Discussie: iMac ram upgrade

  1. #1

    Lid sinds
    28/06/19
    Locatie
    Kuringen
    Berichten
    5
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0

    Question iMac ram upgrade

    Beste wijzen der fora,

    Sinds vandaag heb ik mij gewaagd aan ios13 en osx catalina.

    Nu merk ik dat mijn Mac wat moeite heeft om soepel te draaien. Dit is al wel een tijdje het geval het is al een ouder toestel.
    Betreft een 2013 27inch met 8gb ram.

    Nu zag ik dat een ram upgrade niet zo moeilijk is en zeker niet zo duur uitvalt dan ik dacht.
    Momenteel heb ik 2 van de 4 slots gebruikt met elk 4gb.

    Ik ken er echter niet zo veel van, dus mijn vraag is of een ram upgrade alles wat vlotter gaat laten verlopen?

    Openen van sommige programma’s kan zeer lang duren. Zeker foto’s en iTunes, zelfs mail en Safari lijken toch wel veel tijd nodig te hebben.

    Kan dit verbeteren door meer ram toe te voegen of moet ik dit gewoon wijden aan het feit dat hij al wat leeftijd heeft?

    Indien extra ram een goed idee is, hoe ga ik best te werk?
    Ik veronderstel dat de huidige 2x4gb gewoon vervangen door 4x8gb altijd het beste gaat zijn.
    Maar dat is misschien niet echt nodig. Ik dacht aan 2x4gb toe te voegen. 2x4 en 2x8 wordt misschien ook niet aangeraden? Ik heb nog niet vaak van 24gb ram gehoord. Of is 2x8 beter dan 4x4?

    Wat hulp is zeker welkom.

    Alvast bedankt.

  2. #2
    MorGo7h's schermafbeelding
    Lid sinds
    8/03/06
    Locatie
    .
    Berichten
    9.311
    iTrader
    28 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    11/209
    Heb je een SSD of gewone HDD? Want dat zal waarschijnlijk veel meer uitmaken in snelheid dan extra RAM.
    Extra RAM ga je pas merken wanneer je veel toepassingen tegelijk gaat draaien.
    Fractal Design R6 -- Intel Core i7 8700k @ 5.0Ghz -- Asus Hero X -- Corsair Vengeance 16GB -- MSI Gaming X 1080 TI @ 2040Mhz/1000mV-- Corsair RM850x (2018) -- Custom water loop
    Samsung 970 EVO 500GB -- Samsung 850 EVO 500GB -- Seagate Barracuda ST500DM002 -- Acer XB271HU (165hz 1440p IPS)
    Corsair K70 -- Zowie FK2 -- Steelseries QcK heavy -- Sennheiser HD598 + Modmic 4.0

  3. #3

    Lid sinds
    28/06/19
    Locatie
    Kuringen
    Berichten
    5
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    een 1TB HDD, maar denk niet dat dit simpel te vervangen is in deze Macs

  4. #4
    MorGo7h's schermafbeelding
    Lid sinds
    8/03/06
    Locatie
    .
    Berichten
    9.311
    iTrader
    28 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    11/209
    Het kan wel, maar is inderdaad niet simpel. Maar een SSD zal je een veel grotere snelheidswinst opleveren dan 16GB ram.
    't is zelfs dat als nu nooit meer dan 8GB RAM gebruikt, dat je geen verschil zal merken als je daar 16GB in steekt.

    Je moet maar eens de activity monitor openen en kijken onder het tabje memory. Check daar even hoeveel memory je in use hebt en hoeveel swap.
    Als je onder de 6,7GB RAM in use zit, heb je eigenlijk voldoende voor jouw noden. Zit je rond de 6,7GB en zie je veel swap, dan heb je te weinig RAM.
    Fractal Design R6 -- Intel Core i7 8700k @ 5.0Ghz -- Asus Hero X -- Corsair Vengeance 16GB -- MSI Gaming X 1080 TI @ 2040Mhz/1000mV-- Corsair RM850x (2018) -- Custom water loop
    Samsung 970 EVO 500GB -- Samsung 850 EVO 500GB -- Seagate Barracuda ST500DM002 -- Acer XB271HU (165hz 1440p IPS)
    Corsair K70 -- Zowie FK2 -- Steelseries QcK heavy -- Sennheiser HD598 + Modmic 4.0

  5. #5

    Lid sinds
    28/06/19
    Locatie
    Kuringen
    Berichten
    5
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    goh, soms heb ik ongeveer 900mb vrij, maar meestal zit het ergens rond 2gb, wel veel compressed memory lijkt mij, meer dan 2gb

  6. #6
    MorGo7h's schermafbeelding
    Lid sinds
    8/03/06
    Locatie
    .
    Berichten
    9.311
    iTrader
    28 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    11/209
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door own4g3_v1nc3 Bekijk bericht
    Deze quote is verborgen omdat je deze gebruiker negeert. Weergeven
    goh, soms heb ik ongeveer 900mb vrij, maar meestal zit het ergens rond 2gb, wel veel compressed memory lijkt mij, meer dan 2gb
    Memory compression is niet zo'n probleem en is normaal. Hoeveel SWAP is er in gebruik? Dat is een belangrijkere indicator.
    Post misschien eens een screenshot van jouw activity monitor. Dan kan ik ook het memory pressure grafiekje zien.
    Fractal Design R6 -- Intel Core i7 8700k @ 5.0Ghz -- Asus Hero X -- Corsair Vengeance 16GB -- MSI Gaming X 1080 TI @ 2040Mhz/1000mV-- Corsair RM850x (2018) -- Custom water loop
    Samsung 970 EVO 500GB -- Samsung 850 EVO 500GB -- Seagate Barracuda ST500DM002 -- Acer XB271HU (165hz 1440p IPS)
    Corsair K70 -- Zowie FK2 -- Steelseries QcK heavy -- Sennheiser HD598 + Modmic 4.0

  7. #7

    Lid sinds
    28/06/19
    Locatie
    Kuringen
    Berichten
    5
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    hmm, blijkbaar kan ik geen links posten

    SWAP staat op 4,3GB
    Laatst gewijzigd door own4g3_v1nc3; 28 juni 2019 om 16:49

  8. #8
    MorGo7h's schermafbeelding
    Lid sinds
    8/03/06
    Locatie
    .
    Berichten
    9.311
    iTrader
    28 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    11/209
    In dat geval zou een RAM upgrade wel nuttig kunnen zijn. Maar verwacht niet zoveel snelheidswinst.
    Een SSD gaat een pak meer winst opleveren.
    Fractal Design R6 -- Intel Core i7 8700k @ 5.0Ghz -- Asus Hero X -- Corsair Vengeance 16GB -- MSI Gaming X 1080 TI @ 2040Mhz/1000mV-- Corsair RM850x (2018) -- Custom water loop
    Samsung 970 EVO 500GB -- Samsung 850 EVO 500GB -- Seagate Barracuda ST500DM002 -- Acer XB271HU (165hz 1440p IPS)
    Corsair K70 -- Zowie FK2 -- Steelseries QcK heavy -- Sennheiser HD598 + Modmic 4.0

  9. #9

    Lid sinds
    28/06/19
    Locatie
    Kuringen
    Berichten
    5
    iTrader
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/0
    oke, alvast zeker bedankt om het wat duidelijker te maken

  10. #10
    [MJ]'s schermafbeelding
    Lid sinds
    17/07/02
    Locatie
    Oilsjt
    Berichten
    3.092
    iTrader
    54 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/6
    Ik heb rond nieuwjaar mijn 1Tb hdd laten vervangen door een 512Gb SSD, zelfde model als de jouwe. Wereld van verschil. Ik kan overigens beamen dat de snelheidswinst veel groter is met een SSD dan met extra ram, ik had er immers al 8Gb bijgestoken. Zelfs met die 16Gb bleef opstarten tamelijk sluggish.

    https://www.irepairshop.be
    Ik heb t hier laten doen, omdat zij zowat de enige in de buurt waren die de OWC-kit gebruiken bij de ombouw. Netjes en vlug gedaan, je kunt het absoluut niet zien dat het scherm losgehaald is. Voor de actuele prijs zou je s moeten informeren maar ik heb een € 250 betaald, all-in.

  11. #11
    scorbaworba's schermafbeelding
    Lid sinds
    3/11/03
    Locatie
    Adegem
    Berichten
    969
    iTrader
    13 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Reputation
    0/13
    Onlangs zelf mijn iMac 2017 en mijn moeder haar iMac 2014 opengedaan en een ssd ingestoken.
    Ik raad het wel niet aan als je niet veel ervaring hebt, het is nogal een gedoe om dat scherm los te krijgen.

    Edit: Catalina is nog in beta, hoe draait jouw mac op Mojave?
    Laatst gewijzigd door scorbaworba; 2 juli 2019 om 20:18

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •  

Inloggen

Inloggen