1. #1
    AeroDawn's schermafbeelding
    Lid sinds
    26/06/06
    Locatie
    Ronse
    Berichten
    185
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0

    Question ASUS moederbord bootloop na CMOS reset

    Dag allen,

    Een tijd geleden merkte ik op dat de interne klok van mijn PC er nog al eens snel naast sloeg, dus ik besloot de interne CMOS batterij te vervangen. Nadat ik dit deed werden uiteraard alle instellingen gereset, maar heeft er ook voor gezorgd dat de PC bij het opstarten niet meer voorbij POST geraakt en dus steeds opnieuw opstart.

    Tijdens het opstarten krijg ik een hele hoop codes te zien op het 7-segmentdisplay op het moederbord, maar de laatste Q-code voor hij heropstart is Q55: 'Memory not installed'. Tegelijkertijd zie ik ook dat de DRAM_LED continu brandt op dit moment, dus vermoeden ligt bij een misconfiguratie van de RAM.

    Mijn systeem bestaat uit het volgende:
    - ASUS Z97-Pro (wifi-AC) moederbord
    - Intel i7 4770K met CoolerMaster koelblok
    - 4 x 8GB Corsair Vengeance LP (CML16GX3M2A1866C10)
    - Corsair RM 850 PSU

    Ik heb al een hele hoop dingen geprobeerd ondertussen:
    - Alle RAM eruit, 1 lat tegelijk testen, die lat in verschillende slots geplaatst
    - Controle van CPU en socket op geplooide / beschadigde pinnen, alles OK
    - Reseaten van de CPU
    - Verschillende BIOS-versies geprobeerd via USB Bios Flashback
    - De onboard MemOK knop geprobeerd om verschillende geheugenprofielen uit te proberen
    - De RAM-latten individueel en samen getest op een andere computer: werken perfect, ook met memtest86
    - Een ander type RAM geprobeerd (ergens heel eenvoudige DDR3-latjes kunnen vinden, HMT351U6CFR8c)
    - CMOS-reset, batterij er nog maals uitgehaald, heel lang gewacht

    Is er een manier om in het BIOS te geraken? Ik denk niet dat er iets kapot is, aangezien ik enkel die batterij vervangen heb.

    Eeuwige dank en ne koffie voor wie weet wat hier aan de hand is!

  2. #2

    Lid sinds
    3/08/02
    Locatie
    Gavere
    Berichten
    35.792
    iTrader
    22 (100%)
    Mentioned
    9 Post(s)
    Reputation
    0/780
    Steek er de vorige batterij eens terug in?

  3. #3
    AeroDawn's schermafbeelding
    Lid sinds
    26/06/06
    Locatie
    Ronse
    Berichten
    185
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door eniac Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    Steek er de vorige batterij eens terug in?
    Net geprobeerd, heeft niets geholpen

  4. #4
    noobie's schermafbeelding
    Lid sinds
    12/02/03
    Locatie
    Wondelgem
    Berichten
    1.534
    iTrader
    65 (99%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/3
    Misschien es een bios flashback doen ? Ergens op internet een oude en recente bios afhalen en op stick zetten.Misschien geraak je door dit te proberen al in de bios ? Oude bios erover zetten,kijken of dit werkt,zo ja dan terug de recente eropzetten.Is maar dat ik zoiets zou proberen.
    Corsair 800D holds =>Corsair AX1200---Gigabyte Aorus Xtreme X570 ---Ryzen 7 3700X cooled by Corsair H150i PRO---Corsair Vengeance PRO RGB DDR4 3600---
    Corsair MP600 gen4 PCIe x4 NVME M.2 SSD x 2 --- Asus ROG STRIX RTX 2080TI

  5. #5
    Yvezz's schermafbeelding
    Lid sinds
    7/12/11
    Locatie
    Sint Niklaas
    Berichten
    1.706
    iTrader
    45 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    1/18
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door noobie Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    Misschien es een bios flashback doen ? Ergens op internet een oude en recente bios afhalen en op stick zetten.Misschien geraak je door dit te proberen al in de bios ? Oude bios erover zetten,kijken of dit werkt,zo ja dan terug de recente eropzetten.Is maar dat ik zoiets zou proberen.
    TS heeft dit reeds geprobeerd:
    - Verschillende BIOS-versies geprobeerd via USB Bios Flashback.

    on-topic: zeker van dat je niks geraakt hebt? Geen vonkjes ofzo gezien bij het veranderen van de batterij?
    Kan je eventueel een foto plaatsen van het mobo zoals het nu is?
    Corsair Graphite 780T//Antec Truepower 650W/Asus Prime Z370a/Intel I5 8600k(Delid by lestef)//Corsair H115i//Corsair 16GB DDR4 Ram/Asus ROG Strix GTX1070 8G/Soundblaster ZX/256GB C:\-/1,99TB Games/2TB Opslag//Logitech G15/Logitech G502/Logitech G25//Logitech G640//Afterglow XBOX ONE Wired//Logitech C310//TrackIR V_5//Playseat Evo White// --Klaksken, Pletskop en Kloefkapper-- Ik zit wat anders in elkaar.
    [<BR>]Crusher regiment leader of Black Raiders @ MW 2019 -- Christiana Rogiers 12/03/1941 - 06/03/2020

  6. #6
    Carrion's schermafbeelding
    Lid sinds
    23/11/08
    Locatie
    Tessenderlo
    Berichten
    20.383
    iTrader
    69 (100%)
    Mentioned
    2 Post(s)
    Reputation
    3/1924
    Probeer eens te booten zonder die batterij. Die batterij is enkel nodig voor zodat uw BIOS en hardware instellingen onthouden worden. Normaal moet uw pc zonder problemen kunnen booten zonder die batterij.
    We sit on a throne, waiting for God to bend the knee.

  7. #7
    AeroDawn's schermafbeelding
    Lid sinds
    26/06/06
    Locatie
    Ronse
    Berichten
    185
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Yvezz Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    TS heeft dit reeds geprobeerd:
    - Verschillende BIOS-versies geprobeerd via USB Bios Flashback.

    on-topic: zeker van dat je niks geraakt hebt? Geen vonkjes ofzo gezien bij het veranderen van de batterij?
    Kan je eventueel een foto plaatsen van het mobo zoals het nu is?
    Niets wat mij is opgevallen allesinds. Zal straks een foto posten. Heb ondertussen quasi alle beschikbare BIOS versies getest, geen resultaat.

    Heb ook al eens zonder batterij getest, heeft ook niet geholpen.

    Ik moet wel zeggen, ik heb dit probleem een jaar geleden ook eens voorgehad. Was naar Netflix aant zien, ineens blokkeerde alles, en moest ik herstarten. En ook dan kwam de bootloop. Het vreemde is, na 24 uur wachten ging alles wel ineens terug. Deze keer heb ik iets minder geluk. Daarom dat ik ook niet denk dat er echt schade is..

    Alvast bedankt voor de replies!

  8. #8
    Ascari's schermafbeelding
    Lid sinds
    20/07/09
    Locatie
    Antwerpen
    Berichten
    8.930
    iTrader
    134 (100%)
    Mentioned
    9 Post(s)
    Reputation
    29/230
    Laat die anders eens langdurig uit het stopcontact. Dat kan soms rare problemen oplossen.

    Tenzij je dat al geprobeerd hebt.
    Battle.net id: Chaoz#21712 - Origin id: Kayoz1
    Intel Core i7-5820K @4.3 GHz @full custom loop - ASUS X99-E WS/USB3.1 @Bitspower AIX99 monoblock - Kingston HyperX Savage 32GB DDR4-2666 -
    Inno3D RTX2080 iChill Frostbite - Samsung 950 Pro 512GB NVMe M.2 SSD - 2x Crucial MX300 750GB - Corsair HX1200i - Hex Gear R80 - LG 34UB88-B IPS monitor - Astro A40 TR Headset + MixAmp
    Corsair Glaive mouse - Corsair Strafe RGB MX Silent keyboard - Corsair MM600 Dual sided Mousepad

  9. #9
    AeroDawn's schermafbeelding
    Lid sinds
    26/06/06
    Locatie
    Ronse
    Berichten
    185
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ascari Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    Laat die anders eens langdurig uit het stopcontact. Dat kan soms rare problemen oplossen.

    Tenzij je dat al geprobeerd hebt.
    Ben ik momenteel mee bezig sinds gisteravond, morgen nog eens proberen

    Foto's zijn hier te vinden

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  

Inloggen

Inloggen