Bekijk resultaten enquête: Welke "mentale stoornis" heb jij?

Aantal stemmers
75. Je mag niet stemmen in deze enquête
 • Bipolaire stoornis

  7 9,33%
 • Schizofrenie

  3 4,00%
 • Borderline

  2 2,67%
 • Angst- en/of paniekstoornis(sen)

  18 24,00%
 • Depressie

  12 16,00%
 • OCD (dwangneuroses en - gedachten)

  6 8,00%
 • ASS (Autisme)

  12 16,00%
 • AD(H)D

  10 13,33%
 • Andere

  6 8,00%
 • Geen

  30 40,00%
Meerdere antwoorden per stemmer mogelijk.
Pagina 3 van 10 Eerste 1234567 ... Laatste
 1. #31
  glashelder's schermafbeelding
  Lid sinds
  13/08/10
  Locatie
  De Pinte
  Berichten
  22.464
  iTrader
  2 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  10/665
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ShadowJoker Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Laat mij dan eens een serieuze vraag stellen. Ik heb andere geselecteerd in de poll vanboven. Wanneer moet iemand dan WEL naar een psychiater? Of psychiatrische hulp krijgen?

  Omdat je spreekt van "een psychiater kan niet genezen". Dus iemand die een gevaar is voor zichzelf en ook andere mensen, die kunnen ze dan niet genezen? Of wel, hoe zit dat dan.
  Je moet naar een psychiater als er dingen zijn die je in het dagelijkse leven hinderen en je die niet opgelost krijgt met psychologische hulp alleen. Bijvoorbeeld omdat angsten of een depressie je verhinderen van inzet en motivatie te hebben om aan je probleem te werken. Daarnaast kan het ook gewoon ter ondersteuning, of als je merkt dat je bijvoorbeeld met ADHD geen rust of structuur krijgt in je leven. Als je met psychiater eerder psycholoog bedoelt (dus niet zuiver medicatie), dan is het gewoon mijn eerste zin: zodra je gehinderd wordt in je dagelijkse functioneren, je werk, je relaties,... kan het nuttig zijn om daar hulp voor te zoeken.

  De psychiater kan het niet genezen, nee. Maar medicatie kan er wel voor zorgen dat bepaalde symptomen onder controle blijven. Als je een gevaar voor jezelf bent, is dat meestal omdat je met zelfmoordgedachten zit. Therapie volgen en antidepressiva kunnen dat verhelpen. Als je een gevaar voor anderen bent, kan het bijvoorbeeld liggen aan een psychose. Met de juiste medicatie kan dat weer weggaan. Enzovoort.
  "A confident people is not exclusive. A great religion affirms other religions. A great culture affirms other cultures. A great nation affirms other nations. A great individual affirms other individuals, validates the being-ness of others and the vitality." ~ Leonard Cohen

 2. #32
  TNTim's schermafbeelding
  Lid sinds
  9/07/13
  Locatie
  Dichtbij
  Berichten
  1.941
  iTrader
  11 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/66
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Nog steeds neiging tot depressie (paar keer depressief geweest) dus ik blijf maar braaf mijn medicatie slikken want zonder komt het dus niet goed Ben ook wel wat angstig aangelegd maar dat is wel onder controle, geen stoornis of zo. En verder heb ik zo een aantal karaktertrekken die een beetje autistisch aandoen: héél slecht tegen verandering of onverwachte dingen kunnen, snel overprikkeld, kan niet snel schakelen, dingen moeten op een bepaalde manier gebeuren anders klopt het niet en kom ik lastig en zo nog wel een aantal dingen. Maar dat zijn meer wat quirky dingen dan dat ik er echt superlast van heb (privé speelt het wel een rol omdat ik die trekjes dan ook durf te hebben, op mijn werk of zo onderdruk ik dat meer wat ook wel vermoeiend is), dus ook totaal geen stoornis of diagnose hoor.
  Wat je over die medicatie zegt, zo zijn er velen in België denk ik. Het is ook heel goed dat je er openlijk voor uit komt. (Net zoals Selah Sue een paar weken terug.) Mijn madam neemt ook antidepressiva en ze geraakt er ook niet vanaf. Ze heeft 2x geprobeerd om af te kicken, maar zonder komt het bij haar ook absoluut niet goed. Dokters zouden 2x moeten nadenken voor ze dergelijke zaken voorschrijven en ze enkel als absoluut laatste redmiddel gebruiken.

  Ik heb, vermoed ik, ook een lichte vorm van autisme. Ik kan heel slecht tegen verandering, voel me dan ook het best in een strak stramien. (bijv elke vrijdagavond doen we onze wekelijkse boodschappen, ik word daar echt kregelig van als dat door omstandigheden bijv niet lukt. ) Herken me ook in het onvermogen om te multitasken. Geef me 1 duidelijk omlijnde taak en kalmte rond mij, ik zal ze perfect uitvoeren. Rumoer rond mij en ik ben een half uur kwijt eer ik terug geconcentreerd ben. Ik maak voor praktisch alles lijstjes en ook al duurt het me maanden om het af te werken, alles zal uiteindelijk afgevinkt worden. Ik kan ook nooit aan iets op halve kracht beginnen, ofwel is het alles ofwel niets. Zo zat ik soms tot 6u 's morgens te verven, omdat ik me de dag ervoor als doel gesteld had om die dag kamer X af te werken.

  Naja, zulke ingesteldheid is trouwens niet altijd slecht. Je denkt vooraleer je begint aan iets enorm goed na over de beste manier om zaken aan te pakken, je maakt een plan op en volgt dit minutieus. Voor veel zaken is die manier van werken enorm handig.

  Zo ben ik onlangs begonnen aan het uitspelen van een reeks Nintendo-spelletjes die ik als kind nooit kon uitspelen. Dat voelde aan als 'onafgewerkt'.

 3. #33
  jawadde001's schermafbeelding
  Lid sinds
  8/06/07
  Locatie
  Gent
  Berichten
  5.399
  iTrader
  0
  Mentioned
  0 Post(s)
  Je hebt (waarschijnlijk) asperger als je de volgende symptomen bij jezelf herkent:

  1) Sociale beperkingen
  Mensen met het syndroom van Asperger kunnen binnen de sociale context moeilijk "tussen de regels" lezen. Het besef van wat sociaal aanvaard is, is vaak niet intuïtief. Daardoor vindt men niet altijd de juiste toon of mimiek om de eigen emotionele toestand te uiten. Het vermogen om letterlijke en figuurlijke taal uiteen te houden en om iemands lichaamstaal te lezen is beperkt, evenals de theory of mind, zoals dat voorkomt bij veel vormen van autisme.

  Drukke sociale gebeurtenissen zijn voor een persoon met het aspergersyndroom vaak onaangenaam; een activiteit is belastend en inspannend in plaats van ontlastend en ontspannend zoals dat voor iemand zonder het syndroom van Asperger zou zijn.


  2) Opgaan in intense interesses
  Mensen met het syndroom van Asperger kunnen intense preoccupaties koesteren.

  Het is gewoonlijk wel zo dat iemand met het syndroom van Asperger gedurende zijn kindertijd een paar keer van interesse wisselt. In de puberteit komt de definitieve interesse gewoonlijk vast te liggen. Opvallend is wel dat een groot aantal mensen met een aspergersyndroom hierbij vaak voor technische, wetenschappelijke, systematische, en bèta-vakgerelateerde interesses kiezen; vaak typische 'mannen-interesses'.

  3) Bijzonder taalgebruik
  Mensen met het syndroom van Asperger staan reeds in hun kinderleeftijd bekend om hun "pedante" manier van spreken. Hun taalgebruik is vaak opvallend formeel en barok voor de gegeven situatie; ook komen ze vaak autoritair over, door de stelligheid van hun uitspraken en vaak een eentonige uitspraak. Mensen met het syndroom van Asperger kunnen vaak heel erg lang over hun specialisme blijven praten (dit wordt 'fiepen' genoemd), terwijl de ander er eigenlijk al geen interesse meer voor toont.

  4) Emotionele bijzonderheden
  Iemand met het syndroom van Asperger heeft het soms moeilijk emoties van anderen te plaatsen, in het bijzonder de subtiele boodschappen door gelaatsuitdrukkingen, oogcontact en (intiem) lichamelijk contact.

  Mensen met het syndroom van Asperger zijn vaak emotioneler dan anderen, maar het vermogen om deze emoties te kanaliseren en op een maatschappelijk aanvaardbare manier te uiten, ontbreekt. Bedoelingen opnemen en de vorm om hun eigen bedoelingen te uiten, is bij mensen met het syndroom van Asperger moeilijk te realiseren. Veel mensen met het syndroom van Asperger kunnen dit goed inzien en beseffen terdege wanneer iets aanvaardbaar of juist afwijkend overkomt. Hierdoor zijn ze vaak in staat alternatieve strategieën te vinden en geven zij in tegenstelling tot mensen met autisme dikwijls blijk van gevorderde mogelijkheden om gepast en ogenschijnlijk normaal te reageren naar anderen.


  5) Diverse kenmerken
  Mensen met het syndroom van Asperger hebben een diversiteit aan zintuiglijke, ontwikkelings- en psychologische bijzonderheden. Fijne motorische vaardigheden kunnen bijvoorbeeld vertraagd zijn, en er kan sprake zijn van een merkwaardige manier van lopen of een gepreoccupeerde manier van vinger-, hand-, arm- of beenbewegen. Typerend is ook dat motivatie een erg belangrijke rol speelt. Wanneer iemand met het syndroom van Asperger een bepaalde sport of muziekinstrument tot zijn interesse maakt kan hij op zo'n deelgebied wél uitblinken. Opvallend is verder dat wat betreft sport en spel vooral vaak voor individuele en solistische activiteiten gekozen wordt.

  Veel mensen met het syndroom van Asperger denken extreem visueel en concreet en zijn beelddenkers. Alles wat visueel wordt waargenomen wordt bijna letterlijk als foto's en video's opgeslagen. Ook het ruimtelijk inzicht is vaak zeer sterk ontwikkeld.

  Veel mensen met het syndroom van Asperger voelen zich aangetrokken tot orde en routine, terwijl verandering in die routines en vaststaande ordes bij sommigen angstaanvallen of irritatie kan veroorzaken. Er zijn er echter ook die juist heel onregelmatig leven en heel moeilijk routines kunnen inbouwen in hun leven.

  Overgevoeligheid voor tast, geluiden en smaken komt soms voor.

  Daarnaast kunnen mensen met het syndroom van Asperger te maken hebben met perifere problemen, zoals klinische depressie, oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, syndroom van Gilles de la Tourette, angststoornissen (met name obsessief-compulsieve stoornis en fobieën). Er zijn ook mensen met het syndroom van Asperger die gediagnosticeerd worden met dysgrafie, dyspraxie, dyslexie of dyscalculie.
  ***
  Money always returns to its true owners.
  Volatilty mean reverts but contango losses are forever.
  If you're short premium, you don't sleep. If you're long premium, you don't eat.

 4. #34
  jawadde001's schermafbeelding
  Lid sinds
  8/06/07
  Locatie
  Gent
  Berichten
  5.399
  iTrader
  0
  Mentioned
  0 Post(s)
  Als ik dat allemaal zo lees, dan denk ik dat ik hierin wel te plaatsen val.

  Maar aangezien er geen pil of therapie voor bestaat, is het gewoon een kwestie van uw problematiek te erkennen en uw zwaktes zo goed mogelijk te camoufleren.
  ***
  Money always returns to its true owners.
  Volatilty mean reverts but contango losses are forever.
  If you're short premium, you don't sleep. If you're long premium, you don't eat.

 5. #35
  Würzel's schermafbeelding
  Lid sinds
  27/10/15
  Locatie
  Antwerpen
  Berichten
  946
  iTrader
  0
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  1/27
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jawadde001 Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Je hebt (waarschijnlijk) asperger als je de volgende symptomen bij jezelf herkent:

  1) Sociale beperkingen
  Mensen met het syndroom van Asperger kunnen binnen de sociale context moeilijk "tussen de regels" lezen. Het besef van wat sociaal aanvaard is, is vaak niet intuïtief. Daardoor vindt men niet altijd de juiste toon of mimiek om de eigen emotionele toestand te uiten. Het vermogen om letterlijke en figuurlijke taal uiteen te houden en om iemands lichaamstaal te lezen is beperkt, evenals de theory of mind, zoals dat voorkomt bij veel vormen van autisme.

  Drukke sociale gebeurtenissen zijn voor een persoon met het aspergersyndroom vaak onaangenaam; een activiteit is belastend en inspannend in plaats van ontlastend en ontspannend zoals dat voor iemand zonder het syndroom van Asperger zou zijn.


  2) Opgaan in intense interesses
  Mensen met het syndroom van Asperger kunnen intense preoccupaties koesteren.

  Het is gewoonlijk wel zo dat iemand met het syndroom van Asperger gedurende zijn kindertijd een paar keer van interesse wisselt. In de puberteit komt de definitieve interesse gewoonlijk vast te liggen. Opvallend is wel dat een groot aantal mensen met een aspergersyndroom hierbij vaak voor technische, wetenschappelijke, systematische, en bèta-vakgerelateerde interesses kiezen; vaak typische 'mannen-interesses'.

  3) Bijzonder taalgebruik
  Mensen met het syndroom van Asperger staan reeds in hun kinderleeftijd bekend om hun "pedante" manier van spreken. Hun taalgebruik is vaak opvallend formeel en barok voor de gegeven situatie; ook komen ze vaak autoritair over, door de stelligheid van hun uitspraken en vaak een eentonige uitspraak. Mensen met het syndroom van Asperger kunnen vaak heel erg lang over hun specialisme blijven praten (dit wordt 'fiepen' genoemd), terwijl de ander er eigenlijk al geen interesse meer voor toont.

  4) Emotionele bijzonderheden
  Iemand met het syndroom van Asperger heeft het soms moeilijk emoties van anderen te plaatsen, in het bijzonder de subtiele boodschappen door gelaatsuitdrukkingen, oogcontact en (intiem) lichamelijk contact.

  Mensen met het syndroom van Asperger zijn vaak emotioneler dan anderen, maar het vermogen om deze emoties te kanaliseren en op een maatschappelijk aanvaardbare manier te uiten, ontbreekt. Bedoelingen opnemen en de vorm om hun eigen bedoelingen te uiten, is bij mensen met het syndroom van Asperger moeilijk te realiseren. Veel mensen met het syndroom van Asperger kunnen dit goed inzien en beseffen terdege wanneer iets aanvaardbaar of juist afwijkend overkomt. Hierdoor zijn ze vaak in staat alternatieve strategieën te vinden en geven zij in tegenstelling tot mensen met autisme dikwijls blijk van gevorderde mogelijkheden om gepast en ogenschijnlijk normaal te reageren naar anderen.


  5) Diverse kenmerken
  Mensen met het syndroom van Asperger hebben een diversiteit aan zintuiglijke, ontwikkelings- en psychologische bijzonderheden. Fijne motorische vaardigheden kunnen bijvoorbeeld vertraagd zijn, en er kan sprake zijn van een merkwaardige manier van lopen of een gepreoccupeerde manier van vinger-, hand-, arm- of beenbewegen. Typerend is ook dat motivatie een erg belangrijke rol speelt. Wanneer iemand met het syndroom van Asperger een bepaalde sport of muziekinstrument tot zijn interesse maakt kan hij op zo'n deelgebied wél uitblinken. Opvallend is verder dat wat betreft sport en spel vooral vaak voor individuele en solistische activiteiten gekozen wordt.

  Veel mensen met het syndroom van Asperger denken extreem visueel en concreet en zijn beelddenkers. Alles wat visueel wordt waargenomen wordt bijna letterlijk als foto's en video's opgeslagen. Ook het ruimtelijk inzicht is vaak zeer sterk ontwikkeld.

  Veel mensen met het syndroom van Asperger voelen zich aangetrokken tot orde en routine, terwijl verandering in die routines en vaststaande ordes bij sommigen angstaanvallen of irritatie kan veroorzaken. Er zijn er echter ook die juist heel onregelmatig leven en heel moeilijk routines kunnen inbouwen in hun leven.

  Overgevoeligheid voor tast, geluiden en smaken komt soms voor.

  Daarnaast kunnen mensen met het syndroom van Asperger te maken hebben met perifere problemen, zoals klinische depressie, oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, syndroom van Gilles de la Tourette, angststoornissen (met name obsessief-compulsieve stoornis en fobieën). Er zijn ook mensen met het syndroom van Asperger die gediagnosticeerd worden met dysgrafie, dyspraxie, dyslexie of dyscalculie.

  Zet daar gerust geuren bij, tegenwoordig noemen we het 'hyper-sensitief' of 'hooggevoeligheid', wat trouwens niet aanzien wordt als een ziekte. Veel gewone dokters nemen het niet eens serieus, die kijken dan verbaasd als de lepel/houten latje die ze gebruiken om in mijn keel te kijken me doet overgeven.
  Als mijn vrouw aan de andere kant van woning parfum gebruikt proef ik het op mijn tong en meer algemeen in mijn mond. Soms houd die smaak in mijn mond me urenlang wakker in bed. Er zijn een aantal geuren die me minutenlang doen kokhalzen.
  Radio's die staan bleren hebben me wel eens zover gekregen dat ik ze letterlijk kapot stampte.

 6. #36
  Matthias92's schermafbeelding
  Lid sinds
  19/02/13
  Locatie
  Lokeren
  Berichten
  1.029
  iTrader
  1 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/2
  Is epilepsie een mentale stoornis?

 7. #37
  glashelder's schermafbeelding
  Lid sinds
  13/08/10
  Locatie
  De Pinte
  Berichten
  22.464
  iTrader
  2 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  10/665
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Wat je over die medicatie zegt, zo zijn er velen in België denk ik. Het is ook heel goed dat je er openlijk voor uit komt. (Net zoals Selah Sue een paar weken terug.) Mijn madam neemt ook antidepressiva en ze geraakt er ook niet vanaf. Ze heeft 2x geprobeerd om af te kicken, maar zonder komt het bij haar ook absoluut niet goed. Dokters zouden 2x moeten nadenken voor ze dergelijke zaken voorschrijven en ze enkel als absoluut laatste redmiddel gebruiken.
  Ik ben daar niet ongelukkig over hoor. Het is nu eenmaal zo. Ik heb een paar keer zonder geprobeerd, maar uiteindelijk herval ik toch. Heel geniepig, soms. Dat je na een jaar nadenkt van allez, wat is dat hier, alles gaat steeds moeizamer, elke dag is een strijd en 'k voel me alsof ik elke dag 25 kg meezeul op mijn schouders. En dan doorhebben dat die periode overeenkomt met het stoppen van de antidepressiva. Na een tijd terug beginnen en alles gaat weer goed.

  Overigens was mijn laatste psychiater (die me dus de huidige medicatie voorgeschreven heeft) zeker niet iemand die achteloos dingen voorschrijft. Integendeel, ik had ongelofelijk veel inspraak, we dachten gewoon samen na over mogelijke oplossingen, aanpassingen van doseringen, veranderen van medicatie, stoppen, starten,... Niet zo van "ah ge voelt u slecht, hier een pilleke en 't zal wel beteren."

  't Is ook niet zo dat ik verslaafd ben en er vanaf wil en het niet lukt of zo. Gewoon, leven zonder die medicatie gaat niet zo goed. En dat ligt niet aan die medicatie, maar aan mij.
  "A confident people is not exclusive. A great religion affirms other religions. A great culture affirms other cultures. A great nation affirms other nations. A great individual affirms other individuals, validates the being-ness of others and the vitality." ~ Leonard Cohen

 8. #38
  TNTim's schermafbeelding
  Lid sinds
  9/07/13
  Locatie
  Dichtbij
  Berichten
  1.941
  iTrader
  11 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/66
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Ik ben daar niet ongelukkig over hoor. Het is nu eenmaal zo. Ik heb een paar keer zonder geprobeerd, maar uiteindelijk herval ik toch. Heel geniepig, soms. Dat je na een jaar nadenkt van allez, wat is dat hier, alles gaat steeds moeizamer, elke dag is een strijd en 'k voel me alsof ik elke dag 25 kg meezeul op mijn schouders. En dan doorhebben dat die periode overeenkomt met het stoppen van de antidepressiva. Na een tijd terug beginnen en alles gaat weer goed.

  Overigens was mijn laatste psychiater (die me dus de huidige medicatie voorgeschreven heeft) zeker niet iemand die achteloos dingen voorschrijft. Integendeel, ik had ongelofelijk veel inspraak, we dachten gewoon samen na over mogelijke oplossingen, aanpassingen van doseringen, veranderen van medicatie, stoppen, starten,... Niet zo van "ah ge voelt u slecht, hier een pilleke en 't zal wel beteren."

  't Is ook niet zo dat ik verslaafd ben en er vanaf wil en het niet lukt of zo. Gewoon, leven zonder die medicatie gaat niet zo goed. En dat ligt niet aan die medicatie, maar aan mij.
  Als je er al een paar keer geprobeerd hebt om te stoppen, maar het lukt niet, dan ben je toch wel verslaafd?

  Dus je vermoedt dat jouw lichaam te weinig serotonine aanmaakt?
  Dat is de enige medische reden die ik kan vinden om de nood aan langdurig gebruik van antidepressiva te verklaren bij mijn madam.
  Dat ofwel de enorm verslavende werking van antidepressiva die duidelijk naar voor komt uit praktisch alle medische tests die ik er tot nog toe over heb gelezen...

  De huisdokter die het haar ooit voorschreef was wel van het genre: "Voel je je slecht? Pak een pilleke." Was het daar nooit begonnen en was ze eerst met een psycholoog/psychiater gaan praten in die moeilijke periode dan was ze nu misschien niet verslaafd aan die pillen.

  Die pillen komen trouwens in sommige levensfases trouwens als een boemerang terug in uw gezicht. Ik wil je niet ontmoedigen, maar volgende zaken komen spontaan bij me op: Het invullen van de medische lijst bij een schuldsaldoverzekering stelt je voor een ambetante keuze. Ofwel lieg je en dan is uw partner deels onbeschermd bij uw overlijden ofwel zet je er de waarheid op en dan verhoogt uw premie gigantisch. Ook bij een geboortewens komt de vraag: "pak ik door doorheen de zwangerschap of probeer ik alsnog een keer te stoppen?" Bij haar is het het laatste geworden en de poging tot stoppen mislukte. Nu goed, geen probleem, ik heb haar steeds gesteund en zal haar blijven steun als partner, anderen zouden hier mss zwaarder aan tillen...

  Bij haar laatste poging was ik voorafgaandelijk langs geweest bij haar huisdokter om te proberen om via placebo haar te laten afkicken, iets wat de dokter categoriek weigerde. Ik vermoed dat daar economische belangen speelden, het vereist toch wel wat opvolging en is niet enkel bandwerk voor hem. Dat vond ik spijtig. Ze is er ooit mee begonnen omdat een huisdokter haar na 1 gesprekje pillen voorschreef en een tweede keer wil een andere huisdokter niet mee helpen om haar van die pillen af te helpen. Soms vind ik het spijtig om in een dermate op geld beluste maatschappij te leven.

 9. #39
  glashelder's schermafbeelding
  Lid sinds
  13/08/10
  Locatie
  De Pinte
  Berichten
  22.464
  iTrader
  2 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  10/665
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Als je er al een paar keer geprobeerd hebt om te stoppen, maar het lukt niet, dan ben je toch wel verslaafd?
  Het lukt mij wel om te stoppen hoor, geen probleem. Ik ben al verschillende keren gestopt. Dat is een paar dagen of een week of twee onaangenaam en that's it, dan ben ik gestopt. 't Is pas in de maanden daarna dat ik merk dat het leven langzaam maar zeker moeilijker wordt, dat mijn draagkracht minder wordt, dat alles zo vreselijk zwaar en moeilijk aanvoelt,... Iemand die zonder anti-epileptica weer aanvallen krijgt is toch ook niet verslaafd aan anti-epileptica?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Dus je vermoedt dat jouw lichaam te weinig serotonine aanmaakt?
  Ja.

  Jij maakt precies de omgekeerde redenering: volgens mij heb ik een natuurlijke (genetische in combinatie met omgevingsfactoren, weet ik veel) aanleg voor depressie en is antidepressiva daar een ondersteunend middel in om dat tegen te gaan, maar volgens jou word ik depressief omdát ik mijn ('verslavende') medicatie niet heb. Terwijl ik mijn eerste depressieve periode al had op mijn 16de en er toen helemaal nog geen sprake was van antidepressiva... Ik word niet depressief door gebrek aan medicatie, ik word depressief en medicatie kan dat (in combinatie met) verhelpen.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Die pillen komen trouwens in sommige levensfases trouwens als een boemerang terug in uw gezicht. Ik wil je niet ontmoedigen, maar volgende zaken komen spontaan bij me op: Het invullen van de medische lijst bij een schuldsaldoverzekering stelt je voor een ambetante keuze. Ofwel lieg je en dan is uw partner deels onbeschermd bij uw overlijden ofwel zet je er de waarheid op en dan verhoogt uw premie gigantisch. Ook bij een geboortewens komt de vraag: "pak ik door doorheen de zwangerschap of probeer ik alsnog een keer te stoppen?" Bij haar is het het laatste geworden en de poging tot stoppen mislukte. Nu goed, geen probleem, ik heb haar steeds gesteund en zal haar blijven steun als partner, anderen zouden hier mss zwaarder aan tillen...
  Ja, ik ben daar ook niet happy over hoor. Ik heb ook al gedacht aan hoe of wat tijdens een zwangerschap (en ik ben ontzettend bang voor een postnatale depressie). Aan de andere kant, zonder medicatie had ik misschien al vijf keer zelfmoord gepleegd. 't Is precies of je wil mij slecht doen voelen of zo, allez 'k bedoel, ik neem die medicatie al jaren, ik heb daar ook al over nagedacht hoor

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Bij haar laatste poging was ik voorafgaandelijk langs geweest bij haar huisdokter om te proberen om via placebo haar te laten afkicken, iets wat de dokter categoriek weigerde. Ik vermoed dat daar economische belangen speelden, het vereist toch wel wat opvolging en is niet enkel bandwerk voor hem. Dat vond ik spijtig.
  Ik vermoed dat die afwijzing puur om ethische redenen was... Sorry, zoiets doe je niet en als dokter kan je dat helemaal niet maken. En ook wat als het wel misloopt? Stel het lukt niet met die placebo, haar depressieve aanleg is écht door een serotoninetekort en na drie maanden pleegt ze zelfmoord. Dat zal interessant worden, dokter zet depressieve vrouw op placebo waarna ze zelfmoord pleegt...
  "A confident people is not exclusive. A great religion affirms other religions. A great culture affirms other cultures. A great nation affirms other nations. A great individual affirms other individuals, validates the being-ness of others and the vitality." ~ Leonard Cohen

 10. #40
  s.i.m.o.n's schermafbeelding
  Lid sinds
  27/10/08
  Locatie
  Zolder
  Berichten
  1.541
  iTrader
  3 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Freya Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Hopelijk wordt dit niet weer een thread vol mensen met ingebeelde stoornissen à la "ik denk dat ik OCD heb want het volume van de muziek moet voor mij altijd een rond getal zijn".

  Soms lees je de symptomen van een ziekte en begin je dat direct toe te passen op jezelf. Iedereen heeft wel trekjes van het een of het ander, maar er is geen reden om dan direct te denken dat er vanalles mis zou zijn.

  Anyway, ik hoop dat de mensen die hier met echte problemen zitten de nodige hulp en steun krijgen.
  Mooi verwoord, my thoughts exactly

 11. #41
  TNTim's schermafbeelding
  Lid sinds
  9/07/13
  Locatie
  Dichtbij
  Berichten
  1.941
  iTrader
  11 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/66
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Het lukt mij wel om te stoppen hoor, geen probleem. Ik ben al verschillende keren gestopt. Dat is een paar dagen of een week of twee onaangenaam en that's it, dan ben ik gestopt. 't Is pas in de maanden daarna dat ik merk dat het leven langzaam maar zeker moeilijker wordt, dat mijn draagkracht minder wordt, dat alles zo vreselijk zwaar en moeilijk aanvoelt,... Iemand die zonder anti-epileptica weer aanvallen krijgt is toch ook niet verslaafd aan anti-epileptica?
  Het is moeilijk uit te maken of het brein bewust of onbewust de link legt tussen zich slecht voelen en het niet-nemen van pillen.
  Ook is er in vele tests aangetoond dat antidepressiva een verslavende werking hebben an sich.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Ja.

  Jij maakt precies de omgekeerde redenering: volgens mij heb ik een natuurlijke (genetische in combinatie met omgevingsfactoren, weet ik veel) aanleg voor depressie en is antidepressiva daar een ondersteunend middel in om dat tegen te gaan, maar volgens jou word ik depressief omdát ik mijn ('verslavende') medicatie niet heb. Terwijl ik mijn eerste depressieve periode al had op mijn 16de en er toen helemaal nog geen sprake was van antidepressiva... Ik word niet depressief door gebrek aan medicatie, ik word depressief en medicatie kan dat (in combinatie met) verhelpen.
  Dat is perfect mogelijk. Dat is ook de enige medische/lichamelijke reden die ik kan bedenken waarbij antidepressiva nodig zijn.
  Het ambetante ervan is dat je tegenwoordig nog niet objectief kan vaststellen of iemand al dan niet een serotoninetekort heeft...

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Ja, ik ben daar ook niet happy over hoor. Ik heb ook al gedacht aan hoe of wat tijdens een zwangerschap (en ik ben ontzettend bang voor een postnatale depressie). Aan de andere kant, zonder medicatie had ik misschien al vijf keer zelfmoord gepleegd. 't Is precies of je wil mij slecht doen voelen of zo, allez 'k bedoel, ik neem die medicatie al jaren, ik heb daar ook al over nagedacht hoor
  Ik wil jou absoluut niet slecht doen voelen. Ik ben net blij dat je openlijk toegeeft dat je medicatie neemt. Er zouden er dat veel meer moeten doen, want er rust nog een torenhoog taboe op. Ik hoop alleen dat dokters eindelijk eens gaan stoppen met uit gemakzucht, wat bij jou dan blijkbaar niet het geval was, pillen voor te schrijven die immense gevolgen hebben voor de patiënt.
  Ivm pillen tijdens de zwangerschap, dat was bij ons ook een afweging: ofwel een niet-happy mama met alle gevolgen vandien ofwel een happy mama met mogelijks een huilbaby zeker de eerste dagen. Het is bij ons het laatste geworden en hopelijk valt dat goed mee. Als partner kan je alleen maar hopen op het beste...

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Ik vermoed dat die afwijzing puur om ethische redenen was... Sorry, zoiets doe je niet en als dokter kan je dat helemaal niet maken. En ook wat als het wel misloopt? Stel het lukt niet met die placebo, haar depressieve aanleg is écht door een serotoninetekort en na drie maanden pleegt ze zelfmoord. Dat zal interessant worden, dokter zet depressieve vrouw op placebo waarna ze zelfmoord pleegt...
  Er zijn ongelooflijk veel studies die uitwijzen dat antidepressiva in het overgrote deel van de gevallen kunnen vervangen worden door een placebo. Als dokter moet je volgens mij het beste willen voor jouw patiënt. Als er een heel grote kans is dat een patiënt van zware medicatie, wat antidepressiva toch zijn, af kan geholpen worden door een placebo dan lijkt mij dit zeker de moeite om te proberen. Ze kon perfect wekelijks eens een klapke gaan doen met de huisdokter of wekelijks opgevolgd worden door een psycholoog/psychiater, wat hij zelfs niet wou overwegen. Ik was er ook nog dagelijks om haar te checken. Een 100% veilige omgeving creëer je zo niet, maar dichter kan je het wel niet benaderen volgens mij.

  Edit: Ik wil jou dus absoluut niet aanvallen, als dat zo overkomt: mijn excuses.
  Het lucht alleen even op om semi-anoniem eens mijn gedachten te kunnen schrijven/van me af schrijven.
  Laatst gewijzigd door TNTim; 27 december 2015 om 23:30

 12. #42
  glashelder's schermafbeelding
  Lid sinds
  13/08/10
  Locatie
  De Pinte
  Berichten
  22.464
  iTrader
  2 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  10/665
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Er zijn ongelooflijk veel studies die uitwijzen dat antidepressiva in het overgrote deel van de gevallen kunnen vervangen worden door een placebo. Als dokter moet je volgens mij het beste willen voor jouw patiënt. Als er een heel grote kans is dat een patiënt van zware medicatie, wat antidepressiva toch zijn, af kan geholpen worden door een placebo dan lijkt mij dit zeker de moeite om te proberen. Ze kon perfect wekelijks eens een klapke gaan doen met de huisdokter of wekelijks opgevolgd worden door een psycholoog/psychiater, wat hij zelfs niet wou overwegen. Ik was er ook nog dagelijks om haar te checken. Een 100% veilige omgeving creëer je zo niet, maar dichter kan je het wel niet benaderen volgens mij.
  Nee, 't is ook meer... Die dokter mag en kan niet zomaar experimenteren op je vriendin hé. Jouw vriendin is zijn patiënte, die mag niet zomaar in stiekem overleg met jou haar medicatie gaan zitten veranderen. Moest die huisarts bereid zijn om dat te doen zou ik daar vér vandaan blijven, dat is ethisch gewoon niet correct.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TNTim Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Edit: Ik wil jou dus absoluut niet aanvallen, als dat zo overkomt: mijn excuses.
  Het lucht alleen even op om semi-anoniem eens mijn gedachten te kunnen schrijven/van me af schrijven.
  Ja, dat begrijp ik wel en ik weet ook wel dat jij mij niet wil aanvallen. 't Is alleen soms lastig om je altijd te moeten verdedigen i.v.m. medicatie En ja, dat komt omdat ik er zo open over ben (een beetje zoals bij Selah Sue, ik wil dat taboe doorbreken) en dan hoort dat er een beetje bij. Maar toch is het lastig dat mensen die medicatie altijd als iets enorm negatiefs zien, als iets waar je zo rap mogelijk vanaf moet en alleen maar brol is,... Ik zeg het, ik ben er ook niet happy mee dat ik dat al zo lang neem en waarschijnlijk nog heel lang moet nemen (ik ben niet van plan om te stoppen), maar ik voel me beter en gelukkiger met, zonder ben ik ongelukkig en depressief en ik heb geen bijwerkingen of wat dan ook. Dan vind ik het nogal wat om te gaan stoppen 'uit principe', of zo, gewoon omdat ik weet dat het niet lukt bij mij. Mijn leven is (eindelijk) goed zoals het nu is, en dan zeggen mensen "allez, die medicatie, neem je dat nu nog, wanneer ga je daar mee stoppen?" .... Terwijl ik denk van gastjes, komaan, ik heb éindelijk mijn leven op orde en alles gaat goed en ik wil niet dood van zodra ik mijn ogen open doe, hoeveel beter wil je het hebben?!
  "A confident people is not exclusive. A great religion affirms other religions. A great culture affirms other cultures. A great nation affirms other nations. A great individual affirms other individuals, validates the being-ness of others and the vitality." ~ Leonard Cohen

 13. #43
  TNTim's schermafbeelding
  Lid sinds
  9/07/13
  Locatie
  Dichtbij
  Berichten
  1.941
  iTrader
  11 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/66
  Ik kan jouw reactie wel plaatsen, want het is idd een tweespalt. Enerzijds neem je het liever niet, anderzijds kan je niet zonder.
  Zoals je het cru stelt: liever een leven met dan geen leven zonder.

  Alleszins leuk om te lezen dat je er zo open over bent, het kan andere lezers van deze thread alleen maar helpen.

 14. #44
  ShadowJoker's schermafbeelding
  Lid sinds
  4/11/03
  Locatie
  Bilzen
  Berichten
  4.360
  iTrader
  98 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  0/17
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door glashelder Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Bijvoorbeeld omdat angsten of een depressie je verhinderen van inzet en motivatie te hebben om aan je probleem te werken.
  Dan is het goed dat ik morgen een afspraak heb met de huisdokter. Omdat heb hier nu al een anderhalve maand een aangetekende brief liggen voor een psychiater maar iets blokkeert mij vanbinnen om die te bellen.
  Daar ga ik vragen of de dokter kan bellen naar psychiater, gewoon omdat ik het niet kan.

 15. #45
  glashelder's schermafbeelding
  Lid sinds
  13/08/10
  Locatie
  De Pinte
  Berichten
  22.464
  iTrader
  2 (100%)
  Mentioned
  0 Post(s)
  Reputation
  10/665
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ShadowJoker Bekijk bericht
  Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
  Dan is het goed dat ik morgen een afspraak heb met de huisdokter. Omdat heb hier nu al een anderhalve maand een aangetekende brief liggen voor een psychiater maar iets blokkeert mij vanbinnen om die te bellen.
  Daar ga ik vragen of de dokter kan bellen naar psychiater, gewoon omdat ik het niet kan.
  Waarom blokkeer je?

  Is het gelukt bij de dokter?
  "A confident people is not exclusive. A great religion affirms other religions. A great culture affirms other cultures. A great nation affirms other nations. A great individual affirms other individuals, validates the being-ness of others and the vitality." ~ Leonard Cohen

Pagina 3 van 10 Eerste 1234567 ... Laatste

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •  

Inloggen

Inloggen