerk: Alle computers zijn samen verbonden en vormen 1 ring.
    Voordeel: Snelheid blijft behouden, ook met veel computers.
    Nadeel: Duurt lang voor computers elkaar vinden.
    Ster-netwerk: Alle computers komen samen in 1 punt.
    Voordeel: Snelle verbinding bij veel computers.
    Nadeel: Relatief veel kabels nodig.
    Peer-to-Peer-netwerk: 2 computers worden met elkaar verbonden
    Voordeel: Makkelijk
    Nadeel: Max 2 computers in een netwerk.

    Als twee of meerdere van de bovenstaande netwerken worden gecombineerd heet dit een Hybride-netwerk. De soorten netwerken die je vandaag nog tegenkomt zijn nog bijna uitsluitend Ster-netwerken & Peer-to-Peer-netwerken.

    2 Hardware
    2.1 Kabels
    STP (Shielded Twisted Pair): Kabels die beschermt worden door een speciale laag met elektromagnetische elementen.
    Voorbeeld

    UTP (Unshielded Twisted Pair): Hetzelfde als een STP, alleen dan zonder de extra bescherming. Deze kabel wordt het meestgebruikt om netwerken aan te leggen.
    Voorbeeld

    FTP (Foiled Tisted Pair): een verbeterde STP waardoor er nog minder verlies op de kabel zit.
    Voorbeeld

    2.2 Netwerkapperatuur
    Router: Een Router is een “doos” die je in het netwerk legt en waar je de kabels naartoe zal leiden. Het verbindt 2 netwerken met elkaar in de enge betekenis van het woord. De routers de dag van vandaag hebben meestal een WAN- en verschillende LAN-poorten. Het internet komt binnen via de WAN-poort en wordt door de router verdeelt naar de computers die aangesloten zijn op de router via een LAN-poort. Routers kunnen over het algemeen ook ip-adressen toekennen. Dit heet DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Verder kunnen ze ook nog dienst doen als Firewall of een ingebouwde modem bezitten.
    Voorbeeld

    Hub: Een Hub kan je het best vergelijken met een stekkerdoos. Het stuurt domweg alle deeltjes informatie die hij krijgt (paketten) door naar iedereen die verbonden is.
    Voorbeeld

    Switch: Een switch is een soort slimme hub. Hij onthoud wat de besteming van het pakket is en stuurt het dan enkel en alleen naar de ontvanger. hij maakt hiervoor geen gebruik van IP-adressen, maar van MAC-Adressen.
    Voorbeeld

    Repeater: Een repeater is te vergelijken met een muziekversterker, hij vankt een (zwakker) signaal op en stuurt het dan verstelrkt terug door.
    Voorbeeld

    Modem :Een modem is een apparaat dat je computer verbint met een extern netwerk, meestal dat van je ISP. Dit wordt gedaan door analoge signalen (telefoon/kabel) om te zetten naar digitale signalen (pc) en vica versa. Het enige wat een modem doet is dus Moduleren en DEMoldueren, zet de eerste letters samen en je krijgt modem. Meestal staat dit voor de router/hub/switch tenzij het ingebouwd is. Een modem kan ook intern in een computer zitten als PCI-kaart, maar dan wordt het moeilijker om een overzichtelijk netwerk aan te leggen.
    Voorbeeld


    3 Hardwarematige instellingen
    Voordat je je netwerk in en OS kan beginnen in te stellen moet hardwarematig alles in orde zijn, dit overloop ik hier even.

    De meeste mensen zullen waarschijnlijk kiezen voor één van de eenvoudigste netwerken, namelijk een ster-netwerk met UTP-kabels verbonden naar een centraal punt (router/hub/switch)
    Voorbeeld: Schema
    Het is uiteraard ook mogelijk om minder (of meer) pc’s in dit netwerk te zetten. Verder is het ook goed mogelijk om bv een ingebouwde modem te hebben en dat het internet rechtstreeks binnenkomt op de router/switch/hub

    3.1 Instellingen van de modem
    Een modem moet weten met wie hij verbinding moet leggen. Bij een kabel-modem is de kans echter klein dat u deze nog zal moeten afstellen.
    De modem zal automatisch een IP-adres hebben. Om dit te achterhalen raadpleegt u best uw handleiding. Om de modem in te stellen surfen we naar het IP van deze modem. Open hiervoor je favoriete browser en surf naar http://xxx.xxx.xxx.xxx . waarbij de xxx vervangen wordt door het IP van uw modem. Nu komt u bij een aanmeldscherm, hier moet u de gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Let op! Dit zijn niet de gegevens van je ISP! Kijk voor deze gegevens in de handleiding van de modem. Nadat we aangemeld zijn, komen we in een nieuw scherm. Hier moet u de gegevens van de ontvanger opgeven (in dit geval uw ISP).
    Dingen die je zeker moet instellen zijn de gebruikersnaam en wachtwoord, maar vergeet zeker ook niet het virtuele circuit en bv de multiplexing. Als u deze niet weet, kan u deze gegevens bekomen op de support-sectie van je ISP of telefonisch via de helpdesk. Moest er iets foutlopen kan je je modem steeds resetten door de resetknop voor 30 sec ingedrukt te houden met een fijn potlood.
    Voorbeeld: Voorbeeld instellingen

    3.2 Instellingen van de router

    Ik ga er nu even van uit dat je geen ingebouwde modem hebt in je router. Je surft naar het ip van je router. Als je nog niets gewijzigd hebt, is deze standaard en kan je de handleiding raadplegen hiervoor. Hier kan je je dan aanmelden en gebruik maken van het controlepaneel.
    Ik overloop even de belangrijkste instellingen.
    Router IP: spreekt voor zich, hier kan je het ip van je router wijzigen.
    DHCP: staat voor Dynamic Host Configuration Protocol, kortgezegd: de instelling die zal bepalen hoe de ip-adressen worden uitgedeeld. Meestal raad ik aan om DHCP aan te zetten. Je laat hem 20 adressen toewijzen. En je zet de starting range op een laag IP. Hiermee bedoel ik bv. Van xxx.xxx.xxx.50 tot xxx.xxx.xxx.70. Later als we dan vast IP’s gaan instellen beginnen we met xxx.xxx.xxx.100 om makkelijk het onderscheid te kunnen maken. Het is ook mogelijk dat je een lease-time kan instellen. Het komt erop neer dat computers voor die bepaalde tijd dat IP kunnen gebruiken, na deze periode vervalt het ip en krijgen ze een nieuwe.
    Voorbeeld
    Firewall: Negen op tien routers hebben nu een ingebouwde firewall om je te beschermen tegen kwaadaardige programma’s (malware). Het is natuurlijk aanbevolen om deze te laten aanstaan. Het beschermt je bv reeds tegen virussen die gebruik maken van exploits in windows. Je begrijpt dat het irritant is als je net geformatteerd hebt gedaan om die beestjes allemaal terug binnen te krijgen.
    Voorbeeld
    Port Forwarding: standaard worden alle connecties die van buitenaf komen geblokkeerd. Dit kan je tegengaan door enkele poorten open te zetten op de router. Hierbij kan je een poort in je LAN nog wijzigen voor ze buitengaat in geval je ISP bv het verkeer op poort 21 tegenhoud (FTP red.)
    Voorbeeld


    Moest je toch een ingebouwde modem hebben, komen de instellingen overeen met de uitleg van en modem.

    3.3 Instellingen van de switch
    Een switch heeft normaal geen extra instellingen nodig en zou moeten werken als alles juist is aangesloten.






    Frequently Asked Questions
    Q: Hoe kom ik te weten wat mijn LAN-IP is?
    A: Ga naar 'Start' en kies hier voor 'Uitvoeren'. typ hier 'cmd' (zonder de ''), klik nu op 'OK'. In het venster dat zich opent typ je 'ipconfig' , druk daarna op de 'Enter-toets'.

    Q: Hoe kom ik te weten wat mijn WAN-IP is?
    A: Dit kan je makkelijk hier nakijken.

    Q: Hoe kom ik te weten wat mijn Mac-adres is?
    A: Ga naar 'Start' en kies hier voor 'Uitvoeren'. typ hier 'cmd' (zonder de ''), klik nu op 'OK'. In het venster dat zich opent typ je 'ipconfig /all' , druk daarna op de 'Enter-toets'. Je MAC-adres staat naast de vermelding 'Fysiek Adres'

    Q: Hoe kom ik te weten wat mijn Router-Ip is?
    A: Ga naar 'Start' en kies hier voor 'Uitvoeren'. typ hier 'cmd' (zonder de ''), klik nu op 'OK'. In het venster dat zich opent typ je 'ipconfig /all' , druk daarna op de 'Enter-toets' Je Router-IP bevindt zich naaast de vermelding 'Standaard gateway'.

    Q: netwerkbron niet toegankelijk, geen rechten?
    http://games.telenet.be/forum/showpo...86&postcount=2
    met dank aan GenesisX


    Scratchboard: NAT, HUB

    To Be Continued.....
    Als iemand nog iets weet, post het maar, dan zet ik het er wel bij.
    Laatst gewijzigd door Exit; 12 augustus 2007 om 13:38
    PSN:TiZon Website Facebook Gallery YouTube Last.fm Twitter

  2. #2
    TiZon's schermafbeelding
    Lid sinds
    14/12/05
    Locatie
    Dilbeek
    Berichten
    10.473
    iTrader
    20 (100%)
    Reputation
    9/40
    PART2 (OK, dees is suky, ik kan niet meer bijvoegen bij mijn sticky )

    4 Beveiligingen (5stappen)

    1. Een WEP- of WPA-sleutel instellen op de router. WPA is in principe veiliger. Echter moet je er ook op letten dat de draadloze netwerkkaarten van de computers die je met de router wil verbinden WPA ondersteunen. Kies een lange sleutel, liefst een combinatie van cijfers, hoofd- en kleine letters.

    2. Vervolgens stel je de MAC-adres filter in. Deze zorgt ervoor dat enkel de netwerkkaarten met het door jou ingevulde MAC-adres (een soort unieke hardwarecode) met de router kunnen verbinden. Hoe het mac-adres van je draadloze netwerkkaart opsporen? Simpel: start > run / uitvoeren > "cmd" (enter) > "ipconfig /all" (enter), uiteraard zonder de aanhalingstekens. Onder "Ethernet adapter Wireless Network Connection" vind je bij "Physical address" het mac-adres van de draadloze netwerkkaart (6 x 2 tekens). Schrijf de code op, en voeg ze toe aan de lijst met toe te laten adressen (in het instelmenu van de router). Doe dit voor elke computer.

    3. Zorg ervoor dat het instelmenu van je router beveiligd is dmv een paswoord. Maw dat je eerst een paswoord moet invullen alvorens je gegevens kan beginnen wijzigen.

    4. Verbind de computers één voor één met de router. Vul hierbij de gevraagde WEP- of WPA-sleutel in. Zorg ervoor dat je computers automatisch verbinden wanneer ze het netwerk detecteren. Dat laatste kan je eens testen door bvb te rebooten.

    5. Wanneer al je computers automatisch verbinding maken met het netwerk kan je ten slotte in het instelmenu van de router "SSID broadcast" uitschakelen. Hierdoor wordt het netwerk min of meer onzichtbaar voor buitenstaanders.

    Hoe je deze vijf stappen concreet moet verwezenlijken vind je ongetwijfeld in de handleiding van je toestel. Neem ook hier eens een kijkje: http://www.tekstenuitleg.net/artikel...k_beveiligen/1
    http://www.planet.nl/planet/show/id=...7983/sc=26d2f8

    thx to Ulixes voor deze 5 stappen

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Annun Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    Hier nog een handig pagina'tje voor WPA-sleutels: https://www.grc.com/passwords.htm
    64 karakters en maximale entropie.

    5 ADSL
    Zowel PPPoE als PPPoA zijn veel gebruikte verbindings-protocollen voor ADSL. De meeste interne modems, routers en de meeste usb modems worden geconfigureerd met PPPoA, bridged modems gebruiken PPPoE.


    Grtz
    Exit
    Laatst gewijzigd door Exit; 19 augustus 2007 om 13:09
    PSN:TiZon Website Facebook Gallery YouTube Last.fm Twitter

  3. #3
    Bubbling Zombie's schermafbeelding
    Lid sinds
    3/11/03
    Locatie
    Hove
    Berichten
    6.718
    iTrader
    3 (100%)
    Reputation
    0/3
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door wardkennes
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    Misschien nog een stukje bijmaken voor hoe je een printer moet configureren in een netwerk ? Zou heel handig zijn.
    U vraagt, ik draai

    Een printer delen onder windows xp

    Nu, u wilt uw printer delen op het netwerk zodat u niet voor elke computer een printer moet kopen? Niet zo moeilijk.

    1. Installeer uw printer (met de software die erbij zit of van het internet)
    2. Ga naar uw configuratiescherm, naar het onderdeel "printer and faxes" (Nederlands zal er wel op lijken zeker?)
    3. rechtse muisklik op de printer, eigenschappen/properties
    4. tabbladje "sharing"
    5. Share this printer + een naam invullen.

    Et voila! Je kan natuurlijk ook het stukje onder drivers invullen. Meestal is dit niet nodig. Je kan de printer nu zien als gedeelde printer op het netwerk, te benaderen zoals je een share zou benaderen.
    Look down at me and you see a fool; look up at me and you see a god; look straight at me and you see yourself

  4. #4
    arnevdb0's schermafbeelding
    Lid sinds
    9/03/03
    Locatie
    Hove
    Berichten
    594
    iTrader
    -1 (0%)
    Reputation
    0/0
    kunde ook een stukske maken , om hoe best logs kunt late aanmaken met of zonder software , dat logt welke pc wat doet ,... tis voor lan parties , as organisatie moete nl alles kunne voorleggen anders mogen ze ALLES in beslag nemen met die logs enkel de leechers / mensen die delen

  5. #5
    djgeronimo's schermafbeelding
    Lid sinds
    28/07/04
    Locatie
    Arendonk
    Berichten
    155
    iTrader
    0
    Reputation
    0/2
    mss een stomme vraag, mar kan je eigenlijk op een switch ook internet aansluite, zoja kan je me dan even uitleggen waarom ik dan een router zou kopen voor internet ipv een switch (waar ik dan ook internet op zou kunne aansluite)

  6. #6
    Exit's schermafbeelding
    Lid sinds
    4/11/03
    Locatie
    Antarctica
    Berichten
    49.576
    iTrader
    1 (100%)
    Reputation
    45/190
    router neemt zelf een ip aan en verdeelt dan een eigen range van ip's naar de pc's die eraan hangen. router heeft een firewall en mogelijkheden om in te stellen.

    switch geeft alles door wat hem krijgt. dus neemt zelf geen ip maar geeft de ip's van uw isp door naar de pc's die eraan hangen, indien isp slechts 1ip geeft kunt ge dan met max 1 pc online.


    dus op een router sluit ge zoveel pc's aan als ge wilt, de router deelt zelf ip's uit en neemt zelf het ip van uw isp.
    switch laat alle ip's door voor de pc's = beperkt tot aantal dat isp toekent.
    The Exit is here -------------- Or here www.samexit.be
    LEEST ER NU NIEMAND NOG EEN HANDLEIDING???????
    veel probs zijn opgelost als men gewoon eens een handleiding zou lezen

  7. #7
    Acolyte's schermafbeelding
    Lid sinds
    2/09/05
    Locatie
    Kessel
    Berichten
    1.463
    iTrader
    5 (86%)
    Reputation
    0/0
    Een vraag. Ik heb binnenkort nieuwe PC, zie sig, en heb een router gekocht.

    Nu heb ik ook net Telenet ExpressNet aangeschafd. Dus beschik ik over 2 IP-adressen.
    Hoe stuur ik dan het tweede IP-adres draadloos naar de nieuwe PC???
    Good manners will open doors that the best education cannot.

  8. #8
    TiZon's schermafbeelding
    Lid sinds
    14/12/05
    Locatie
    Dilbeek
    Berichten
    10.473
    iTrader
    20 (100%)
    Reputation
    9/40
    gaat neit met router, met een router gebruik ja samen hetzelfde ip.

    als je echt 2 verschillende wan-ip's wil, moet je een switch kopen.
    Alhoewel het dan niet mogelijk zal zijn om een LAN-netwerk te bouwen.
    PSN:TiZon Website Facebook Gallery YouTube Last.fm Twitter

  9. #9
    Mr. M's schermafbeelding
    Lid sinds
    28/08/02
    Locatie
    Heverlee (Leuven)
    Berichten
    6.470
    iTrader
    0
    Reputation
    0/0
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TiZon
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    gaat neit met router, met een router gebruik ja samen hetzelfde ip.

    als je echt 2 verschillende wan-ip's wil, moet je een switch kopen.
    Alhoewel het dan niet mogelijk zal zijn om een LAN-netwerk te bouwen.
    da gaat wel he
    ge zet ne switch met daarachter op 1 poort ne pc en op de andere poort ne router of WLAN AP die verbinding heeft met de 2de pc (via wireless)

    de pc die niet achter de router zit moet ge dan wel deftig beschermen via firewalls enzo want die is natuurlijk wel onbeschermd omdat die niet achter de router zit

    ge gaat wel mss wa dinge moete instellen zodat de router weet waar die andere pc op de switch zit, maar da moet zeker mogelijk zijn (bij mijn cisco opdrachten op school hebbe we toch zo'n dinge moete doen)

  10. #10
    Mr. M's schermafbeelding
    Lid sinds
    28/08/02
    Locatie
    Heverlee (Leuven)
    Berichten
    6.470
    iTrader
    0
    Reputation
    0/0
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TiZon
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    cisco = pro stuff, die simpele routertjes snappen dat neit
    jep ik weet dat cisco pro stuff is, maar in elke router zit toch een routetabel, hoe simpel ook (in zowel mijn linksys als mijn oude USR zit dat)

    dus in principe moet ge da zeker in orde krijge (maar het zal wsl wel wat geprul zijn en zeker voor iemand die er weinig van kent zal het helemaal niet gemakkelijk zijn, maar volgens mij is het wel mogelijk)

  11. #11
    d3vilsknight's schermafbeelding
    Lid sinds
    5/11/04
    Berichten
    63
    iTrader
    0
    als ge helemaal juist wil zijn is een hub een repeater met meerdere poorten

  12. #12
    Moloch's schermafbeelding
    Lid sinds
    13/01/04
    Berichten
    11.375
    iTrader
    14 (100%)
    zou het nie intressant zijn om een lijst met firewalls erbij te zetten? dat we hier niet constant vragen krijgen van welke is de beste enz? en eventueel hoe ze scoren bij de grc.com all service ports test?
    ⧹⧸⧸⧹

  13. #13
    Mr. M's schermafbeelding
    Lid sinds
    28/08/02
    Locatie
    Heverlee (Leuven)
    Berichten
    6.470
    iTrader
    0
    Reputation
    0/0
    e linkske (leaktest) is mss ook al goed (ge moet wel vanonder op die knop elke keer drukken, als ge de andere url doorgeeft gaat em automatisch naar den deze)
    andere test daar (termination defense)
    over antivirus progs enzo vind ge ook uitleg op die site
    + advies over hoe u pc te beschermen

    nu ja, ik hou mij daar ook ni echt aan ze, gezond verstand is volgens mij veruit het belangrijkste "programma" da ik heb draaien en da elimineert eigelijk al praktisch alle brol da ge kunt hebben


    nu ja, er zulle wsl nog wel al van die testen zijn gedaan en te vinde op sites
    Laatst gewijzigd door Mr. M; 14 oktober 2006 om 15:27

  14. #14
    ShPonGle's schermafbeelding
    Lid sinds
    20/02/05
    Locatie
    *
    Berichten
    6.980
    iTrader
    114 (100%)
    Reputation
    6/15

    Verband Master browsing - Wireless Zero Configuration Service

    TiZon (gij zijt daar ook veel mee bezig e?), heb weer nieuwe wireless problemen, master browsing is deze keer mn netwerk aant verzieken als ik de eventviewer mag geloven.
    Toch denk ik dat ik nog altijd hetzelfde probleem heb als voorheen, en dat het eerder een structurele oorzaak bevat, namelijk aan de configuratie van mn netwerk als geheel...

    Het zit namelijk zo: als ik mn pc boven -de dionysus- aan zet, en geen enkele andere pc draait--> wireless valt aan-uit-aan-uit.
    Wanneer mn laptop, of mn pc beneden draaien, en ik steek dionysus aan --> wireless valt NOOIT uit...

    Het gebeurt dus precies ENKEL wanneer dionysus de master browser moet zijn, dus wanneer deze de lijst van het netwerk met zn computers en gedeelde mappen moet bijhouden...

    nu is het wel zo dat IEDERE pc in mn netwerk wireless is, maar dionysus is de enige met een PCI-netwerkkaart van een totaal ander merk, en die maakt als enige pc GEEN gebruik van de wireless zero configuration service (want is er niet mee compatibel, geeft anders blue screen, die moet UIT staan dus). ik denk dat daar ergens de oorzaak moet zitten. Beveiliging: geen, wep of wpa bij de pc's doet er niet toe...

    Nu vond ik hier wel een interessant aantal artikels over, en vond ze wel zinvol hier te posten. Herinnert u ook de NETBIOS probs die ik had en dat ik dat dan oploste door manueel de host en lmhost file aan te passen? awel hier raden ze net hetzelfde aan, blijkbaar kan er een probleem in workgroup-netwerken ontstaan bij wireless met het broadcasten van NETBIOS-namen...really weird shit imo.

    http://www.practicallynetworked.com/qa/qa20040722.shtml
    (over netbios over tcp/ip)
    http://www.practicallynetworked.com/qa/qa20040722.shtml
    (over LMHOSTS aanpassen)
    http://www.smallbusinesscomputing.co...le.php/3643151 (over master browsing probs)

    Hebt gij daar eventueel ervaring mee/ zou je weten hoe je zoiets oplost? Ze raden in artikel aan om client/server netwerk op te zetten als dit alles nie lukt, mja dan moe 1 pc altijd aanblijven
    Laatst gewijzigd door ShPonGle; 22 november 2006 om 11:57

  15. #15
    ShPonGle's schermafbeelding
    Lid sinds
    20/02/05
    Locatie
    *
    Berichten
    6.980
    iTrader
    114 (100%)
    Reputation
    6/15
    kdenk dat ik oplossing gevonden heb: de master browser verkiezing beduvelen door de "computer browser" service op 1 pc (pc beneden, staat meest aan) op automatisch te zetten, en bij rest (dionysus, laptop,...) op manueel, dan gaan die nog wel lijst bijhouden, maar niet meer master browser willen worden.

    http://www.velocityreviews.com/forum...r-browser.html

    via http://www.google.be/search?hl=nl&sa...rowser&spell=1

    en theeft dus idd ook te maken met de Wireless Zero Config SVC, die ook natuurlijk wat met browsen te doen heeft:
    http://www.neowin.net/forum/lofivers...p/t185026.html

Pagina 1 van 5 12345 Laatste

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  

Inloggen

Inloggen