Discussie: BSOD Win10

  1. #1

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1

    BSOD Win10

    ben bezig om een vriend te helpen om z'n PC om te schakelen van Win7 naar Win10, nadat hij het al grotendeels zelf om zeep geholpen heeft. Gelukkig mocht de C schijf volledig gewist worden, zodat een clean install mogelijk was. Zijn SSD aan mijn PC gekoppeld, en alle partities op zijn SSD gewist (Win10 installer wou die partities niet wissen, raar...). SSD terug in zijn PC en de installatie van Win10 gedaan met een aangekochte key (versie 2004, build 19041.388). Uiteindelijk boot de PC in Win10 zonder probleem.

    Maar dan liep het fout: een BSOD met "CRITICAL PROCESS DIED" foutmelding. Raar is ook dat bij het heropstarten, hij de SSD niet herkent, en komt met volgende boodschap "Reboot and Select proper boot device or insert Boot Media in selected boot device and press a key". Na een power-off en power-on boot de PC normaal, en kom je terug in Windows.

    Alle windows updates gedaan, maar geen beterschap. Vervolgens beginnen googelen, en een reeks tests gevonden, te beginnen met sfc /Scannow. Deze test liep helemaal ten einde met "did not find any integrity violations". Maar kort na het beëindigen, kwam een windows venstertje met volgende foutmelding: "De instructie 0x00007FFd2A74CC37 verwijst naar geheugen op 0x0000000002DA0018. De benodigde gegevens zijn niet in het geheugen geplaatst vanwege en I/O foutstatus van 0xc000000e".

    Ik krijg een vermoeden dat er misschien een RAM probleem zou kunnen zijn.... juist? Wel raar dan dat die PC al jaren draait zonder probleem met datzelfde geheugen (4x4GB) op Win7.

    Wat zijn jullie suggesties: Mem86 draaien ? Of is die fout een ander probleem ?
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge

  2. #2

    Lid sinds
    25/09/13
    Locatie
    Prov Antwerpen
    Berichten
    108
    iTrader
    3 (100%)
    Mentioned
    1 Post(s)
    Reputation
    1/2
    Probeer eens te booten in safe mode en test of het dan nog voorkomt.
    Indien niet is het mogelijks/waarschijnlijk een driver probleem. Indien wel kan je met proces van eliminatie proberen het slechte ram-latje te vinden.

    Succes.

  3. #3

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    Bedankt voor de feedback, @Demox.

    Ik heb ondertussen 4 cycli van Passmark Memtest86 (v8.4) gedraaid. De volledige 4x13 tests duurde 3u35, en eindigde met 0 fouten (48/48, 100% passed). Dus vermoedelijk geen RAM probleem.
    Heb ondertussen wel gezien dat XMP niet aktief stond in de bios. Nu aangezet... even zien of dat enig verschil maakt.

    Als ik nog BSOD's krijg, dan ga ik proberen in safe mode... ik meld hier dan het resultaat. Op het moment dat ik de eerste BSOD kreeg, stonden alleen de Win10 drivers van tijdens de install erop, nog niets anders. Zou het niet raar zijn dat eigen drivers van MS BSOD's genereren?

    Lap, terwijl ik dit zit te tikken op mijn computer, krijgt de computer met het probleem weer een BSOD... dedju !

    Ik lees ook dat een BIOS update ook wel eens soelaas kan bieden.... deze computer is van 2013, dus die bios is al van even geleden.
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge

  4. #4
    Tonerider's schermafbeelding
    Lid sinds
    27/06/10
    Locatie
    Oost Eeklo
    Berichten
    14.635
    iTrader
    53 (100%)
    Mentioned
    8 Post(s)
    Reputation
    4/1003
    klinkt misschien raar, maar soms kan een nieuwe fresh install ook wonderen doen. Het gebeurt wel eens dat er eigenlijk iets mis gegaan is tijdens de vorige installatie.
    Het kan natuurlijk ook verloren werk zijn. Maar ik heb het toch ook al zelf voor gehad dat opnieuw isntalleren de oplossing bleek te zijn.
    Smart enough to know I`m not smart enough.

  5. #5

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    Test in safe mode: idem, ook BSOD.

    Dan maar eens volledig herinstalleren, zoals Tonerider suggereerde...
    Zou een BIOS update enig soelaas kunnen brengen?
    Laatst gewijzigd door videast; 2 augustus 2020 om 08:15
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge

  6. #6
    Bompaization's schermafbeelding
    Lid sinds
    1/07/14
    Locatie
    Geel
    Berichten
    1.110
    iTrader
    19 (100%)
    Mentioned
    4 Post(s)
    Reputation
    0/20
    Ik zou ook eens een andere ssd proberen

  7. #7

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    hier de update van wat ik nu al gedaan heb:
    1. BIOS van het mobo geupdate naar laatst beschikbare versie
    2. alle drivers van het mobo van MSI website gehaald en succesvol geinstalleerd
    3. met Samsung magician de SSD getest, alles lijkt ok. Magician zegt dat de drive de laatste firmware heeft (EXT0AB0Q), maar op de website van Samsung staat er een EXT0AB0Q (maar link naar de file is kapot), en op Techspot vind ik zelfs een EXT0DB6. Gezien de letters oplopen, zou ik durven vermoeden dat die op Samsung website en Techspot latere versies zijn. Omwille van de twijfel, niet geupdate.
    4. de dingen nog eens gedaan die je overal leest: sfc /scannow, dism /online /cleanup-image /restorehealth, chkdsk /scan. Deze 3 tests zeggen "alles ok"

    Maar BSOD's blijven komen...

    Ik heb nu de SSD in het systeem van mijn vriend volledig leeg gemaakt, en ben Windows opnieuw aan het installeren van scratch... cross fingers.
    Zoniet zal ik idd eens proberen met een andere SSD.
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge

  8. #8

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    Na een "clean install" van Win10 + enkele de updates laten doen (slechts een paar, want install file was van eergisteren), komt de BSOD met "critical process died" na een paar minuten.
    Toch ook eens een andere SATA kabel en poort geprobeerd (je weet maar nooit).. maar helaas, zelfde resultaat: BSOD !

    Ik had hier nog een oude Micron 256GB SSD liggen, waar ik ooit eens Win10 (pro) op gezet heb als test in een andere computer, en die SSD heb ik nu het "probleem-systeem" geplaatst. Tot mijn verwondering bootte die zonder enig probleem in windows (ondanks helemaal andere hardware). Zonder er iets aan de installatie te doen, is die machine nu wat programma's aan het draaien... en dit nu al 45 minuten lang. Zo lang ging met de originele Samsung ssd nooit goed...
    Er zijn dus 2 dingen gewijzigd: dit is een andere Win10 build (en ook een Pro ipv Home) en het is een andere SSD. Om nu heel zeker te zijn, moet ik diezelfde Win10 Home build die ik al de hele tijd op de Samsung SSD gebruik op die Micron SSD zetten. @Bompaization zou dus kunnen gelijk krijgen...
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge

  9. #9

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    Tenslotte: de Win10 Home (versie 2004, build 19041.388) op de oude Micron 256GB SSD gezet, en nu draait alles als een lier. Na ongeveer 2 uur nog steeds geen BSOD, dus vermoedelijk alles ok nu. Een +1 voor @Bompaization die de juiste suggestie gaf

    Dus: de Samsung 840 EVO creëerde het probleem van de BSOD's. Wel raar dat deze SSD nooit geen fouten gaf op Win7, en nu nog steeds een "good health" heeft volgens Samsing Magician. Blijft voor mij een raadsel waarom die 840Evo nu een probleem geeft in deze Win10 installatie....

    Ik zal maar een nieuwe SSD bestellen voor de config van mijn vriend. Denk dat de Crucial MX500 500GB @68 euro een goede keuze is... akkoord ?
    Laatst gewijzigd door videast; 2 augustus 2020 om 21:48

  10. #10
    Tonerider's schermafbeelding
    Lid sinds
    27/06/10
    Locatie
    Oost Eeklo
    Berichten
    14.635
    iTrader
    53 (100%)
    Mentioned
    8 Post(s)
    Reputation
    4/1003
    Fijn dat het opgelost is en ook dat je feedback geeft.
    Altijd handig voor iemand die met hetzelfde probleem sukkelt.

    Ik heb nog even verder gegoogled en blijkbaar gebeurt dat veel dat de combinatie win10 en samsung 840 EVO BSOD`s opleveren
    samsung 840 evo bsod with windows 10
    Hier geeft iemand bijv. aan dat het kan te maken hebben met Power managent. Maar dan blijft het raar dat het onder win7 geen probleem gaf.
    Hier iemand die zegt dat de oplossing ligt in het uitschakelen van RAPID MODE in SAMSUNG MAGICIAN software, maar ik denk dat je die zelfs niet geinstalleerd had.
    Hier iemand met exact hetzelfde probleem. Die heeft zijn EVO dus ook gewoon verticaal moeten klasseren. En als ze het op tweakers niet weten, ...
    Anyway, blijkbaar dus veel klachten rond en veel redenen waarom het kan falen...
    Zelf heb ik mijn win 10 op een Sandisk 240GB. Ik heb ook een Samsung 850 EVO steken als extra ssd, maar `t is goed om te weten dat die problemen zou kunnen leveren als ik besluit om daar de opstartdisk van te maken.

    Ik heb zelf geen ervaring met de Crucial, maar de reviews zijn lovend.
    Smart enough to know I`m not smart enough.

  11. #11

    Lid sinds
    21/12/03
    Locatie
    Brugge
    Berichten
    128
    iTrader
    15 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/1
    Ja Tonerider, als je het zo leest was ik zeker de enige niet met een 840EVO probleem... PS: rapid mode stond af, want als ik dat aanzette kon ik helemaal niets meer doen (zelfs niet normaal booten).

    Nog een laatste update: het flashen van 840EVO lukte niet met Partition Magic (zei dat de laatste firmware erop stond, maar dat was helemaal niet waar) en ook het updaten van de firmware via een USB stick werkte niet. Tenslotte de "pre-historische methode" met een DVD branden geprobeerd, en bingo, nieuwste firmware stond erop.
    Sindsdien geen BSOD's meer gehad, noch met de 840EVO als windows systeem disk, noch als secundaire data disk. 't blijkt dus de firmware die het deed.

    Ondertussen is zijn PC geinstalleerd met de Crucial MX500 als systeem disk (en de 840evo als data disk), en sindsdien nog geen enkel probleem ondervonden... ***case closed***... oef !
    Interesse in zelf films maken? Kijk hier eens.... Film Brugge
    1 leden vonden dit bericht nuttig.   Met citaat reageren Met citaat reageren

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  

Inloggen

Inloggen