9lives

Het Laatste Woord: Voor het zingen de kerk uit


Geschreven door Ronald Meeus

Special | 14-05-2012 -

Ronald Meeus (38) is zwervend redactielid van ons zusterblad GUNKmagazine en schrijft al veertien jaar over videogames, nieuwe media en technologie voor bladen als De Morgen, Knack en Clickx. Om de twee weken heeft hij op 9lives het laatste woord over een actueel onderwerp uit de wereld der videogames.‘Join the Stormcloak rebellion', leest een van je nog openstaande queestes.  En je denkt: ach, goed dan, het is niet dat je zoveel beters te doen hebt. Dus trek je door de barre sneeuwheuvels naar Windhelm, waar de grote revolutionair op je staat te wachten in zijn situation room. Om je meteen door te delegeren naar zijn luitenantje, Galmar Stone-Fist. Die je eerst aan een test onderwerpt voordat je goed en wel mag meedoen: een dooie Ice Wraith meebrengen van één of ander onherbergzaam eiland. Je krijgt een paar mogelijke antwoorden aangereikt, waaronder de mededeling dat je er meteen aan begint en een vraag om meer uitleg, maar het antwoord dat bij deze jongen op de lippen lag zat er helaas niet bij: ‘Blaas mijn zak op'.


Waarom? Omdat ik zonet een miljoenen jaar oude drakengod heb verslagen, en me bezighouden met dit soort calamiteiten nu ver onder mijn stand is. Dààrom. Dat is altijd de merde wanneer je je tijdens het spelen van een RPG concentreert op de centrale verhaallijn: als je de zijmissies erbij neemt duurt het een uur of honderd voordat je de hoofdintrige hebt doorworsteld, en als je je beperkt tot die laatste (bij mij duurde dat nog een forse 27 uur in The Elder Scrolls V: Skyrim) zijn de zijmissies na de epische climax ineens zo onbeduidend geworden dat je er niet eens meer aan begint. Daar sta je dan, met een game die 200 uur aan content bevat, maar na krap 30 uur al zijn relevantie verloren is.


Het is een gevoel dat me ook bekroop nadat ik de drie Mass Effects had uitgespeeld, of Deus Ex: Human Revolution, of Fallout 3 en Fallout: New Vegas: na het afwerken van de grote verhaallijn blijf ik nog wel een dag of twee hangen om af te kicken van de game (en keer ik daarvoor soms zelfs terug naar een savegame die ik vlak voor het eindspel maakte, indien dat nodig is), maar een memorabele game-ervaring heb ik op dat moment niet meer. Soms brengt een brok DLC nog wel eens een episch moment binnen, maar de piek is allang bereikt.


Andere RPG-spelers zeggen me dan dat ze eerst geduldig hun personage uplevelen door alle zijmissies te spelen, en daarna pas aan de hoofdverhaallijn beginnen. Veel Skyrim-spelers, zo hoorde ik ondertussen, vatten die centrale queeste zelfs pas aan toen hun personage level 20 of hoger had bereikt. Terwijl ikzelf nauwelijks aan level 16 was gekomen toen ik de finale streep vuurmagie in het puitenbakkes van Alduin plantte. Het is nooit 17 geworden. Na twee dagen rondwandelen in de prachtige gamewereld, en hier en daar een creatuur dat zich in de bossen schuilhield fileren, verdween Skyrim voorgoed in de kast.


Misschien heb ik gewoon niet de pedigree van een RPG-speler. Kan me geen hol schelen, ook. Het is een heel andere discussie, die in deze kolommen al een paar keer gevoerd is, maar ik heb te weinig tijd om te verprutsen aan een game-ervaring die geen substantie meer heeft. Stilstaan is achteruitgaan. En misschien duiken de zogeheten ‘echte' RPG-spelers wel een beetje te graag in de behaaglijke repetitie van het spelsysteem, die hen misschien wel langer in het spel houdt maar tegelijkertijd hun nieuwsgierigheid erodeert. Dat is dan weer een voordeel van RPG's spelen op mijn manier: het blijft vooruit gaan, al moet je misschien iets sneller naar de winkel hollen voor een nieuwe game. Je verpapt niet.

Want dat is nog een bijkomend pluspunt: de extra uitdaging. Games als Skyrim, Mass Effect 3 en Human Revolution zijn zodanig ontworpen dat je iedere gebeurtenis in de hoofdqueeste met een minimum aan inventaris en XP-punten toch nog afgerond krijgt, als je tenminste een beetje moeite doet. Op die manier levert de game een veel grotere uitdaging en een veel heftigere shot adrenaline op als je strikt de verhaallijn volgt dan wanneer je eerst rustig je personage overpowert. Wie is er dan hardcore?

Conclusie


Akkoord of niet akkoord? Laat het ons weten in de comments.

 
1 100% rep

sxadana zegt op 14/05/2012 9:16   [?]

  Rating 0 16+ 16+
2 100% rep

Michster zegt op 14/05/2012 10:11   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Fallout 3 en NV lieten je (bij mijn weten) niet toe om verder te spelen na de main quest. Tenzij je mods had geïnstalleerd.

Ik kan wel begrijpen dat het je gevoel van "onderdompeling" verbreekt als niemand herkent dat je met je huidige skills praktisch een halfgod bent, maar of het echt zo een turn-off is als jij omschrijft?

Nee, voor de eerste keer ben ik eens niet akkoord met je. Al heeft dat er misschien wel mee te doen dat ik meer dan 100 uur (voorlopig) in Skyrim heb gestoken. Dan denk ik dat het eerder iets is met je instelling. Of misschien tijdsgebrek? Als gamejournalist heb je niet alle tijd vd wereld om een game te blijven spelen, neem ik aan.
2.1 100% rep

kim gillissen zegt op 14/05/2012 19:00   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Ik vind het ook een bekrompen mening, Skyrim heb ik me makkelijk 180 uur mee geamuseerd (inclusief mods) voor ik uiteindelijk de mainquest vervolgde en het spel niet veel later uitspeelde op lvl 65.
Ik denk dat ik dan ook veruit alle dungeons en quests gevonden had (zo'n 230 dungeons en 300 quests).
De side quests zijn thans niet allemaal saai, ik vind vaak the Dark Brotherhood en de Companions nog leuk om te doen en ook de oorlog tussen de Imperials en Stormcloaks.

Op m'n tweede run heb ik bijna letterlijk alles met mods verandert, van armors, land en quests tem NPCs, monsters en gore/blood.
Ik heb nu zo'n 60 mods bollen (zonder te crashen) en het maakt het spel alleen maar interessanter.

Nuja, als je zo'n spellen op de console speeld dan vraag je gewoon om verveeld te worden, want ik zou nu nooit terug keren naar de vanilla game na deze mods te hebben!
3 100% rep

X-Vision zegt op 14/05/2012 10:30   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Als 't er iemand den djoef op zn bakkes van de week verdient is Ronald wel. Wat een stukske arrogantie is me dat.

Skyrim had ik pas na 120 uur uitgespeeld omdat ik graag dingen ontdek in de gamewereld. Zijqueesten doen horen nu eenmaal bij RPGs! Btw ik zou hem graag zo'n Ancient Dragon zien verslaan op level 16/17. Dat is ei zo na onmogelijk tenzij je cheat of wss speelt op de easy setting (volgens mij verschijnen die ook niet tenzij je een bepaald level hebt). Gamen moet je op z'n minst op normal doen. Mss moet iemand aan de brave mens maar eens uitleggen wat een RPG nu eigenlijk is.

In any case, diene gast zijn gezever kan me ook geen "hol schelen". Ik ga m'n tijd niet meer verdoen met het lezen van z'n zinloos gewauwel. Zielig wannabe journalistje. Mss te weining liefde in z'n leven gehad.
3.1 100% rep

oxX_Nemesis_Xxo zegt op 14/05/2012 13:19   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Je kunt die draak wel degelijk op een lowlvl verslaan, als je uw brein en een beetje tactiek toepast. Ronald is iemand met gezond mensenverstand en verre van arrogant. Er is trouwens verschil tussen een goed portie zelfvertrouwen en arrogantie.

ps : ik zie veel arrogantie in jouw comment terug. Ironie oh ironie....

3.2 100% rep

kim gillissen zegt op 14/05/2012 19:05   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ja, je kan idd die draak op lvl 16 verslaan als je voordien het spel op 'easy' zet en na de final battle het eventjes terug op 'expert' zet.
Srry, maar op expert difficulty haal je dat echt niet op lvl 16, tenzij je met een pijl en boog constant achter een muurtje duikt als de draak aanvalt.

PS: ik zie veel intelligentie in uw post, "Einstein". Ironie, Ironie.
3.3 100% rep

kim gillissen zegt op 14/05/2012 19:10   [?]

  Rating 1 16+ 16+
EDIT: moest het die laatste taktiek zijn die ik omschreef, dan noem ik dat eerder de laffe en makkelijke manier ipv echt slim.
In een echte situatie heeft die taktiek niet echt veel nut aangezien je dan met een wat betere AI (of hersenen) te maken hebt.
4 100% rep

Alpine zegt op 14/05/2012 10:33   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik wil gewoon alles gezien hebben.
Die games zijn niet gemaakt voor zo snel mogelijk uit te spelen. Speed runs interesseren mij totaal niet en het geeft achteraf meer voldoening.
5 100% rep

Hq Nine zegt op 14/05/2012 11:13   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Blaas mijn zak op , serieus ?
6 100% rep

louisvdb zegt op 14/05/2012 11:25   [?]

  Rating 0 16+ 16+
over wat is ronald nu eigenlijk weer aant klagen, tis nie de RPG maar zijn eigen schuld dat hij er niets aan heeft!! ik doe die sidequests ook na de main missie en eerlijk gezegd ziujn ze soms zelf leuker!
svolgens mij heeft hij idd op novice ofzo gespeeld, anders onmogelijk dat ie er op lvl 16 al geraakt.
Je bezig houden met smithing alchemy,... doe je dit dan ook niet??? hier heb je wat tijd voor nodig (na de patch ) en tis een groot stuk van het spel vindt ik.
Swat, kben dus helemaal niet akkoord en van mij mag deze column geskipped worden want heb er nog nooit iets aan gehad!
6.1 100% rep

oxX_Nemesis_Xxo zegt op 14/05/2012 13:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
't is toch altijd grappig hoe sommige mensen niet tussen de lijnen kunnen lezen. Neem jij altijd alles zo serieus? :-)
7 100% rep

Jughead zegt op 14/05/2012 11:38   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Een column is een literair opiniestuk waarin de schrijver zijn ongezouten MENING geeft over actuele relevante onderwerpen.Het doel is niet te overtuigen, maar om te ontspannen. Daarom gebruiken ze graag overdrijving, opdat je zou doorhebben dat de schrijver doordramt.
Vandaag schrijft Hugo Camps in zijn column in de morgen dat Leekens een crapuul is. Ik mag hopen dat het grootste deel van de bevolking inziet dat hij dat niet echt meent, anders vliegt de arme man de bak in of wordt-ie gefileerd door één of andere voetbalextremist.
By the way, ik ben het ook niet eens met bovenstaande column, maar ik ga toch niet het ontslag eisen van de schrijver.
8 100% rep

cpt nice zegt op 14/05/2012 12:36   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Het is jammer als ge door een rpg vliegt, zeker als er goed veel tijd in de side missions is gestoken. Dat heeft niets met uitdaging te maken imo.
8.1 100% rep

oxX_Nemesis_Xxo zegt op 14/05/2012 13:22   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Het zal eerder aan tijdsgebrek liggen. Sommige mensen met een leven, hebben nu eenmaal niet de geduld of de tijd ervoor. ;-)
8.2 100% rep

cpt nice zegt op 15/05/2012 3:26   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Dus mensen die een volledige rpg spelen hebben geen leven en zij die enkel de hoofdlijn spelen wel? Strange logic you have there.
9 100% rep

KaGe[47] zegt op 14/05/2012 13:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Wat een hoop gezever... als je begint aan een game als skyrim en je hebt er een beetje interesse in, dan verdwaal je sowieso in de wereld en duurt het een hele tijd vooraleer je dan uiteindelijk aan de main quest begint. En veel van die sidequests zijn dan ook meer dan gewoon simpele fetch-quests ! Ik denk maar aan die prachtige missie in Oblivion waarin je in een magisch schilderij dook en in die geverfde wereld kon rondlopen ! Was prachtig uitgewerkt ! En zo waren er nog velen ! Ik moet Skyrim nog beginnen, maar in oblivion heb ik ook zo'n 120+ uur zitten, dus met Skyrim zal dat 't zelfde zijn. Ik denk dat het hem gewoon aan een voorliefde voor het genre ontbreekt.
10 100% rep

harniq zegt op 14/05/2012 13:37   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Het is een column, niet een kolom. Ook in het nederlands. Het purisme van 9lives is zo erg de laaste tijd dat zelfs correct nederlands genegeerd wordt om toch maar niet de correcte maar engelse term te gebruiken.

Een patch is geen pleister, een column is geen kolom en zo meer. Nee deze termen zullen nooit aanslaan en vormen ook geen afwisseling. Gebruik gewoon de correcte, engelse termen.

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Praise the Suns!

screenshot of the day

7.6

0

Online multiplayer only games... (Destiny, Titanfall,...)Zijn helemaal mijn ding Kan ik gedeeltelijk smaken Zijn niets voor mij
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website