PDA

Volledige versie bekijken : pc reboot zomaar .... temp normaal ?



BoSTeLS
31 juli 2004, 16:06
yooo

Ik heb dus nen:
P4 2.4ghz 800fsb
MSI 865PE Neon2
Club 3d Radeon 9800pro 128mb
Crossair 2*256mb DDR PC3200 TWINX
Maxtor P-ATA 120gig 7200
Maxtor SATA 200gig 7200
WD P-ATA 180gig 7200

WinXP pro nederl (alle updates gedaan)
Anivir (laatste versie en dagelijkse update)
ad-aware (laatse officiele versie en laatste update)

Ik zit dus met het volgende probleem:

Soms, valt mijn pc (zonder duidelijke rede) ineens uit en reboot hij zomaar, waarna hij komt vast te zitten bij het laden van de bios
(waar harddisks/cdroms gecheckt worden)
Ik moet hem dan eens volledig uitzetten vooraleer ik er weer mee kan werken.
Hierna doet mijn pc dan meestal vree raar (ik hoor verscheidene maal zo nen "tschak" da ge normaal hoort bij het opstarten van uw pc)
Na een tijdje valt mijn pc dan meestal weer uit. Dit uitvallen gebeurt tijdens games (vb warcraft3), gewoon in win,...

Een ander raar iets is dat mijn pc bij het opstarten altijd mijn E: drive gaat nakijken op fouten, of ik pc nu goed heb afgesloten of niet...
(Mijn E: is een partitie van mijn Maxtor 200gig)

Ik heb al op lanparty's gemerkt dat mijn harddisks verdacht warm worden en heb dan ook coolers gekocht, maar die zijn volgens mij ni straf genoeg...

Ik dacht dan dus dat het wel eens aan mijn temp in mijn pc zou kunne liggen en ik heb dus mijn case open gezet en mijn
grote ventilator erop laten blazen.
resultaat: harddisks coolen sterk af en pc crasht verdacht veel minder.

Mijn vraag is dan ook, kan dit de oorzaak zijn van het crashen??

Zoja, Wat is de normale en max temp die mijn pc/cpu/gpu/hds/... mogen hebben
en waar kan ik deze temp bekijken ???

en eventueel: welke mogelijke oplossing zijn er voor mijn probleem?


thx voor de hulp :p

PS: ik overclock niks, noch de cpu noch gpu.

AsEeL
31 juli 2004, 16:12
Op welke schijf staat u windows?
En wordt u cpu nie redelijk warm bij dit weer?

BoSTeLS
31 juli 2004, 16:13
mijn win staat op c: (dat is een partitie van die maxtor200 :s, samen met e: die hij altijd checkt)

hoe warm dat da allemaal wordt ... geen idee ?

ik download nu motherboard monitor 5 op aanraden van iemand

BoSTeLS
31 juli 2004, 16:32
volgens da programme:

case temp 36°C
CPU temp 34°C

maar de ventilator stond er juist vollenbak op!!! die heb ik juist afgezet...


iemand een programme waarmee ik de temp van mijn harddisks kan meten??

st3ph3n
31 juli 2004, 21:11
Configuratiescherm -> Systeem -> Geavanceerd -> Opstart- en herstelinstellingen -> 'De computer automatisch opnieuw opstarten' UITVINKEN

Zet deze functie eens uit en als je een blauw scherm krijgt (ipv heropstarten), moet je de foutgegevens eens posten.

Steven

BoSTeLS
1 augustus 2004, 10:52
thx m8


I'll let you know

btw kheb ondertussen een ander programme gevonden voor temp harddisks (wel enkel voor de maxtors, blijkbaar geen sensor in die WD) en harddisk van 120gig die alleen staan => 38°C normaal denk ik, mar degene naast die WD van 180gig,mijnen maxtor 200gig, die ging richting 55°C.

jammer genoeg was da shareware en krijg ik nu (omda het 1augustus is) dat de maand om is :(

=>dus als iemand een goe "gratis" (you know what I mean), programma kent....

:offtopic:
ik zou u eeuwig dankbaar zijn (en u belonen indien mogelijk met een privé acountje op occ/fom/andere lan waar ik ben of met een pintje als ge da liever hebt :) (die 500gig staat vol hé hihi :woohoo: ))

*edit*

hoe noemt zo'n toestel waarmee ge uw harddisk temp kunt meten en ge da zo op een schermke ziet boven uw cdrom drive ??? da zou mega handig zijn....

en iemand enig idee van de prijs ?

servi
1 augustus 2004, 13:21
hoe noemt zo'n toestel waarmee ge uw harddisk temp kunt meten en ge da zo op een schermke ziet boven uw cdrom drive ??? da zou mega handig zijn....

en iemand enig idee van de prijs ?

da's gewoon een LCD-scherm, en kost blijkbaar iets van een 20 euro : http://www.directron.com/uca3fatr2.html

BoSTeLS
2 augustus 2004, 11:42
Configuratiescherm -> Systeem -> Geavanceerd -> Opstart- en herstelinstellingen -> 'De computer automatisch opnieuw opstarten' UITVINKEN

Zet deze functie eens uit en als je een blauw scherm krijgt (ipv heropstarten), moet je de foutgegevens eens posten.

Steven

voila, kheb een blauw scherm gekregen (en case stond open en ventilator stond erop en temp was 36°C voor harddisks)

"Er is een probleem gevonden. Win is afgesloten om schade te voorkomen"

BAD_POOL_CALLES

dan nen hoop standaard blablabla

TECH INFO:
***STOP: 0x000000C2 (0x00000007,0x00000CD4,0x0000003E,0x82140008)


kheb geen idee wat da betekent ..... kan iemand mij da vertalen ?

Mee
2 augustus 2004, 20:24
Checkt uwen 200 gig is met scandisk of MaxBlast (te vinden op website van Maxtor) op slechte sectoren... misschien is uw harde schijf naar de botten.

st3ph3n
2 augustus 2004, 21:08
Kijk ook eens in de Event Logs (Start -> Uitvoeren -> eventvwr.msc of je gerelateerde/opvallende fouten ziet.

Steven

Exit
2 augustus 2004, 22:13
active SMART voor smart gegevens hd + temps hd (alle hd's tenzij te oud)

BoSTeLS
3 augustus 2004, 14:19
scandisk volledig gedaan (met die 2opties aangevinkt)

en die gaf opt einde niks speciaal ...

Massman
3 augustus 2004, 16:12
smart enablen in bios en met motherboard monitor kunt ge ui hd temps aflezen (general -> basic -> scan for IDE ... ge kunt da aanvinken).
btw. ik heb ook een koeler voor mn 2 hd's hangen en mijn temps zijn 30/26

BoSTeLS
4 augustus 2004, 15:29
oke

met active smart krijg ik altijd dit te zien:


dat mijn maxtor 6Y200MO van 200gig

bij 08 seek time performance:

TEC date: sept 2004
threshold: 187
value: 252
worst: 239
status: pijltje omhoog 1 (da zou normaal ok moeten zijn)

da krijg ik dus regelmatig (kheb ook al gehad pijltje nar beneden)

wa betekent da dus ?.

Massman
4 augustus 2004, 17:05
hmm, die 200 gig, isda sata ? kwee nie ofda motherboard monitor da ondersteund

BoSTeLS
4 augustus 2004, 18:39
ja da is sata :confused: