9lives

[Bordspel] Flash Point


Geschreven door MaartenDF

Special | 01-05-2012 -

De telefoon gaat. "Wat is uw noodgeval?" Aan de andere kant van de lijn een paniekerige stem: "Brand!". Je trekt snel je brandwerende pak aan en springt in de brandweerwagen. Aangekomen aan het brandende huis heeft je team maar enkele seconden om de situatie in te schatten en een plan op te stellen, maar dan ga je over tot actie. Je moet gauw aan het werk, want het gebouw staat op instorten en er staan levens op het spel! 

Flash Point is een spel waarin alle spelers dus in hetzelfde team zitten en samen winnen of verliezen. Het lijkt wel een trend te zijn in bordspelland de laatste jaren. We hebben het op 9lives eerder al gehad over Pandemie, Space Alert en Het Verboden Eiland; allemaal populaire spellen waarin je ook moet samenwerken om het spel te verslaan. Om te winnen in Flash Point moet je slachtoffers, die in een brandend gebouw zitten, naar buiten zien te brengen. Er zijn twee regelsets: het familiespel en de advanced regels. Je kan het ook nog op een paar verschillende moeilijkheidsniveaus spelen, dus de ervaren gamers hebben er ook nog wat aan. Het spel eindigt als je zeven mensen gered hebt, of wanneer het gebouw instort en iedereen sterft.

 

Het spelbord is erg knap vormgegeven. Het is dubbelzijdig, zodat je twee mogelijke huizen hebt waaruit je mensen kan redden. Een ervan is wat uitdagender dan de ander. Elke speler krijgt een grote, stevige pion en verder zijn er nog een heleboel kartonnen schijfjes en houten blokjes, zoals het hoort. Het materiaal is kleurrijk en van een hoge kwaliteit.

 

 

Elke speler is een verschillend type brandweerman met een bepaalde specialisatie. Er is de commandant, iemand die gespecialiseerd is in blussen, een medic die beter is in het redden van mensen en iemand met een gaspak die goed is in het behandelen van ontplofbaar materiaal. Iedereen heeft een bepaald aantal actiepunten die hij kan spenderen. Een vakje bewegen, kost bijvoorbeeld een punt. Een brandje blussen kost ook een punt. Een gat in de muur hakken om sneller bij slachtoffers te geraken, kost twee punten. Elke beurt mag je er zo vier gebruiken. 

 

Na je beurt rol je twee dobbelstenen (een zeszijdige en een achtzijdige) om te zien waar er extra rook verschijnt. Het spelbord is een rechthoek van acht bij zes vakjes, zodat je makkelijk kan zien waar die rook vandaan komt. Als de rook naast vuur komt te liggen, wordt die rook meteen zelf ook een vuurhaard. Als er rook naast brandbaar materiaal komt, is er een ontploffing! Er kan zo een kettingreactie ontstaan waarbij half het huis in een keer in brand schiet. Dat die rook altijd op een willekeurige plaats bijkomt, kan je doen denken dat het spel erg willekeurig is. Dat valt eigenlijk best wel mee. Omdat er alleen maar rook bijkomt, en geen vuur, kan je alles relatief goed controleren. Langs de andere kant maakt die onvoorspelbaarheid het spel meer engagerend. Hoewel het spel misschien een steekje laat vallen door zijn geluksfactor, maakt net die willekeurigheid dat het verhaal meer vlees krijgt. Er is bijvoorbeeld plots een ontploffing die een deur uit haar hengsels blaast. Of je hebt een muur omver gehakt om een kat te redden net voor een explosie ervoor zorgde dat de hele badkamer verandert in een grote vuurbal! Het voelt allemaal erg spannend aan, alleszins toch een stuk spannender dan een rood blokje verwijderen uit Japan, zoals in Pandemie.

 

De game gaat erg snel vooruit. Omdat je maar vier acties per beurt gebruikt, en die op zich niet zó veel voorstellen, gaat de beurt snel naar de volgende speler en verveelt niemand zich. Ieders beurt beïnvloedt het spel op een substantiële manier en de brand breidt bij elke speler uit. Flash Point is even tof met twee of met zes spelers, omdat het vuur na elke beurt uitbreidt en niet na een volledige ronde. Het spel lijkt wel moeilijker te zijn met meer mensen aan tafel.

 

 

Dit is een topgame voor mensen die niet erg gewend zijn aan het wat zwaardere spel. Omdat Flash Point een gemakkelijke familieversie en een meer geavanceerde versie heeft, kan je het perfect spelen met onervaren gamers. De familieversie lijkt niet als doel te hebben om het spel makkelijker te maken, maar wel om het toegankelijker te maken en minder intimiderend. Je kan dit spel gerust met kinderen spelen, of met je grootouders. 

 

Het mag duidelijk zijn dat we erg van Flash Point hebben genoten. Het spel is echter niet perfect te noemen. Er is een erg grote focus op het thematische aspect en daardoor zijn er enkele missers in de balans. Langs de andere kant, omdat het spel coöperatief is, is dit echt niet erg. Er zitten in de doos ook een boel extra componenten, waardoor je het spel naar believen verder kan pimpen.

Conclusie


Flash Point is meer dan de moeite waard. Het is geweldig met twee tot zes spelers en duurt ongeveer drie kwartier. Je kan dit spel met eender welke groep spelen, omdat je de regels zo makkelijk of moeilijk kan maken als je wil. Hoewel er een grote geluksfactor in Flash Point zit, valt die relatief goed te controleren en is de willekeurigheid goed thematisch te verantwoorden. Het is een ijzersterke coöperatief bordspel en een absolute topper in het genre van de familiespellen.

 

Designer: Kevin Lanzing
Uitgeverij: Indie Boards & Cards
Jaar: 2011
Aantal spelers: 1-6
Tijd: 45 min

 

Terug naar het bordspeloverzicht ]

 

Volg @9lives en reviewer @MaartenDF op Twitter en blijf op de hoogte van al het nieuws of stel je vragen rechtstreeks.

 
1 100% rep

Salasander zegt op 01/05/2012 20:35   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Leuk dat jullie ook bordspellen reviewen
2 100% rep

syke blind zegt op 04/05/2012 23:40   [?]

  Rating 0 16+ 16+
² that
2.1 100% rep

OG_Mike zegt op 08/05/2012 14:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
³ that
3 100% rep

Darkgnome zegt op 18/05/2012 23:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Hoe zit het met de spelers aantallen?
Ik bedoel, 1 tot 6, zijn ze allemaal wel leuk?

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

Praise the Suns!

screenshot of the day

5.8

0

Online multiplayer only games... (Destiny, Titanfall,...)Zijn helemaal mijn ding Kan ik gedeeltelijk smaken Zijn niets voor mij
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website