RSS-feed bekijken

murder inc

De eeuwige strijd tussen xbox360 en ps3 (deel 2)

Dit artikel waarderen
by , 12 juni 2010 at 20:26 (1327 Bekeken)
De eeuwige strijd tussen xbox360 en ps3 (deel 2)


Inleiding

Na mijn allereerste blog, en na een paar mensen die er achter vroegen, ga ik mijn vergelijking een herzien van de strijd tussen de xbox360en ps3.

Geschiedenis

Ik heb altijd heel lang getwijfeld tussen mijn ps3 en xbox360. Ik wou een console om te kunnen game en niet als mediacenter of om films te kijken. En na mijn psx en ps2 was de stap naar een ps3 het meest logisch.Dus de eerste plaats had ik een paar jaar terug een ps3 40gig fat gekocht.. Ik was er in het begin heel content mee, alles direct ingebouwd in de console eigenlijk (bluray, wifi,...). Na een paar maanden had ik een dipje, namelijk niet genoeg games. Nu moet je weten Sony zijn strategie op dat moment was dat de ps3 een mediacenter (goedkope kwalitatieve bluray) was waar je ook om kon gamen. Maar dat was dus niet wat ik zocht, dus toen maar een xbox360 gekocht omdat ten eerste meer games, en de exclusives hadden mij overhaalt. Daarna heeft Sony dan ook beslist om zich meer op gaming te gaan concentreren en toen heb ik ook mij terug een ps3 slim aangekocht.

Eerste indruk PS3
Een prachtig staaltje techniek en hardware. alles ingebouwd en volledig zijn geld waard. alles makkelijk aan te sluiten. In een half uurtje ben je eigenlijk aan het gamen. Alleen de lak trekt heel veel stof aan, en krast ook zeer gemakkelijk.

Eerste indruk xbox360

Allereerst bij het uitpakken was ik noch enthousiast, bij het aansluiten op mn hd-tv was de euforie al zoek. ik had dus een xbox360 premium 60gig gekocht. Wat blijkt nu. Ge kunt dus uw surround systeem niet optisch aansluiten tenzij ge de componentkabel gebruikt (omdat die ervan achter ergens bij moet). Dus ik dacht niet erg ik steek de component kabel in voor mijn geluid en ik steek eronder mijn hdmi kabel voor mn beeld. Pas niet, na het internet af te schuimen blijkt dit een marketingstunt van Microsoft en de enig manier om dit op te lossen is ofwel uw component kabel modden. Of een andere kabel bijkopen voor 50 euro.

tweede tegenslag, ik wou mn netwerk draadloos pakken omdat het makkelijker was. Blijkt dat dat ook al niet standaard is bij xbox360. Oplossing: wireless netwerk adapter 50 euro.

Xbox360 goedkoper ?

Met het hierboven vermeldde in gedachten.
Hiermee wil ik het gefanboy aanvechten; "omg de xbox360 is goedkoop, binnenkort gratis bij de cornflakes."

NEE Microsoft zorgt ervoor dat ge de basis hebt (en zelf die nog onderverdeeld in verschillende pakketten) en daarna kan je zaken bijkopen die je zelf nodig hebt. Slim gezien eigenlijk want als jezelf netwerk via de draad pakt waarom zou je dan een wireless adapter nodig hebben?
Wel maakt microsoft WOEKERWINSTEN omdat ze het gebruik van 3de partij hardware niet toelaten, en je dus alles van hen moet kopen.

Hardware vergelijkingen
Beide consoles ogen mooi en stijlvol, zien er modern uit, daar ga ik niet verder op in.
Het gene wat allemaal in de console steekt daar ga ik ook nie verder op in gelijk cpu en heel die bazaar da kunde op andere sites met grafieken en statistieken allemaal bekijken.

De controllers
"omg de ps3 contoller zuigt, ik krijg kramp in mijn hand." Dit is dikwijls ook een argument van de xbox360fanboys.

Na menig game-uurtjes op beide consoles kan ik heel deze fanboy-comment ontkrachten, er is namelijk geen 'betere' controller. Het is namelijk een persoonlijke keuze en nee je krijgt geen kramp in uw handen. Maar er zijn weldegelijk verschillen.
De ps3 controller is een pak lichter dan die van de xbox360. Dit is mij vooral opgevallen omdat ik na veel tijd op mijn ps3, mijn xbox nog eens aanzette en de controller vastpakte en dacht 'verdoeme da's een zware controller'.
De xbox360 controller ligt dan iets beter gevormd in de hand, maar ik ben dan persoonlijk geen fan van de D-pad ervan.
Then again, het is allemaal persoonlijk mening, ik krijg van geen van beide controllers kramp in mijn handen of hetgeen de mensen ook willen beweren.

Bluray vs DVD
We kunnen er niet onderuit bluray is de toekomst van opslagmedia. De DVD kan niet op tegen de opslag capaciteit van de bluray, en die capaciteit moet nog altijd zijn piek bereiken door het gebruik meerdere lagen en van andere lasers (wil wel zeggen nieuwe bluray-spelers dus zal nog niet voor direct zijn).
Bij een bluray moet de data ook minder gecomprimeerd worden dit wil dus ook zeggen minder kwaliteitsverlies van textures en dergelijke.

Geluid/Lawaaihinder

"ne xbox360 is gelijk een stofzuiger/straaljager in de kamer hebben".

Ja het geluid van de xbox360 is aanzienlijk harder dan de ps3 vooral als er een disc inzit. Maar toch moeten mensen weer overdrijven. Ik weet nie zit hoe het met de eerdere generaties zit, maar deze nieuwe generatie van 60gig vallen goed mee. En als ik aan het gamen ben hoor ik het zelfs niet meer. De xbox360 is eigenlijk stiller dan mn pc als daar een schijf inzit. En nu met de mogelijk van een volledige game te installeren op de HD van de xbox360 is deze zelfs muisstil.

Hitte probleem / RROD
Hiervoor had ik het meeste angst om een xbox360 te kopen. Eigenlijk onterecht van mij want als je je console ergens zet waar het goed verlucht is, is de kans ook aanzienlijk kleiner dat je dit aan de hand krijgt. Met die nieuwe falcon chipset worden de consoles beide even warm. Ondertussen is mijn xbox360 bijna 2 jaartjes oud en heb nog nooit een defect gehad.


Garantie / Customer support
Garantie op de xbox360: 2 jaar + 3 jaar op RROD.
Garantie op ps3: 1 jaar?
Ik dacht dat er in Europa een wet was dat alle elektronische apparaten minsten 2 jaar garantie moeten hebben ?

over customer support kan ikzelf nie veel vertellen alleen wat ik gelezen heb. Binnen 2 weken heb je een andere console, en dan kunde weer gamen.

Over customer support van Sony heb ik wat mixed feelings. Ze zijn wel supervriendelijk en behulpzaam aan de telefoon.
Maar ik had dus een defect eenmalig (ps3 las geen enkel discs meer) dus ik bel en moet mn ps3 versturen. Na 2 weekjes komt er een andere ps3 aan, ik sluit die aan. Mijn disc blijft halverwege in de drive steken en rond te draaien. Dan denk ik bij mezelf: "kan toch niet dat ze fixed consoles niet testen" want er stonden weldegelijk vingerafdrukken op de console. Dus ik bel weer customer support, stuur weer heel de bazaar op. hoor 2 maanden niks tot uiteindelijk weer een nieuwe ps3. Deze die dus wel perfect werkt zoals het hoort. maar toch 2 maand kunnen duimendraaien.

Software
what makes the motor tick?

Besturingssystemen
Zijn eigenlijk allebei heel mooi en uniek op hun eigen manier. Wel vond ik de themes (die je van internet of xbl/psn kunt afhalen) op de ps3 mooier, maar dat komt omdat xbox360 met een tabsysteem werkt.

XMB!!!

Hiermee bedoel ik voor beide consoles het menu dat je kan oproepen terwijl je aan het spelen bent. En persoonlijk vind ik die van ps3 traag als je die moet oproepen en nogal omslachtig omdat je dan ook nog is moet beginnen zoeken.

bij Xbox360 is het overzichtelijk, sneller. waarschijnlijk omdat Microsoft meer ervaring in dat gebied heeft.

Go Live!!!

"omg gij moet betalen voor live." VS "haha psn is prul omdat het gratis is."

Ja voor xbox360 moet ge betalen om online te kunnen spelen, de reden hiervan snap ik ook niet waarom ge moet betalen om online te kunnen spelen. Mensen met een xbox360 zeggen dat het beter is als de ps3, maar ik speel altijd multiplayer games op de ps3, na 1 jaar xbox live gold te hebben gebruik. En ik kan u gerust zeggen de support of de servers zijn HETZELFDE, ps3 online draait even vlot (geen lag of disconnects hier) als op xbox360, dus ja microsoft het kan ook gratis. Maar ze gaan dat zeker niet veranderen nu omdat ze anders misschien mensen verliezen. En dan nog is 'microsoft points' kopen om simpele dingen te kopen voor avatars,themes. Maarja bij Microsoft is commerciŽle boel.

Sony pakt het imo beter aan, zo zijn er zowel gratis themes, alsook betalende. Betalen voor Addons en mini/arcade games.

Achievementhoertjes
Ik vind het systeem wel tof van achievements en gamerscores. En ik ben al een paar keer online gegaan met mn xbox360 en het mijn ervaring met meeste mensen online is dat ze alleen maar online gaan om achievements te scoren en niet voor de fun van het spel. Wat wel spijtig is (voor mij althans). Bij ps3 vind ik de community veel hechter en socialer, het lijkt wel of alle online hardcore spelers op xbox live zitten. Dus voor socialer gamen moet je vooral op de ps3 zijn.

Grafisch
*Zucht comparison video's.
Sorry maar ik vind mensen die comparison video's maken zielig. Het feit is, tenzij ge de beelden frame per frame naast mekaar gaat leggen het verschil in meeste gevallen niet gaat zien tussen de xbox360 of ps3 versie . Dit omdat ten eerste het verschil zo miniem is, en ten tweede als je aan het spelen ben er beweging is op het scherm , waarschijnlijk zo snel dat je het grafisch verschil nog niet eens opmerkt.
Ik ben niet zo goed met al de technische termen van de grafische weergave, dus in het volgende fragment kan het zijn dat ik iets verkeerd verwoord.
Wat me opvalt bij de xbox360 is dat er veel textures niet snel genoeg laden, voorbeeld heel veel bij Gears of War en Gears of war 2. VB een muur is eerst een grijze wazige vlek, dan moet je wachten tot de muur-texture geladen is voordat je de virtuele bakstenen kan zien. Wat ik dan heel raar vind omdat het net exclusives zijn van de xbox360. en het eigenlijk niet zou mogen. Ook de schaduwen sommige games zijn heel erg gekarteld valt vooral op bij gta4 en de laatste nieuwe splinter cell conviction. Dus de xbox360 dan toch misschien grafisch inferieur ?

De ps3 is dan meer het slachtoffer van consoleporting. Meeste multiplatform games worden nog altijd geprogrammeerd voor de xbox360 en dan overgezet op ps3 wat in sommige gevallen resulteert in minderwaardige contrasten. Maar de ps3 exclusives daarentegen zijn dan weer grafische parels (niet dat ik zeg dat xbox360 geen grafisch goede games heeft. / ja dit moet ik erbij zetten voor ik de xbox360 community op mijn dak krijg.)

Kritiek geven?
Fanboy is tegenwoordig een overhyped woord, tegenwoordig als je je kritische mening durft geven over een game, en iemand is daar niet mee akkoord dan word je bestempeld als een fanboy.Het is ook mode om samen te spannen tegen iemand met een uitgesproken mening over een game.
Mensen moeten eens leren respect te hebben voor andermans mening, ook al verschild die van je eigen visie. Alles wat ik hier schrijf is niet bewezen of staat vast, het is mijn mening en er zijn er vast mensen met een andere mening en dat is hun goed recht.

Conlusie
Beide consoles zijn gelijkwaardig met beiden hun sterke & zwakke punten. Ik raad vooral aan om naar de exclusives te kijken en te zien welke je het meeste interesseren.

Mensen die belachelijk commentaar geven over een console die ze nooit in hun bezit hebben gehad gaan altijd bashen op de console die ze zelf niet hebben omdat ze ten eerste: niet anders weten, ten tweede ze niet gaan toegeven dat de andere console beter is als hunne omdat ze dan zouden toegeven dat de andere beter is en ze een slecht investering hebben gedaan (in hun ogen).


Dit is mijn mening over fanboyisme in de consolewar samen met wat ik vind over de consoles. Alle constructieve commentaar is welkom. Als je mijn mening nog over andere zaken zou willen weten laat ze gerust achter in de commentaar en ik zal zeker nog wel eens bloggen.

Greetz Murder inc aka Metteh.
Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. Cookiebear's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  "Nu moet je weten Sony zijn strategie op dat moment was dat de ps3 een mediacenter (goedkope kwalitatieve bluray) was waar je ook om kon gamen. Maar dat was dus niet wat ik zocht"

  Daar zit ge toch verkeerd, de ps3 is altijd in de eerste plaats een gameconsole geweest.
 2. murder inc's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Dat is niet wat ik gelezen heb, vind de artikels wel niet terug nu. Maar pas rond de 3de generatie ps3 (80g dachtik). Heeft sony besloten zich terug meer op games te focussen. In het begin was hun strategie op voornamelijk als mediacenter te fungeren.

  Allee dat is wat ik toen in die tijd gelezen heb, en het ook zo ervaren heb met mijn ps3. Omdat er toen een schaarste was aan games.
 3. wolferick's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Volkomen mee eens,ik vond vroeger ook de line-up van de 360 beter maar de laatste tijd heeft sony een enorme voorsprong uitgebouwd op het vlak van topexclusives zoals uncharted,killzone,resistance,demon's souls en noem maar op.
 4. SXe's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Hoeveel van deze blogs gaan er nog komen...
 5. murder inc's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Dit is waarschijnlijk de laatste, het is eigenlijk gewoon een update van de vorige. omdat ik toen beide consoles pas aangekocht had en het meer de eerste indrukken waren. Deze is een herziening van beide aangezien ik ze beide ongeveer 2 jaar bezit.

  En inderdaad ge PS3 nu echt begint met dikke exclusives te releasen zoals hierboven vermeld.
 6. Ov3rid3r's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  mijn persoonlijke mening is dat ps3 lichtjes grafischer is en xbox360 een iets vlottere gameplay heeft.
  Ik bezit zelf een xbox360, maar speel veel ps3 bij kameraad en bekijk dit van een neutraal standpunt..
 7. michidez's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  ik heb ps3 vriend xbox ik vind dat de xbox controller zeer doet aan je wijsvingers omdat ze geklemd komen tussen de batterijuittsteeksel en de handvaten en inderdaat die weegt teveel naar mijn goesting
 8. MajorK's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  ik heb beide consoles ook mooi naast elkaar draaien en vind ze alletwee wel ok.
  Met mijn PS3 heb ik soms vastlopers en vermoed dat die soms wel iets te warm loopt (hij is dan wel stiller dan mijn xbox360).
  Zelf heb ik mijn xbox360 geconnecteerd via HDMI en gebruik de vga kabel voor de digitale output. Ik kan me niet inbeelden dat je HDMI en component niet samen zou kunnen gebruiken om het digitale geluid over te brengen naar je versterker.

  Kwa graphics lijkt me Heavy Rain (ps3 exclusive) toch echt wel de mooiste

  Ik game het liefst met de zwaardere Xbox360 controller.
 9. Apocalypt0's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  ik heb 3j een 360 gehad en die controller vind 'k gewoon zalig in de polle zitten. Heb em moeten wegdoen omdat ik ring of death had, en dan een ps3 gekocht.

  Ik vind ze even goed, de ps controller is wennen, maar van krampen nooit last gehad, alleen had de controller "voller" mogen zijn zoals de 360-versie. Da's dan wel puur mijn smaak, en da voelt gewoon beter aan, maar ik ben er al bij al echt content mee!

  Goed geschreven
 10. Ge0force's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Zeer mooi overzichtje waar ik me grotendeels in kan vinden!
 11. groochy's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  got them both there is no battle :-)
 12. Vincort's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik merk wel vaak in je ondertoon dat je 360 prefereert boven de PS3...
  Maja kom, ik zal uw conclusie maar geloven zeker
 13. murder inc's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Dan misinterpreteer jij het volgens mij wel, ik speel nochtans meer op mijn ps3 dan op mijn xbox360. Vooral dan omdat ik online speel op de ps3 ipv de 360. En ben nu met killzone 2 bezig. Tegenwoordig koop ik vooral exclusives voor de Xbox360, de gears of war reeks, fable, enz.

  Multiplatform dat kan verschillen.
 14. Devastate's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Het grote punt dat mij deed kiezen voor de PS3 is de mogelijkheid om GRATIS online te kunnen spelen. Het feit dat je bij Xbox daarvoor moet betalen is ronduit belachelijk.

  Verder heb ik PS altijd al meer kwaliteit weten brengen dan XBOX/N64/... (maar dat is weer een persoonlijke mening uiteraard )
 15. Mooncat's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Microsoft is erg goed gestart met een aantal goede exclusives (Dead Rising, Halo 3, Lost Planet) en heeft zijn voorsprong van ťťn jaar uitgebuit om meer developers aan te trekken en de dominantie van de PS3 - met succes - te doorbreken. Dat Final Fantasy XIII ook uitkomt op de Xbox 360 zegt eigenlijk alles.

  Sony heeft sinds een dik jaar echter het momentum van de Xbox 360 overgenomen. Sinds de PS2 doodverklaard is, steekt Sony alle moeite in de PS3 met een reeks exclusieve toppers die de PS3 differentieert met de Xbox 360.

  De strategie van Microsoft is waarschijnlijk om met Kinetic de Xbox 360 langzaam, maar zeker te laten groeien naar een console voor een casual publiek, terwijl de opvolger zich terug gaat richten op de hardcore gamer. Aangezien de Xbox 360 nu al bijna vijf jaar uit is, zie ik Microsoft (als eerste) een nieuwe generatie console lanceren in 2011.

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: