RSS-feed bekijken

Formule 1 - Facs 'n opinions by VishnuSixDix

Formule 1: Turkije - McLaren wint, RedBull knoeit.

Dit artikel waarderen
by , 31 mei 2010 at 14:19 (1426 Bekeken)
McLaren scoort een 1 - 2
Lewis Hamilton heeft voor het eerst dit seizoen een overwinning te pakken. Hij was er al lang op gebrand en eindelijk is het hem dan ook gelukt.
De race was nochtans begonnen in het voordeel van de RedBulls, waar Vettel een superieure start had doordat hij op de racelijn mocht vertrekken. Hierdoor haalde hij Hamilton al snel in, die laatste slaagde er in de loop van de eerste ronde toch nog in om zijn positie terug te heroveren. Button deed hetzelfde nadat hij een plaats verloor aan Michael Schumacher.
Hierna scheidde een groepje van 4 zich van de rest van het pak. En na de eerste pitstops was het RedBull als vanouds op één en twee. Maar in tegenstelling tot vorige races slaagden ze er niet in om weg te rijden. Geleidelijk aan zag je de RedBulls hun snelheid verhogen in een poging de McLarens van zich af te schudden, maar door een fantastisch werkende F-duct lukte dit hoegenaamd niet.
Tijdens de 40ste ronde begon het zweet zelfs uit te breken bij beide RedBull-piloten omdat Hamilton hen zowaar kon bedreigen. Vooral Vettel had geen zin om zijn plaats af te geven en tijdens ronde 41 gebruikte hij zijn snelheidsvoordeel tegenover Mark Webber om langszij te komen. Wat hierna gebeurde, was bepalend voor de rest van de race. Vettel zat op het vuile stuk en Webber bleef op zijn lijn, het volgende ogenblik smakte beide wagens in elkaar en schoven tot diep in de uitloopstrook. Vettel had het meeste schade geleden en moest de strijd staken omdat zijn achterwiel aan flarden gescheurd was. Met veel hoofdschudden en gebaren druipte hij gefrustreerd af, terwijl Webber zijn weg nog kon vervolgen.Jenson Button, die de hele tijd schijnbaar op zijn gemakje achter Hamilton aan reed, probeerde een paar ronden later iets gelijkaardigs. In de voorlaatste bocht remde hij Lewis langs de buitenkant van de bocht uit, een verrassingsaanval om Hamilton alsnog voorbij te raken. Doordat hij de betere rijlijn had voor de laatste bocht scheurden ze zij aan zij voorbij de tribunes waarna Hamilton in een snelle beweging de leiding weer heroverde. Kortelings na deze pittige maar korte strijd werden ze maar snel aangemaand om brandstof te sparen, aan de pitmuur wilden ze immers hun punten veilig stellen.
En zo hebben we toch één van de spannendste edities gezien van de Turkske GP's gezien ooit.Opvallende zaken na deze Grand Prix
De strijd om de top wordt bikkelhard
Voor McLaren moest Turkije het weekend worden waar ze de aansluiting vonden met de top, door een fout bij de RedBull piloten hebben ze niet alleen die aansluiting maar ook de voorlopige leiding in de Wk stand voor constructeurs. Even leek het er nochtans op dat ze dezelfde fout als de RedBulls gingen: Button verraste Hamilton plots met een inhaalmanoever, en Hamilton zou zichzelf niet zijn moest hij zijn ‘brandstofbesparing’ niet effe vergeten en onmiddellijk terug de aanval te openen. Gelukkig voor hen reageerde Martin Whitmarsh héél kort door ze een zeer strenge oproep te sturen om brandstof te besparen. Daar zullen wel enkelen gaan klagen over teamorders dit en dat, maar eigenlijk is dit gewoon gezond verstand gebruiken.
Nochtans bezig het team uit Woking nog steeds niet over de beste wagen, die blijft in de handen van Webber en Vettel. Maar als deze jongens niet snel hun houding intern gaan oplossen, dan gaan ze het seizoen nog heel lastig krijgen.
Het is eigenlijk al veel meer verteld geweest. Daar waar Brawn vorig jaar het seizoensbegin volledig domineerde met hun superieure wagen, lukt het RedBull dit jaar absoluut niet om de prestaties van hun fantastische wagen in koude, harde punten. Dit seizoen is er nog geen enkele andere wagen er in geslaagd om de pole af te snoepen van Vettel of Webber. De laatste 3 races lijkt vooral die laatste te pieken. Zijn kwali-tijden zijn ongenaakbaar terwijl Vettel schijnbaar een tikkeltje meer moeite heeft.

Why so serious?


Het contrast in Vettel zijn mimiek tijdens interviews (en zelfs op podia) kan niet groter zijn. Daar waar we Sebastian in zijn periode bij Torro Rosso constant breed lachend in beeld kregen is hij nu regelmatig erg zuur op een foto verschenen. Het lijkt erop dat de druk om te presteren hem te veel gaat worden. Dit gaat zijn zwaarste seizoen ooit worden, ondanks dat hij dit jaar zijn beste wagen ooit heeft.
Het is waar dat Vettel pech gehad heeft; pech in Bahrein door vermogensverlies, pech in Australie door zijn remschijf, pech in China bij een pitstop EN een tragere wagen in Spanje en Monaco, waarvan zijn chassis de oorzaak bleek. Maar de hoofdreden is dus de constante prestaties van zijn teammaat, Webber.


*edit* Recent nog een paar leuke foto's gevonden!

De Australiër is in de vorm van zijn leven en dat vertaalt zich in topkwalificaties, 2 overwinningen en 2 podiumfinishes en verschillende polepositions, ook in Turkije. En vooral die laatste zal Vettel ook geen goed gedaan hebben, zeker nu hij met een gloednieuw chassis het weekend kon aanvatten.
Tijdens de race bleek hij ook nog sneller dan Mark op de rechte stukken, terwijl hij in zijn spiegels constant Hamtilton wel erg groot zag worden. Al die opgekropte frustratie deed hem beslissen om Mark voorbij te steken. Het was al meer gebeurd dit seizoen, de redbulls die van plaats verwisselden. Meestal in de eerste bocht of in de pits, maar deze keer was het menes. Webber, als leider in de WK stand verdedigde zijn lijn en het volgende moment schoven ze beiden van de baan.
Vettel was furieus en gebaarde woest in het rond, bij het afdruipen maakte hij ook nog een crazy gebaar aan zijn hoofd. Eens terug aan de pitmuur kreeg hij zowaar een schouderklopje en na de race krijgen we nog te horen dat RedBull zelf Mark Webber deze situatie kwalijk neemt.


Polemiek.

De commentatoren van de BBC, die bestaan uit doorwinterde journalisten en ex-piloten en teambazen waren kort om te beslissen over de situatie, Vettel reageerde te agressief en heeft het voorval aan zichzelf te danken. Enkel Eddie Jordan nam het voor Seb op, het was niet slim van Vettel maar de fout lag niet helemaal bij hem. Kijken we op verschillende fora waar de fans ondertussen hun bevindingen en meningen ventileren, dan lijkt het wel dat er ook hier een lichte meerderheid is die Vettel als hoofdoorzaak van het voorval zien. Ook voor de supporters was het dan verrassend om de harde statements te lezen van Helmut Marko, die Webber als hoofdschuldige afschilderde.
Christian Horner is redelijker door te beweren dat er door beiden fouten gemaakt zijn. Vettel moest voorbij door de druk van Hamilton achter hem, maar was te agressief om plaats af te dwingen bij een koppige Webber, die op het propere deel van de baan bleef. Dat hij maandag fijntjes opmerkt dat er nu geen problemen meer zijn en dat het opgelost is tegen dat het F1 circus in Canada neerstrijkt, daar gaan weinigen enig geloof aan hechten.
Net zoals in 2008 bij McLaren zit men hier met een luxeprobleem. Een fantastische wagen, 1 zeer getalenteerde piloot, en een andere piloot in de vorm van zijn leven. Mijn kop eraf als ook binnenkort geen conflictjes meer gaan opduiken tussen deze twee.

Schumacher is terug.

Terwijl er in de pers sinds afgelopen winter geen enkele keer een formule 1 bericht verschijnt zonder dat er een stukje Schumacher in zit, begint hij nu pas écht mee te doen.
Eigenlijk was het in Monaco al raak met zijn incidentje met Fernando Alonso, maar ook in Turkije viel hij op door een mooie kwalificatie, en een stevige 4de plaats in de race. Iedereen die twijfelde of Schumi zichzelf nog wel was gaat stilaan moeten toegeven dat de man nog altijd een te duchten tegenstander is. En zelfs nu nog is er veel marge voor progressie.
Zelfs nu nog is Schumacher zich aan het aanpassen aan de huidige F1 bolides. Tien miljoen knopjes op zijn stuur, rembalans, vleugelhoogte, F-ducts en reglementswijzigingen heb je niet zomaar blindelings in je vingers, zeker niet nu testsessies tot een absoluut minimum zijn herleid. Goed te zien dit weekend was hoe zijn hand op rechte stukken soms zoekend over het stuur gleed om één enkele instelling te veranderen. Ook vertelde men hem op een gegeven moment dat er regen in aantocht was, 2 tot 3 mm water werd er voorzien. Waarop Schumacher repliceerde dat hij geen flauw benul had wat dat moest betekenen, moest hij zich voorbereiden op slicks/inters of full wets? Schitterend om te zien als toeschouwer hoe die oude rot moet bijleren al was hij een jonkie.
Het jonkie van Mercedes, Nico Rosberg is zoals altijd erg snel, maar de wagen mist slagkracht om er spectaculaire dingen mee te doen, in de stijl van McLaren of Redbull. Moest Schumacher zijn potentieel nog beter weten te benutten dit seizoen, gaat Rosberg wel meer vast komen te zitten achter zijn teammaat.
Mercedes komt echter dichterbij en hebben, op gebied van prestaties, de Ferrari’s al tenminste bijgebeend.


Ferrari staat stil
Stilstaan betekent in de formule 1 achteruit gaan. En Ferrari verliest tegenover hun voornaamste concurrenten snelheid. Daar waar ze in Bahrein het gevecht met Red Bull aankonden moeten een Fernando Alonso nu genoegen nemen bij het inhalen van Petrov in zijn Renault. Dit soort gevechten om plaatsen 8 of 9 zijn niet van het soort waar Ferrari op zit te wachten.


Renault herleeft

Waar het ontwikkelteam van de renstal met het steigerende paard duidelijk niet goed werkt, is dat bij Renault wel het geval. Toegegeven, in het begin van het seizoen reed Kubica ook vooraan, maar toen konden kwatongen beweren dat hij geluk had met regen of door uitvallers. Nu in het droge was Kubica gewoon sneller dan beide Ferrari’s en kon Petrov net niet zijn positie verdedigen tegen Alonso, met een erg spijtige afloop voor Petrov… deze jongen verdiende meer. In ieder geval belooft het veel goeds voor de toekomst, Renault heeft hun neuzen in dezelfde richting en hun piloten lijken zich allebei te voelen als een kind in een snoepwinkel.

Sauber komt aan!
Groot nieuws, Sauber komt met beide wagens aan de finish. En ALS ze aan de finish komen, dan is het nog in een zeer deftige positie ook. Kobayashi scoort eindelijk een eerste punt.
Hopelijk voor deze jongens mogen ze hun technische problemen vergeten en zich gaan focussen op het voorblijven van de Torro Rosso’s en de Force India’s.


Torro Rosso had geen bijster goed weekend. Buemi blijft net iets teveel problemen tegenkomen en Alguersauri was niet in staat om zich naar voor te rijden.
Force India is er in geslaagd om een paar puntjes op te rapen, maar ze hebben dit seizoen al beter gepresteerd. Vooral Liuzzi lijkt zijn momentum verloren te zijn geraakt.

Williams – Virgin – HRT – Lotus reden een zeer anonieme race of kwamen gewoonweg niet aan.

-----------------------------------------------------------------------------------


Toppers:

 • McLaren en hun piloten.
  Omdat ze de RedBulls konden bijhouden, onder druk zetten, een knappe show gaven en een 1 -2 zege uit het weekend haalden.
 • Kobayashi, en sauber.
  Als ze aankomen, dan is het met verve. Meer van dat!
 • Schumacher.
  Kruipt stilletjes aan naar de top. Een podium is zeer dicht bij.Floppers:

 • RedBull.
  Niet zozeer de piloten, maar vooral de ploeg is verloren. Ondanks de plaats 3 van Mark Webber heeft niemand van deze ploeg een goed gevoel overgehouden van de GP in Turkije
  Na alle vormen van technische problemen of foutjes in de pits kunnen ze conflicten met hun rijders missen als kiespijn.

 • Ferrari.
  Zoals eerder beschreven horen ze niet te vechten om plaats 9 te veroveren. Ze gaan achteruit en dit moet dringend veranderen. Ze zijn al meermaals in dit deel van mijn verslag terecht gekomen en nog steeds moet ik hier elke keer dezelfde zinnen neerpennen.
 • Pechvogel:
  Petrov. Het was deze jongen gegund om eens in de punten aan te komen. Het mocht niet zijn. Hopelijk kan hij zijn ploeg binnen zeer kort van dienst zijn door op een regelmatige basis punten te scoren zoals zijn teammaat dat elke race kan.1 juni 2010 gewijzigd om 19:03 door VishnuSixDix

Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. exCite's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  mooimooi^^
 2. flyingdutchman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  very nice die samenvattign!
 3. sink's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  mooi stukje!

  maar vooral de eerste helft nog eens nalezen, want er zitten nog heel wat zinsbouw fouten in..
 4. TeknomanFan's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  amai, je maakt er echt wel je werk van
 5. VishnuSixDix's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door sink
  mooi stukje!

  maar vooral de eerste helft nog eens nalezen, want er zitten nog heel wat zinsbouw fouten in..
  groot gelijk. Het was deze morgen nog was mistig in mijn geest, zo blijkt nu.

  Alvast merci
 6. Mee's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  En vooral die laatste zal Vettel ook geen goed gedaan hebben, zeker nu hij met een gloednieuw chassis het weekend kon aanvatten.
  Daar ben je imo toch serieus verkeerd, aangezien Vettel vlotjes op weg was naar de pole tot de ARB (anti-rollbar) loskwam in de laatste sector.
 7. VishnuSixDix's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  t feit dat hij niet op pole stond, hielp zijn humeur kennelijk niet. (3de foto van de vier)

  Imo verdient hij de "zuurpruim van de maand" prijs! Maar dat is niet neutraal genoeg om in zo'n tekst te zetten
 8. Tsubasa's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  "Why so serious?
  Het contrast in Vettel zijn mimiek tijdens interviews (en zelfs op podia) kan niet groter zijn (...) + de foto's"

  ja, hallo ik kan ook zijn kop uit wat lachende foto's knippen en dan zeggen 'hij is even blij als vorig seizoen', beetje ongenuanceerd he en een nogal eenzijdig/vertekend beeld

  is een beetje ja... tis precies zo wat media willen opvoeren he, interessant willen doen, beetje dingen zeggen waar je eigenlijk geen idee over hebt op basis van gegevens die je uit een context trekt want je laat de andere kant van de medaille niet zien (merk ik precies ook opt forum soms), niet dat ik zou durven ontkennen dat de druk niet groter is he op vettel he, dat is idd obvious

  begrijp me niet verkeerd, mooi werk he en is duidelijk tijd in gekropen, kudos dus
 9. VishnuSixDix's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door evil-duckie

  ja, hallo ik kan ook zijn kop uit wat lachende foto's knippen en dan zeggen 'hij is even blij als vorig seizoen', beetje ongenuanceerd he en een nogal eenzijdig/vertekend beeld
  )
  hmm niet echt vertekend. Die 4 foto's zijn elk van een verschillende race/kwalifictaite. En ik ben op het idee gekomen om er een stukje over te schrijven omdat het me nu al meerdere keren is opgevallen wat voor een soeplip hij wel niet trekt. Misschien is dat eigen aan zijn gezicht, want bij babyface Hamilton valt het gewoon minder op (kwa gezichtstrekken dan) als hij pissed is.
 10. Tsubasa's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  maja, is toch een beetje sensatie he
  ik ga niet achter de foto's zoeken want moet gaan leren maar er zullen wel lachende foto's van Vettel zijn na Maleisië, na de kwali's in Australië, Bahrein, China of na 2e te worden in Monaco na 3e te beginnen (laatste zal niet uitbundig zijn maar toch), is gewoon een vertekend beeld vind ik

  als hij volgende keer wint, is je titel wss 'Lachende Vettel terug' en als hij verliest een zogezegde bevestiging van je "analyse", terwijl het gewoon super logisch is en hij evenveel lacht als vies kijkt dit seizoen (het vies kijken is gewoon de laatste races maar ja, tis nog al logisch he: niet winnen = vies, winnen = lachen)

  ma ok, voor de rest tof gedaan he
 11. Mee's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik vind het persoonlijk fantastisch dat je aan het gezicht kan zien of iemand tevreden met zijn resultaat is of niet, ipv schijnheilig altijd een lachje op hun gezicht te hebben. Om na een tegenvallend resultaat telkens weer te verklaren "Het team deed alles wat we konden, het stak wat tegen, we moeten vooruitkijken blabla...", en altijd opnieuw dat voorgekauwde tekstje.

  Het is niet meer dan normaal dat Vettel met al zijn tegenslag niet content is, F1 piloten zijn nu eenmaal allemaal heel competitieve mensen die slecht gezind (zouden moeten) zijn als ze door pech een zekere overwinning uit handen moeten geven.
  Mansell was er ook zo eentje, daar zag en hoorde je heel goed aan als de Williams of Ferrari weer eens niet betrouwbaar bleek .
 12. Scifo's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Vettel heeft gewoon een echte winnaarsmentaliteit, die jongen neemt geen genoegen met een 2de of 3de plaats als hij de wagen heeft om te winnen.
 13. humpus's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Wat ik mij afvraag, is waarom Hamilton en Button zo serieus waren? Geen uitbundige viering, geen gejuig na het parkeren van de auto, gans serieus gesprek bij het wandelen naar het podium, doodserieuze persconferentie...

  Komaan man, ge hebt juist een 1-2 gescoord
 14. VishnuSixDix's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Dat zou je kunnen raden als je de race goed gevolgd hebt:

  Op een gegeven moment hoor je via de teamradio iemand tegen Hamilton zeggen: "save fuel, button is told the same".
  Dus Hamilton dacht de race effe op zijn sokken uit te rijden. Maar plots haalt Button hem toch nog in!?!
  Hamilton moet zich bijna dood geschrokken hebben en heeft zosnel mogelijk terug de leiding overgenomen. Ik denk dat Button niet goed gezind is omdat hij daarna een ERG strenge "SAVE FUEL" order kreeg
 15. VishnuSixDix's schermafbeelding
  • |
  • permalink

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: