Blizzard Entertainment

Personen
Video's

BlizzCon 2011: WoW: Mists of Pandaria gespeeld


Geschreven door Praga

Special | 23-10-2011 -

Na Burning Crusade, Wrath of the Lich King en Cataclysm is het verhaal van World of Warcraft nog steeds niet uitverteld. Getuige daarvan de nieuwe expansion die ons meeneemt naar het kleurrijke Pandaria. Ik mocht op BlizzCon met de nieuwe expansion aan de slag...De geruchten deden al geruime tijd de ronde en nu is het eindelijk zover. World of Warcraft krijgt een nieuwe uitbreiding en moet de populaire MMORPG een nieuwe boost geven. Niet onbegrijpelijk als je weet dat Guild Wars 2 en Star Wars: The Old Republic in aantocht zijn.

 

Kleurrijk, groen, rustgevend, idyllisch en vredevol; kortom een paradijs op aarde. Zo kan je Pandaria omschrijven. De bewoners, Pandarians, zijn een panda-achtig ras, of wat had je gedacht natuurlijk. Maar dit groene paradijs zou snel wel eens oorlogsgebied kunnen worden eens de Horde en de Alliance er hun bloederig strijd gaan uitvechten. Wat gaan de Pandaren doen?

 

Mists of Pandaria

 

Nieuwe gameplay mixen met het beste uit vorige uitbreidingen. Zeker als je weet dat Cataclysm qua end game content niet echt gewaardeerd werd.

 

Nieuwe dingen om te doen en te ontdekken dus. Hetzelfde geldt trouwens voor de wereld zelf. Na zeven jaar hebben we het allemaal al wel eens gezien en zijn we aan iets nieuws toe. Get people back into the world.

 

Je moet ook kunnen doen wat jij wil doen om je personage te levellen. Je moet zelf de keuze krijgen wat je wil doen en niet in een bepaalde richting geduwd worden. Dit geldt zowel voor quests, daily quests, raids, dungeons, enzovoort. Wil je gewoon questen of enkel raiden, dan zal je altijd vooruitgang boeken. Je krijgt ook meer mogelijkheden om je personage uit te bouwen via het 'talent tree'-systeem.

 

Panda 

 

Je moet ook je personage meer kunnen personaliseren, want nu heb je vaak het idee dat heel wat van je personages, en die van anderen, teveel op mekaar trekken. Hoog tijd dus om het 'talent tree'-systeem te herontdekken zodat het flexibeler wordt.

 

Het continent Pandaria

 

Iedereen heeft er al wel van gehoord, maar niemand weet hoe het eruit ziet. Pandaria krijgt vijf nieuwe zones die ook zullen aanvoelen als één continent, iets wat Northrend bijvoorbeeld niet had. Je voelt ook de Aziatische stijl aan. Je vindt er een auction house en een centrale questing hub zodat je er geruime tijd kan rondhangen. Ook nieuw is dat je er niet zal kunnen vliegen zolang je niet level 90 bent. Back to basics en dit voor een betere questervaring.

 

Vale of Eternal Blossems, The Jade Forest (begin zone) en The Valley of the Four Winds zijn drie van de vijf zones.

 

Pandaria kent reeds een lange vredige geschiedenis. Magisch verborgen gebleven sinds de gebeurtenissen in Cataclysm. Een nieuw land om te ontdekken en wanneer Horde en Alliance er neerstrijken, gaan de oorlogspoppen aan het dansen. Na een meedogenloze zeeslag komen Horde troepen terecht op de noordzijde van het eiland en de Alliance op de zuidkant. Zo ontdekken ze per toeval het eiland. In het midden ontmoeten ze mekaar...

 

Landscape

 

Startzone

 

De Pandaren startzone is een... reuzenschildpad. Deze verliet Pandaria tienduizend jaar geleden en bleef maar groeien. De nieuwe startzone is verhaalgebonden en zal dus geen loshangende quests hebben. Je begint neutraal tot level tien en kan dan kiezen of je jezelf wil aansluiten bij de Horde of de Alliance.

 

Tijdens een kennismakingstrailer heb je echt het gevoel dat je naar een Japans landschap aan het kijken bent. The Jade Forest is het startgebied, met groene wouden en torenhoge rotsformaties (stone spires). De nieuwe dungeon is de Temple of the Jade Serpent en hoort toe aan de Sha.

 

Wie of wat ga je dood doen?

 

- Jinyu: visachtige wezens
- Hozu: aapachtige wezens. Kom je vaak tegen, zowel outdoor als in dungeons.
- Verming een nieuw koboldachtig ras dat er uitziet als een kruising tussen een rat en een konijn, gewapend met mes en vork. De Pandaren hebben veel weiden en landbouwgronden en zijn dus ideaal voor deze knaagdieren met vernielingsdrang.
- Mantid zijn een insectenras die lijken op bidsprinkhanen. Geen hive zoals de meeste insecten.
- Mogu zijn een eeuwenoud ras, eigenlijk het eerste ras op Pandaria voor ze verjaagd werden door de panda's.
- Sha zijn unieke wezens, een manifestie van negatieve energie op Pandaria.

 

The Valley of the Four Winds is het volgende gebied. Vooral een kustjungle (Coastal Jungle) en een landbouwgebied. Je kan zowel Zuid als Noord trekken, of uiteraard de beide kanten ontdekken. Je bepaalt zelf je avontuur.

 

Landscape2

 

Hier heb je ook de eerste dungeon, de Stormstout Brewery. De Dungeons zijn niet zomaar dungeons. Ze moeten geloofwaardig overkomen en zowel in het verhaal als in de omgeving passen. Hier ontmoet je de Mantid als tegenstanders.

 

Nieuwe features

 

Een nieuw speelbaar ras: Pandaren. Een gigantische pandabeer zeg maar. Je begint dus neutraal en aan level tien kies je dan zelf je factie. Hunter, Mage, Monk, Priest Rogue, Shaman, en Warrior zijn de klassen waaruit je kan kiezen. De Pandaren houden van koken (15 plus), Bouncy (ze zijn nogal gevuld en als je valt heb je minder kans om dood te gaan), Quaking palm is crowd control, Inner Peace geeft je meer rested XP en aangezien ze van veel eten houden en kunnen koken, krijg je hier veel extra's door.

 

Monk klasse

 

Is eigenlijk een mix tussen:
Brewmaster Tank
Mistweaver - healer
Windwalker - melee dps

 

Het is geen hero klasse en je begint dus onderaan de level cap. Hun stijl is gebaseerd op martial arts. Je krijgt heel veel nieuwe animaties omdat de Monk een unieke stijl is.

 

Dranei, Dwarf, Gnome, Human, Nightelf, Bloodelf, Orc, Tauren, Troll en Undead kunnen ook Monk klasse maken.

 

Heel veel kung fu achtige combat met handen en voeten, maar ook wapens. Vooral staf- en fist wapens om tegenstanders af te maken en ook om deze wapens wat populair te maken. De mix tussen single hand, dual hand en two handers moet nog wat afgewogen worden. Geen mana of energy, maar chi zal hun energiebron zijn om te strijden.

 

Pandaconversation

 

Ook het auto-attack systeem wordt afgeschaft bij de Monk omdat je nu het gevoel moet hebben dat je zelf aan het vechten bent. Als het ware Mortal Kombat-moves in je Monk zijn vechtstijl! Een pak nieuwe animaties zijn hiervoor nodig en die krijgen we ook.

 

Dark energy of light energy bepalen je finishing move.

 

Talents

 

De level tien specs blijven sowieso. Het aanbod aan keuzes wordt uitgebreid want nu heb je er vaak maar eentje die onderaan staat, waardoor je dus niet echt verschilt van je klassegenoten.

 

Het talentsysteem werd dus helemaal onder handen genomen. Class abilities, Spec abilities en Talents. Je kiest je spec bij een eerste punt aan level tien en krijgt nu ook een talent tree per klasse, verdient elke vijftien levels een talent punt - je kan dan elke keer een keuze maken uit drie mogelijkheden - en je kan je talenten even gemakkelijk veranderen als je glyphs, no mandatory talents.

 

Paladin Holy Retri Tank. Aan level tien bepaal je dus je basis spec, daarna aan level 15 krijg je drie keuzes. Je kiest er eentje en zo bouw je meer en meer je personage en je speelstijl uit. Level 15-30-45-60-75-90 krijg je dus drie keuzes en je kan er slechts één kiezen.


PVE-scenarios

 

Is een manier van Blizzard om je als speler meer mogelijkheden te geven, dit zowel in quests als in dungeons. Het is een nieuwe manier om kennis te maken met de spelwereld en een nieuwe gameplay te ontdekken.

 

Pandaren

 

Deze werden ontwikkeld voor kleine groepjes van bijvoorbeeld drie spelers. Het is een quest- en mini verhaallijn in verschillende etappes.

 

Ook in The Battle of Grizzly Gulch heb je dit soort questlijn. Dood bijvoorbeeld eerst vijftig hordetroepen, vernietig dan een aantal torens en barracks en dood dan als laatste de aanvoerder. Het is dus eigenlijk een soort PVE-battleground.

 

Kan ook dienen als vervanging voor de groepsquesten.

 

Je schuift aan in de wachtrij, zoals dungeon finder maar er zijn geen klassevereisten waardoor je dus sneller aan de slag kan.

 

Challenge Mode Dungeons

 

Ken je de befaamde Baron-run nog? Nu krijgen we ook in deze nieuwe expansion dit soort van getimede runs. Je moet dus een dungeon doorlopen binnen een bepaalde tijdspanne. Teamwerk en strategie moeten weer belangrijk worden. Gear levels worden genormaliseerd in deze dungeon zodat iedereen meekan. Je verdient bronzen, zilveren en gouden medailles waarmee je dan hele coole gear kan kopen maar zonder stats. Maar geen nood: je krijgt ook valor points waarmee je dan speciale gear kan kopen.

 

Pet Battle-systeem

 

Pets zijn cool en haast iedereen heeft wel een meelopertje. Hoog tijd dus om hier iets mee te doen. Je gaat dus pets verzamelen, ze doen levellen en je gaat ze tegen elkaar uitspelen. Toegankelijk voor iedereen, dus zowel hoge levels als lage levels kunnen aan de slag. Het werkt met zo goed als elke reeds bestaande of nieuwe pet. Je gaat je pet ook kunnen personaliseren, een naam geven, enzovoort. Cool zijn ook de wilde dieren die je in de spelwereld zal vinden. Elk van deze heeft trouwens unieke specs, dus je zal er meerdere moeten vangen als je op zoek bent naar een speciale tankpet bijvoorbeeld.

 

Pandapuzzle

 

Je zal sommige pets enkel in bepaalde seizoenen, weersomstandigheden, omgevingen, bepaalde uren van de dag/ nacht kunnen vinden. Je krijgt ook een pet journal dat alles netjes zal bijhouden over je pets en je zal pets kunnen ruilen/verkopen met andere spelers.

 

De pets zijn ook account gebonden, dus je kan ze uitwisselen met je andere personages.

 

Hoe level je pets? Je laat ze vechten met andere pets zodat ze levellen en nieuwe abilities kunnen leren, drie per gevecht. Je kan er zes leren en dan kan je per gevecht drie abilities kiezen. Je kan meerdere pets tegelijk levellen en zo een killer pet-team uitbouwen.

 

Hoe vechten ze? Zowel in PVE tegen wild pets als tegen pets van andere spelers in PVP-battles en dit alles turn-based.

 

Personaliseer je pets. Geef ze een naam, geef ze items zodat je ook de stats van je pet kan aanpassen, individuele builds per pets zodat je een uniek team kan uitbouwen en net als in Pokémon heb je ook pet masters en master abilities. Versla je de master, dan krijg je master abilities.

 

Dungeons & Raids

 

Negen nieuwe dungeons waarvan er zes op Pandaria zitten. Heroic updates van bestaande dungeons waaronder Scholomance en Scarlet Monastery (twee vleugels die als aparte dungeons aanvoelen met elk een eigen dungeon). De dungeons zijn zowel indoor als outdoor als een mix van beide.

 

Ook drie nieuwe epic raids met twee vijanden, namelijk Mogu en Mantid. Raid finder voor zowel normale als heroic raids en we vieren de terugkeer van de world raid bosses.

 

Questing

 

Meer focus op maximum level content. Zo krijg je als high level speler meer keuzes, meer dingen te doen en meer endgame content. Meer quests hubs dus, incentives voor spelers die meer dungeons en raiders doen. Bijvoorbeeld doe een aantal dailies, verdien dan een extra buff die je meer kans geeft om een uniek wapen of stukje gear te winnen. Meer quest keuzes, minder lineair, ook geen vliegtoestanden meer om te vermijden dat spelers met hun flying mount meteen naar de eindbaas vliegen.

 

Biddendepanda

 

Faction improvements. Je krijgt meer keuze om je einddoel, bijvoorbeeld die ene faction mount te verdienen.

 

Nieuwe PVP-battlegrounds

 

Ten eerste heb je Stranglethorn Diamond Mines. Bedoeling hier is om mijnkarretjes vlug te vullen en snel naar je kamp te rijden. Je hebt meerdere tracks en diegene die als eerste de voorraad vult, wint. Je hebt dan ook nog Valley of Power. De murder ball ligt in de Valley of Eternal Powers; een uniek artifact dat je zolang mogelijk moet bewaren. Opgepast, want het ding doet schade aan diegene die hem vastheeft. Teams moeten hier nauw samenwerken. Je verstoppen met het artifact levert weinig punten op, ermee rondlopen brengt meer punten op. Als laatste heb je ook nog Azshara Crater (Dota). Ook een nieuwe arena, namelijk Tol'vir Proving Grounds gelegen in Uldum, mag je in de game verwachten. Het is een open arena met vier pilaren, gebaseerd op de populaire Nagrand-arena.

 

Major Class Changes

 

Resilience wordt aangepakt en is nu dus een basisstat geworden. Door PVP te doen en dus PVP-gear te winnen zal deze in level stijgen.

 

Monkroll

 

Diversen

 

Hunter minimum range verdwijnt, evenals het hunter melee wapen.
Relics verdwijnen ook.
Ranged slots zijn ook weg.
Rogue en warrior kunnen nu hun melee wapen werpen.
Wands worden main hand wapens, cool voor de Harry Potter-vechters.

 

Spellbooks krijgen oppoetsbeurt. Je leert je spells nu automatisch en hoeft dus niet speciaal weer naar je trainer, een aantal nieuwe spells natuurlijk en nog veel meer.

 

Klassen

 

Warlocks krijgen een fikse update en passen ideaal in het nieuwe talentsysteem. Een unieke energiebron per spec. Affliction tree heb je soulshards nodig, demonology heb je demonic fury nodig om spells te doen en voor destruction heb je dan infernal embers nodig.

 

Shaman neemt afscheid van de buff totems. Nu heb je utility totems die iedereen ten goede komen.

 

Druids hebben nu vier specs: feral (cat), guardian (bear tanking) en de twee reeds bestaande. Feit is dat feral en guardian mekaar wat overlappen zodat ze anders spelen dan vroeger.

 

Achievements

 

Account level achievements: zo kan je met je personages je achievements uitbouwen en hoef je dus niet per personage op jacht te gaan naar achievements.

 

Conclusie


Ik kon reeds een aantal uren met deze nieuwe expansion aan de slag en ik was danig onder de indruk van de vele aanpassingen, de nieuwe gebieden, rassen, de nieuwe Monk klasse, enzovoort. Ik ga niet gaan verkondigen dat de makers WoW hebben heruitgevonden, maar ik ben er zeker van dat heel wat oude en nieuwe spelers meer dan aangenaam verrast zullen zijn.

 
Pagina:
1 100% rep

Difozenn zegt op 23/10/2011 13:07   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Echt jammer hoe ze zo'n succesvol game verkloten, 50% is recycled en de andere helft lijkt wel een remake van kungfu panda.
1.1 100% rep

G@nonDorf zegt op 23/10/2011 13:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
De pandarens kwamen al voor in Warcraft III. Lijkt me eerder andersom dus.
1.2 100% rep

GammaGamer zegt op 23/10/2011 14:16   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Idd maar Pandaren waren een grap, een easter egg
Daar een hele Expansie aan wijden is

Late we hope da WoW 6 de Emerald Dream/Nightmare is!
1.3 100% rep

Veruca zegt op 23/10/2011 15:58   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Niet vergeten dat heel veel mensen zaten te zagen achter Pandarens sinds Vanilla WoW.

Het ziet er allemaal wel knap uit, maar het is en blijft WoW. Als je het spel beu gespeeld bent zal je met die nieuwe expansie ook snel het burnout gevoel terug hebben denk ik.
1.4 100% rep

kimbel zegt op 23/10/2011 23:19   [?]

  Rating 0 16+ 16+
en de pandarans was al gepland om een speelbare race te worden in tbc voor de alliance maar werd achteraf vervangen door draenei
2 100% rep

Anvious zegt op 23/10/2011 13:10   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Voelde het aan alsof er nog veel moest gebeuren ? Of was het al aardig af? Vraag me echt af wat voor release date ze gaan brengen aangezien Blizzard nu sneller expansions wilt uitbrengen dan voorheen
3 100% rep

pinoken zegt op 23/10/2011 13:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
In mijn ogen hadden ze moeten stoppen met WOTLK, dat was nog een relatief waardige afsluiter geweest.
3.1 100% rep

G@nonDorf zegt op 23/10/2011 13:46   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Zolang er mensen blijven betalen, zal er nieuwe content komen
4 100% rep

koetje07 zegt op 23/10/2011 13:40   [?]

  Rating 0 16+ 16+
pve scenarios doet me denken aan dynamic events vn gw2....
5 100% rep

callig zegt op 23/10/2011 13:40   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Bwa kheb eigenlijk niks tegen pandaren, ze bestonden al sinds warcraft 3 , dus nog voor kung fu panda

maja kvind toch dat ze de races die monk kunnen spelen nog is moeten bekijken, undead en belf monks? wtf, zelfde voor gnome of nelf . Sommige rassen zie ik lore wise echt niet instaat om daar wat kung fu te doen.

Nu de gebieden zien er wel prachtig uit moet ik zeggen en er lijkt ook meer te doen.

Maar kvind het wel spijtig van die scenarios, hadden beter puur random geweest en gebasseerd op het aantal actieve players in de zone. Dus hoe meer spelers hoe grootschaliger. Een beetje zoals in GW2 het geval zal zijn.

6 100% rep

Dhene zegt op 23/10/2011 13:48   [?]

  Rating 3 16+ 16+
Kung Fu Panda en Pokémon in WoW
7 100% rep

thelordofpee zegt op 23/10/2011 13:55   [?]

  Rating 0 16+ 16+
En wat over lvl 90 mount?
8 100% rep

Joeshoe zegt op 23/10/2011 14:24   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Toen de geruchten hierover de ronden waren aan het doen een jaar of zo geleden dacht ik toch ook dat het om een grap ging.

De features zien er wel cool uit, maar heel dat panda gedoe, wtf
9 100% rep

Belgica zegt op 23/10/2011 14:38   [?]

  Rating 0 16+ 16+
lol! gaat wow de disney tour op?
Wow is echt wel op zijn laatste benen aan het lopen.
Graphics zijn achterhaald, als je dan kijkt naar Rift, Swtor, guild wars2...
10 100% rep

Thysios zegt op 23/10/2011 15:03   [?]

  Rating 3 16+ 16+
Let's go GW2 guys!
11 100% rep

noinspiration zegt op 23/10/2011 15:13   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Wow is al lang niemeer wat het geweest is, toch word het snel tijd dat het gedaan is en ze wa meer focussen op andere games waaronder titan.
12 100% rep

WauWsy zegt op 23/10/2011 16:16   [?]

  Rating 3 16+ 16+
Ik ben gewoon gestopt omdat ik niet iedere maand hoop geld moet ophoesten. Het moet gewoon F2P worden.
12.1 100% rep

zarathustra zegt op 23/10/2011 18:28   [?]

  Rating 3 16+ 16+
oh noes 12 euro in de maand /cry
13 100% rep

Moonbaby zegt op 23/10/2011 16:43   [?]

  Rating 0 16+ 16+
japanda?
14 100% rep

Salvador zegt op 23/10/2011 16:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
idd het is wel eens tijd om het f2p te make
15 100% rep

V1nce zegt op 23/10/2011 16:50   [?]

  Rating -2 16+ 16+
amai da ziet er gay uit
geen wonder da wow vol kleine kindere zit
15.1 100% rep

Vulcy zegt op 23/10/2011 18:36   [?]

  Rating 7 16+ 16+

Kzou eerder zeggen dat ze hier op deze site comments geven

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Pagina:
Praise the Suns!

screenshot of the day

7.5

0

Online multiplayer only games... (Destiny, Titanfall,...)Zijn helemaal mijn ding Kan ik gedeeltelijk smaken Zijn niets voor mij
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website