Review: MineCraft [XBLA]


Geschreven door Skuzzie

Special | 16-05-2012 -

MineCraft is inmiddels een fenomeen te noemen. Het archetype van een indie-game die het onwaarschijnlijk goed heeft gedaan op de pc is uiteindelijk ook aanbeland op de Xbox 360. Voor 1600 Microsoft-punten (20 euro) kun je ook aan de slag op de Xbox 360.



 

MineCraft is een unieke game. Hoeveel vrijheid de gemiddelde game je ook biedt, er is altijd wel een specifiek doel om naar toe te werken of kleinere dingen te doen. MineCraft heeft dat niet. Je wordt gedropt in een vrij grote wereld waar alle noodzakelijke dingen te krijgen zijn. Als je hout nodig hebt kun je dat kappen en steen is ook in grote getale aanwezig. Vervolgens kun je die ruwe materialen craften tot gereedschappen of wapens. Met die gereedschappen kun je materialen sneller verzamelen en zul je ook weer toegang krijgen tot betere materialen. IJzererts is niet te verzamelen met blote handen, daar is een stenen pikhouweel voor nodig. Gewone steen kun je echter al met een houten pikhouweel krijgen. Daarnaast gaat het verzamelen van materialen ook een stuk sneller met beter gereedschap. 

 

Het is vooral de manier waarop het in elkaar overloopt, die ervoor zorgt dat je blijft spelen en zoeken naar nieuwe materialen. IJzererts moet worden omgesmolten tot ijzer, maar met genoeg ijzer kun je een emmer maken. Die emmer zorgt ervoor dat je de koeien die je regelmatig tegenkomt kunt melken. Dat in tegenstelling tot het slachten van de koe wat alleen maar wat leer kon opleveren. Het is een verslavend geheel. 

 

MineCraft

 

Er zijn twee verschillende manieren om MineCraft te spelen. Je kunt ervoor kiezen om monsters uit te schakelen en jezelf alleen te richten op het verzamelen van materialen en het maken van andere objecten. Je kunt het spel ook met monsters spelen. MineCraft heeft een dag- en nachtcyclus en ’s nachts komen de monsters tevoorschijn. Je kunt ze met wapens te lijf gaan wat overigens ook weer nieuwe materialen oplevert. Het verslaan van skeletten kan botten opleveren die te gebruiken zijn als kunstmest. Of je gebruikt ze om vrienden te worden met wolven. De keuze voor monsters is een persoonlijke. Het geeft wel wat urgentie aan de game aangezien de nacht dan ineens een stuk gevaarlijker wordt. Het vechten zelf is nogal een saaie bedoening en het kan een hinderlijke onderbreking zijn van het rondrennen in de wereld. Het voegt echter wel een dynamiek toe aan de game, die je zonder monsters niet hebt. Op de stand zonder monsters is MineCraft te vergelijken met een interactieve manier om met Lego te spelen, maar met monsters is het een kwestie van overleven. Vooral in het begin is het een lastig verhaal om in leven te blijven. Zonder pantser en met matige wapens word je al gauw overrompeld. Naarmate de gevonden materialen beter worden zul je ook beter in staat zijn om in leven te blijven. 

 

MineCraft

 

Kleine aanpassingen



De Xbox360-versie van MineCraft wijkt op een aantal punten af van de pc-versie. Zo zijn de onlinefuncties beperkt. Je kunt met maximaal acht personen in één game rondlopen. De game biedt echter wel een lokale multiplayermodus, zodat je (zolang je een HDTV hebt) met maximaal vier personen in splitscreen kunt spelen. Ook zijn de werelden kleiner wegens technische beperkingen en is er geen ervaringssysteem opgenomen in de Xbox360-versie. Er is een tutorial aan de game toegevoegd zodat beginners in ieder geval de basis onder de knie kunnen krijgen. En dan zijn er nog de achievements, die eigenlijk in schril contrast staan met het hele concept van MineCraft. Ze bieden je namelijk een doel om naartoe te werken. Hoewel het dus niet helemaal dezelfde soort ervaring is, is de Xbox360-versie zeker geen slap aftreksel. Mocht je de game liever spelen op een console dan op een pc, dan is dat zeker een goede optie. Normaal gesproken spelen games in First person beter op een pc, maar vanwege het lagere tempo van MineCraft is dat geen probleem. Het inventory-scherm laat zich wel wat lastiger bedienen, het had wat mij betreft wat groter mogen zijn. 

 

Conclusie


Al met al is MineCraft op de Xbox360 een geslaagd product geworden. Het is wat prijziger dan de meeste games op Xbox Live Arcade, maar daar krijg je dan wel wat voor terug. Toegegeven, voor hetzelfde geld heb je de pc-versie die nog meer waar voor zijn geld biedt, maar dit voelt zeker niet als een slap aftreksel. 

 

Pluspunten:
- Verslavend
- De game zit logisch in elkaar

 

Minpunten:
-
Net iets minder uitgebreid dan de pc-versie

 

Score:

Graphics: 7

Sound: 9

Gameplay: 9

Fun: 9

Overall: 8,5

 
1 100% rep

sundaypunk zegt op 16/05/2012 9:56   [?]

  Rating 5 16+ 16+
Graphics 7 ?

0 ja
1.1 100% rep

Anopheles zegt op 16/05/2012 10:05   [?]

  Rating 0 16+ 16+
All them pixels

Mja, ik vermoed dat de liefhebbers van minecracft niet echt voor de graphics gaan, en ik denk niet dat 9lives een lage score zou willen geven aan Minecraft dus geven ze het een 7 om de totaalscore niet teveel naar beneden te halen. Me dunkt dat dit voor de liefhebbers een topspel is.
1.2 100% rep

Dark_Raver zegt op 16/05/2012 10:35   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Pas op, ook al zijn het blokken en pixels. minecraft kan nog steeds vrij impressive scenery tonen hoor
1.3 100% rep

Graphical Me zegt op 16/05/2012 13:00   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Dude, minecraft graphics moete zo zijn. Anders zou het spel geen minecraft zijn
1.4 100% rep

Anopheles zegt op 16/05/2012 13:50   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Je gaat tetris toch ook geen 10 geven voor graphics...Iedereen beseft wel dat minecraft met z'n blokjes nog steeds sfeerfvol en plezant kan zijn voor de liefhebbers, maar graphics zijn goed of ze zijn het niet.
Dan moeten we de score van de graphics maar minder gewicht geven in het eindresultaat, want inderdaad gameplay is veel belangrijker dan de graphics
1.5 100% rep

xXSneakyGunXx zegt op 16/05/2012 18:49   [?]

  Rating 3 16+ 16+
Onder graphics zit ook art-style. En de art-style is goed en passend. Een retrostijl, maar in 3D. Vrij origineel en alles past bij elkaar aangezien alles blokkig is.
1.6 100% rep

Neoken zegt op 17/05/2012 15:13   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Als je ziet wat je allemaal kan bereiken qua scenery met zo'n simpele engine en low res textures, dan verdient het eigenlijk veel meer dan "maar" een zeven. Ik heb al games gespeeld die een veel indrukwekkendere engine draaien, maar uiteindelijk toch veel saaier ogen.

Kwestie van graphics niet te definiëren als enkel de mogelijkheden van de grafische engine. Wat je er mee doet is namelijk veel belangrijker.

Nu, in elk geval, zo'n standaard scoresheets zijn eigenlijk al lang achterhaald. Zeg gewoon wat je goed vond, wat je niet goed vond, en geef dan uw score op het gevoel.
2 100% rep

BelgianTerror zegt op 16/05/2012 10:49   [?]

  Rating 1 16+ 16+
ALinea onder eerste foto bevat een fout. Je haalt 2 manieren aan om het spel te spelen en je verwijst telkens naar monsters. Denk dat het éénmaal met en éénmaal zonder monsters moet zijn

Wat de graphics betreft, het is niet omdat het blokkerig is dat de graphics slecht zijn he Als je op een berg staat, snachts de toortsen ziet branden, of in de mijnen rondkruipt voor grondstoffen ziet alles er best knap uit. Pixels of niet
2.1 100% rep

RainingVenom zegt op 16/05/2012 13:56   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Groot gelijk,

ik ben geen minecraft-fanboy, maar als je ziet wat sommige mensen kunnen bouwen en ze dan van een ver perspectief bekijk is dat een achievement op zijn eigen.
Ze spenderen er wel veel tijd in, maar hej , nu diablo 3 uit is gaan we ook een dagje vrij nemen van werk of school om te kunnen spelen, bij halo 4 en ac3 hetzelfde. Ik heb de xbox en pc versie geprobeerd en op xbox wordt eigenlijk de creativiteit van de speler weggenomen, wat ik wel spijtig vindt. De game verloopt heel smooth dat wel, maar het zou beter zijn als minecraft gewoon op de pc zou blijven.
3 100% rep

stfromhell zegt op 16/05/2012 11:13   [?]

  Rating 1 16+ 16+
'Graphics 7' is een dikke backstab voor andere games imo.Het maakt niet uit dat het er zo hoort uit te zien in dat spel.
3.1 100% rep

thelordofpee zegt op 16/05/2012 13:20   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Hmm, ik vind het er echt niet lelijk uit zien. Het zijn blokken, maar de blokken zien er goed uit. Trouwen, ge gaat uw oordeel over dit soort graphics toch niet baseren op een getal?
3.2 100% rep

mrpatton zegt op 18/05/2012 14:33   [?]

  Rating 0 16+ 16+
whatever...
4 100% rep

passero zegt op 16/05/2012 12:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Moeten enkel games met super graphics een topscore krijgen in dat onderdeel of moeten graphics bekeken worden met het spel in gedachte?
De graphics horen bij het concept van de game: met blokken spelen
Ik denk niet dat het spel zou werken als je die graphics van pakweg BF3 zou geven. Het hoort bij het geheel.
5 100% rep

Mclaeys zegt op 16/05/2012 21:01   [?]

  Rating 0 16+ 16+
De te kleine wereld is wel jammer, ge krijgt ook meteen een kaart dus even een half uurtje rondlopen en je hebt het hele landschap op kaart.
Verder hoop ik dat ze snel met de updates komen van de latere versies, er zijn wat zaken die ik toch in het crafting menu mis (Het feit dat ze komen is wel super)
6 100% rep

ravoc zegt op 17/05/2012 4:33   [?]

  Rating -2 16+ 16+
Minecraft, blokjes voor grote kleuters
6.1 100% rep

Skorm94 zegt op 17/05/2012 14:08   [?]

  Rating -1 16+ 16+
Heel intelligente opmerking kerel
7 100% rep

BlackBlue zegt op 18/05/2012 14:28   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Wel nice, die ofline co-op,
En die die graphics, jaaah duh, Minecraft = Minecraft
Alleen die kleine wereld is wel spijtig, ma ja, ge hebt dan ook nog the nether, sedus.
Weet er iemand of der ook texture packs en custom maps zijn?
8 100% rep

Speetix zegt op 20/05/2012 16:55   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Je moet er voor zijn om het een goed spel te vinden. Hier kunnen 2 beoordelingen juist zijn. Een beoordeling van iemand die er niet zo erg voor is en één van iemand die er wel zo voor is.
Ik speel het zelf, het is een cool spel en je kan het zelfs uitspelen.

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Op welk platform horen mmo's thuis volgens jullie?



PC Consoles Beide platformen Hangt van de mmo af Geen mening
Copyright © 2013 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website