EA Showcase 2012: FIFA 13 - Voetbal, een feest


Gepreviewd voor X360 door Ronald Meeus

15 May 2012 13:38 -

FIFA 12 was, met zijn precisiedribbels, zijn nieuwe fysica-engine en zijn heftig opgevoerde speelervaring in verdediging, een waarachtige tour de force van EA Sports. Wat het team meteen voor de huizenhoge uitdaging zette om het met FIFA 13 nog beter te doen. De nieuwe editie, die dit najaar in de winkelrekken ploft, heeft vooral een thema: de nooit aflatende strijd om balbezit.



Sinds FIFA 12 kunnen spelers realistischer tegen elkaar botsen, dankzij de Player Impact Engine die ieder lichaamsdeel van de spelers op het veld herkent. Ze kunnen ook korter op de bal spelen, en steviger hun man dekken in verdediging in plaats van meteen in een tackle te vliegen. De huidige aflevering van de FIFA-reeks was het resultaat van jarenlang bouw- en priegelwerk aan die nieuwe engine, en je kunt voor de editie van dit jaar natuurlijk niet opnieuw zo'n revolutie verwachten. FIFA 13 bevat, zoals dat al jaren zo gaat, eerder een setje tweaks aan de vernieuwingen die vorig jaar werden geïntroduceerd.

Maar dan wel relevante tweaks. Het precision dribbling-systeem werd bijvoorbeeld nog verbeterd met een aantal trucjes uit het recente FIFA Street, zodat de speler die je bestuurt werkelijk kan dansen rond de bal. Met de bal op de voet kun je ook al meer kanten uit: je kunt de bal aan volle snelheid nog steeds in 360 graden manipuleren. Er is veel vijs-, spijker- en schaafwerk geweest aan de spelerfysica. Ledematen van twee spelers die dicht tegen elkaar aan lopen, kunnen niet meer zodanig worden gebogen dat ze in het echte leven zouden breken. Twee spelers die na een val in elkaar verstrengeld geraken, rollen zichzelf op natuurlijke wijze los. En veel belangrijker nog: je kunt een speler waarmee je een charge op de goal maakt zijdelings laten lopen, terwijl de voorkant van zijn lichaam gefocust blijft op het doel, net zoals dat in het echt gebeurt.



Onvoorspelbaar

Goed, het zijn vooral cosmetische nieuwigheden. Maar de som van al die delen zou wel voor een authentiekere speelervaring moeten zorgen, zegt David Rutter, line producer van EA's FIFA-reeks. De verdere tweaks aan de fysica-engine zorgen er bijvoorbeeld voor dat je in verdediging meer kunt duwen en trekken, en dat de aanvaller daardoor effectief eventjes uit balans kan geraken. Om dat goed te maken, werd de intelligentie en de strengheid van de scheidsrechter ook weer een beetje verbeterd. En als je een vrijschop krijgt, zijn er eveneens meer mogelijkheden om een verschil te maken: je kunt à volonté de opstelling van je muurtje kiezen, en zelfs één speler naar voren laten lopen terwijl de aanvaller zijn openingsschop geeft aan de bal.

Hetzelfde geldt als je in aanval bent. FIFA 13 geeft meer mogelijkheden om de bal af te schermen tegen vervelend pressende verdedigers, en het wordt moeilijker om een hoge of verre bal meteen op te vangen. In tegenstelling tot in alle voorgaande FIFA's zal die bal niet meer automatisch aan je voet plakken: soms zul je wat moeite hebben om hem onder controle krijgen, soms zul je die controle - en dus de bal - verliezen aan een tegenstrever. Zo wordt de onvoorspelbaarheid van voetbal beter gesimuleerd, zegt Gameplay Director Aaron McHardy. En meer nog: je wordt er een betere speler door. "Je leert ruimte creëren, je spel uitzetten, nieuwe manieren zoeken om erin te gaan."



Gat dichtlopen

De ultieme bedoeling van voorganger FIFA 12 was om een betere balans te creëren tussen aanval en verdediging, zei McHardy tijdens een eerste, tweeëneenhalf durende voorstelling van Fifa 13 in Londen, die 9Lives.be bijwoonde. In FIFA 13 gaat dat nog een eindje verder: het hele spel is een continue strijd om balbezit, en dat te houden door een systeempje te lopen. Om dat laatste te faciliteren werd ook de AI van je medeaanvallers bijgewerkt: waar die tot nu toe gewoon meeliepen tot ze een pass van je kregen, gaan ze in FIFA 13 vertragen om een gat te creëren, of in de sprint gaan om het dicht te lopen en de verlossende assist te krijgen. Die je vervolgens ook weer zelf binnenlepelt. Want dat blijft de essentie van FIFA: jij bent degene die het verschil maakt, overal op het veld.

 


Je kunt niet ieder jaar met een revolutie komen, en dat is FIFA 13 ook niet: het is een werk van evolutie, iteratie, perfectionering. Maar de som van die tweaks is zo omvangrijk dat het opnieuw belooft een referentiegame te worden. We kijken ernaar uit om onze eerste pasjes op het veld te maken.

Wat vind jij van deze game?

 (35 votes)
Hot
Not

Informatie over FIFA 13


Releasedatum: 28-09-2012
Ontwikkeld door: EA Sports
Uitgegeven door: Eidos Interactive
Genre: Sport
SinglePlayer
Beschikbaar op: pc ps2 nds psp x360 ps3 wii 3ds wiiu psv
Age 3+
 
1 100% rep

Praga zegt op 15/05/2012 13:45   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Yum Yum =)
1.1 100% rep

sergallity zegt op 15/05/2012 14:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
lekker lekker kijk er al naar uit
2 100% rep

ForzaBarça zegt op 15/05/2012 14:58   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik verheug me er al op
3 100% rep

StarZz5 zegt op 15/05/2012 15:33   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ziet er exact hetzelfde als Fifa 12 uit hier te zien.
3.1 100% rep

DragoonXc zegt op 15/05/2012 16:57   [?]

  Rating 1 16+ 16+
is nog maar net volledig vernieuwd
3.2 100% rep

The_Flurk zegt op 16/05/2012 11:57   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Hier gaan we weer...
"Dit ziet er exact hetzelfde uit..."
3.3 100% rep

maximmichel zegt op 11/07/2012 10:32   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ziet er toch goed uit? Denk dat de eerstvolgende grafische update pas bij de nieuwe consoles zal worden toegepast.
4 100% rep

Runkle zegt op 15/05/2012 15:36   [?]

  Rating 7 16+ 16+
Ze zouden beter eens werk maken van de refs en publiek.
4.1 100% rep

fredskii zegt op 15/05/2012 15:49   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@4 : Inderdaad, daar erger ik mij al jaren aan!
5 100% rep

*Rebellion* zegt op 15/05/2012 15:52   [?]

  Rating 3 16+ 16+
who cares about publiek... Ik heb liever dat ze hun tijd in gameplay en performance steken dan in een 30000 mannekes...

Da publiek heeft mij nog nooit gestoord...

imho!
5.1 100% rep

Siana zegt op 16/05/2012 12:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Die h, voor wat staat die in imho?
5.2 100% rep

Snowyflake zegt op 17/05/2012 2:26   [?]

  Rating 0 16+ 16+
5.3 100% rep

Molletje zegt op 17/05/2012 23:49   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ge mist het punt, dit is de TWINTIGSTE (20) fifa spel, dan hebben ze toch al genoeg getweaked aan de gameplay en performance, niet?

Kom, het ziet er gwn niet afgewerkt uit.
5.4 100% rep

CmptrZ zegt op 18/05/2012 22:34   [?]

Show comment Rating -3 16+ 16+
als ge humble bent moet ge uwe mening voor uzelf houden IMO
5.5 100% rep

T3VV3 zegt op 23/05/2012 15:34   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Aan het publiek stoor ik me niet zo, maar de refs maken voor mij nog te vaak foute beslissingen.
6 100% rep

zurri zegt op 15/05/2012 15:59   [?]

  Rating 1 16+ 16+
ik hoop dat de keepers wat meer rood krijgen.
misschien die ik het verkeerde maar als ik de keeper voorbij loop met R stick en die haalt me neer krijg ik nooit penalty laat staan fout :O
6.1 100% rep

Reverz zegt op 15/05/2012 19:06   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Er zouden sowieso meer fouten moeten gefloten worden. Vooral obstructie fouten tegen spelers die niet aan de bal zijn, zijn echt enorm irritant.
6.2 100% rep

TheNarrator23 zegt op 18/05/2012 16:33   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Uwen tegenstander wordt in het algemeen voorgetrokken. Ik ga een kopduel aan met een tegenstander en krijg de fout tegen. Tegenstander tackelt langs achter en er wordt niet gefloten.
7 100% rep

chagi zegt op 15/05/2012 16:41   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Carriere mode verbetere !
8 100% rep

DragoonXc zegt op 15/05/2012 16:56   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Sinds FIFA 12 kunnen spelers realistischer tegen elkaar botsen, dankzij de Player Impact Engine die ieder lichaamsdeel van de spelers op het veld herkent.


daarom dat de helft van de tijd het meer acrobaten zijn met hun salto's
9 100% rep

DragoonXc zegt op 15/05/2012 16:58   [?]

  Rating 0 16+ 16+
hopelijk beetje meer aandacht geven aan prof-clubs en die irriterende AI clubs met hun 2 aanvallertjes
10 100% rep

math zegt op 15/05/2012 18:04   [?]

  Rating 2 16+ 16+
uitmelkerij
11 100% rep

Pokereye zegt op 15/05/2012 20:36   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Beetje meer animatie en interactie met de fans zou wel mogen. Want wat is voetbal, zonder zijn fans...
12 100% rep

EmporioArmani zegt op 16/05/2012 18:39   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik ben blij dat de Impact Engine aangepakt wordt, heb al veel te vaak te maken gehad met penalty's die duidelijk in de herhaling geen penalty's waren.

Je krijgt dan nog eens rood, wat de frustratie compleet maakt natuurlijk.

En inderdaad, het publiek mag een grafische update krijgen. Ook vind ik het jammer dat je nooit geen trainers of bankzitters ziet naast het veld..
13 100% rep

Gamus zegt op 19/05/2012 11:32   [?]

  Rating 0 16+ 16+
De echte voetbalfan maakt het eigenlijk geen fluit uit. Ik koop Fifa en Pes alle jaren voor de nieuwe teams, kits en spelers alleen al. Al de rest is "bonus" voor mij. Als ik nu Fifa 2002 zie, denk ik ook: hoe heb ik dit ooit kunnen spelen? En toch heb ik me er geen seconde op verveeld.

De impact engine is inderdaad met tijden bizar, maar het is al een hele verbetering. En keepers mogen idd ook eens rood krijgen online. Het feit dat dit gewoon niet kan en dat ze als Joey Barton op je af mogen komen en toch geen 2e geel kunnen krijgen zorgt ervoor dat ik gewoon geen 2e keeper meer op de bank zet.
14 100% rep

Timotiza zegt op 19/05/2012 20:01   [?]

  Rating 1 16+ 16+
wat er ieder jaar aan anders word gemaakt is ook te doen met een "patch / update" IMO.
Moeten daar geen extra nieuw dvd'ke voor uitbrengen wat veel stelt het niemeer voor de laatste jaren
14.1 100% rep

djemz zegt op 23/05/2012 17:38   [?]

  Rating 0 16+ 16+
als je hun patch bekijkt met het EK erin dan twijfel ik eraan of ze een fifa 13 zouden kunnen vervangen door een patch.. Met Euro 2012 is het hen toch niet echt goed gelukt. Echt goed in iets patchen zijn ze daar bij EA blijkbaar niet. BF van het zelfde, iedere patch die uitkwam kwam het spel alsmaar slechter
15 100% rep

chagi zegt op 22/05/2012 17:54   [?]

  Rating 0 16+ 16+
nog wa werk aan de winkel !
zulle zien wa het word in 13

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

7.4

0


Al 22 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #1316 [?]
members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming e3 2012 Trailer - 00:02:06 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website