RSS-feed bekijken

Havoc

WipEout HD (PSN) review

Dit artikel waarderen
by , 2 oktober 2008 at 15:59 (3312 Bekeken)
De WipEout-reeks bolt nu ondertussen al een tijdje. De racers maakten hun debuut in een ver en grijs verleden op de originele PlayStation. Ondertussen zijn we meer dan tien jaar verder en maakt de serie voor het eerst zijn opwachting op de PlayStation 3. Geen volwaardige disc-release echter, wel een game dat je enkel kan downloaden via het PlayStation Network voor €17,99.

Dat betekent echter niet dat WipEout HD minderwaardig is als je het met andere games vergelijkt. Integendeel zelfs: in verhouding tot zijn prijs biedt WipEout HD je verrassend veel content. In de eerste plaats is dat een uitgebreide singleplayermodus die naar goede gewoonte volgens grids is opgebouwd. Elke grid bestaat uit een aantal races die je tot een goed einde moet zien te brengen. Er werden opnieuw verschillende soorten races voorzien. Eerst en vooral zijn er de doodgewone "zie dat je eerst bent"-races, maar die worden aangevuld met Time Trials waarin je de volledige race binnen een bepaalde tijdspanne moet afleggen en Speed Laps waarin je een enkele lap binnen een bepaalde tijd moet zien te voltooien. Voorts zijn er ook Zone-races waarin je zolang mogelijk moet zien te overleven terwijl je snelheid geleidelijk wordt opgevoerd. Tot slot zijn er ook Tournaments beschikbaar die uit verschillende races bestaan. Voor elke blok van races moet je voldoende punten/medailles zien te verzamelen om het volgende evenement te unlocken, inclusief nieuwe voertuigen en andere items als skins voor je voertuigen.


De singleplayer begint behoorlijk eenvoudig. Je zal niet veel moeite moeten doen om als eerste over de finish te geraken. Naarmate je vordert, begint de moeilijkheidsgraad zich echter op te bouwen. De AI wordt een stuk agressiever en de tijden waarin je laps/races moet zien te voltooien, worden veel strikter. Dit gaat zo ver dat je naar het einde toe quasi perfecte races moet zien te rijden, anders kom je er gewoon niet. Moeilijkheid is een ding, maar WipEout HD wordt op een bepaald moment gewoon frustrerend moeilijk. Een beetje mildheid had dus wel gemogen, al valt het mee dat je de meeste items tegen het midden van de singleplayer unlockt hebt. Als die races en voertuigen je bekend voorkomen, dan heeft dat maar een reden: WipEout HD heeft zowat al zijn content, waaronder de omgevingen en de muziek, overgenomen van WipEout Pure en WipEout Pulse, twee titels die eerder op de PSP verschenen. Op zich is dat geen ramp gezien de fel verbeterde graphics, maar het is en blijft recyclage. Voor de die-hard aanhangers van de reeks valt er dan ook minder nieuws te beleven dan voor een nieuwkomer.

Gelukkig zit het met het racen zelf wel volledig snor. Het snelheidsgevoel is naar WipEout-gewoontes weer fenomenaal en bijna duizelingwekkend! WipEout zou daarnaast WipEout niet zijn als je niet met de nodige wapens aan de slag zou kunnen gaan, te vinden tijdens de races. Er zijn verschillende soorten raketten en machinegeweren terug te vinden die allemaal hun nut hebben. Bovendien kan je alle wapens ook in energie omzetten, iets dat nodig is als je na veel botswerk met een vliegende schroothoop zit te racen in plaats van met een flitsende bolide! Ben je de AI (en moeilijkheidsgraad) beu, dan is er nog altijd multiplayer. Enerzijds kan je in offline split-screen met een vriend spelen, maar uiteraard werd er ook in online multiplayer voorzien tot acht spelers. Die verloopt heel vlot met een goed lobby-systeem en vlotte matches met weinig tot geen lag. De multiplayer is evenwel beperkt tot single races of tournaments van twaalf races.


Grafisch kent WipEout HD zijn gelijke bijna niet. De omgevingen zien er werkelijk fantastisch uit en passen perfect bij de extreme snelheden die je haalt. Het spel draait aan een indrukwekkende 60 frames per seconde en dat aan de torenhoge resolutie van 1080p, zonder merkbare vertragingen wanneer de actie op het scherm intens wordt. Gamers met een Full HD-scherm zullen dus zeker en vast kunnen genieten! Ook met de muziek en geluidseffecten zit het snor waardoor er op technisch vlak nauwelijks iets aan te merken valt op WipEout HD.

Besluit:

WipEout HD biedt veel waar voor je geld en is daarom alleen al de aankoop meer dan waard. Hoewel de singleplayer frustrerend moeilijk wordt, kan je je zowel offline als online goed amuseren aan een indrukwekkende snelheid!

+ Veel content voor lage prijs
+ Snelheidsgevoel
+ Lekkere graphics

- Recyclage
- Singleplayer wordt frustrerend moeilijk

Score: 8,5/10

2 oktober 2008 gewijzigd om 15:59 door Havoc

Categories
Reviews

Reacties

 1. lowscore's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  "zonder merkbare vertragingen wanneer de actie op het scherm intens wordt"

  Eh? Nogthans is Screen Tearing duidelijk zichtbaar in hogere klassen.
 2. Zakman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Screen tearing is (normaalgezien) geen teken van vertraging. Ik heb enkel tearing wanneer ik te veel frames haal en mijn monitor het niet meer kan volgen. vb; mijn monitor draait aan 60hz (1680*1050) -> meer dan 60fps in een snelle game = tearing.
 3. lowscore's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Dat kan inderdaad omdat de buffer gedumbt wordt zonder op de refresh rate van de monitor te letten. Bij zowel console games als PC echter, wordt het afzetten van de vsync vooral gebruikt om framedrops te verdoezelen. Anders zou men in veel gevallen maar aan 12.5 of 15 fps spelen.
 4. Sh4rke's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Was dat Havoc niet die de wipeout pure ergens in de 5 of 6 op 10 gaf voor psp ?
 5. Annihilator's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  (Tearing ligt aan de verwerking van je LCD , plasma in dit geval , ik heb er hier geen last van...)

  Ik heb deze Wipeout nog maar een paar uurtjes gespeeld , maar wat mij opvalt is dat je de drukknoppen op de PS3 controller , vrij hard moet induwen om met je bolide 100 % gas te geven. Gouden tip hiervoor is de gas-geven knop te verzetten naar je L2 of R2 knop , die is veel makkelijker volledig in te drukken/tedoseren. Voor ik doorhad dat je op de standaard ingestelde knopjes ook kon doseren , had ik me wel al mega gefrustreerd dat het spel zoo moeilijk was. Tot me opviel dat ik nooit 100 % gas gaf ...

  Ik heb Wipeout 1 , op de pc indertijd nog gespeeld , en kom nu pas , op de PS3 met een volgend deel in contact en het bevalt me prima. Zalig gevoel van snelheid, leuke muziek ( mochten wel wat meer van die nummers zijn ) , en continu de spanning om geen fouten te maken. Heel intens spelletje dat zijn 18 € meer dan waard is in mijn ogen.

  Waar ik wel 'last' van heb is dat op het moment dat je split screen speelt , je geen 60 fps meer haalt op de PS3. In single player heb ik er nog nooit last van gehad.
 6. Havoc's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  @Sharke, neen dat was ik niet, dat was Bizzie.
 7. hiscore's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  @ Annihilator

  "Tearing ligt aan de verwerking van je LCD , plasma in dit geval , ik heb er hier geen last van..."

  This is so NOT true. Screen tearing is het gevolg van een trucje dat developers gebruiken omdat ze geen goesting/tijd/geld hebben om hun games af te werken zoals het hoort en de framerate te optimaliseren naar een CONSTANTE 30 of 60fps. De developer zet de VSYNC OFF zodanig dat op momenten dat er normaal gezien slowdown is (door het niet polijsten van hun grafische engine) er screen tearing in de plaats komt. Dit heeft helemaal niks met je TV te maken of de technologie waarmee die vervaardigd is.
 8. Dennoman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik vroeg me al af waar onzen hiscore bleef
 9. Annihilator's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  @ Hiscore

  Je hebt 100 % gelijk over de oorsprong van tearing, maar leg me dan eens uit waarom mijn LCD tv met een hdmi kabel er geen last van heeft. We spreken immers over hetzelfde spel , kabels en standaard resoluties. Zeker bij lcd's is het geweten dat sommige modellen gewoon meer last hebben van tearing. (Plasma's bijvoorbeeld hebben er minder last van , behalve dan in interlaced mode)

  Je hebt uiteraard gelijk dat tearing ontstaat door een gebrek aan vsync , maar sommige lcd's verergeren de zaak gewoon. Het verschil zit hem in de beeldverwerkingschip die bijvoorbeeld ook je 24 Hz blueray input omzet naar 100Hz output ( bij de nieuwste modellen ) Heb ik gelezen bij het kiezen van mijn lcd indertijd. De illustratie Blueray is analoog met een PS3 hier die een schommelende framerate heeft.

  Wat soms het probleem al kan oplossen is van interlaced naar progressive scan overschakelen op je ps3. Is het proberen waard.
  3 oktober 2008 gewijzigd om 21:29 door Annihilator
 10. Zymo's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Tearing tearing tearing!!
 11. lowscore's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  @ Annihilator. Bepaalde picture enhancing modes (MCFI bvb.) kunnen op bepaalde TV's inderdaad tearing veroorzaken. Maar kom geen discussie voeren tegen mij noch tegen hiscore omtrent tearing, want die verlies je toch (hebben we al honderd keer gevoerd ondertussen). De enige rede waarom jij bij WipEout geen tearing ziet is eenvoudig: omdat het je niet opvalt.

  Soit, voor de rest een vette game!

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: