RSS-feed bekijken

Ge0force

Lumines Supernova (PSN) review

Waardering: 2 stemmen, 5,00 gemiddeld.
by , 7 januari 2009 at 17:05 (1645 Bekeken)
Tijdens discussies over de meest verslavende games ooit moet ik steeds terug denken aan Lumines, het geniale puzzelspel van Q Entertainment dat voor het eerst verscheen op de PSP. De voorbije jaren verschenen er reeds remakes voor de pc, Xbox 360 en PS2, maar nu is het eindelijk de beurt aan de PS3-bezitters. Voor een zacht prijsje kan je op PSN Lumines Supernova downloaden, dat dankzij een nieuwe gamemode en massaís nieuwe skins en muziek wel eens de beste uit de reeks zou kunnen worden!

Het concept van Lumines is zeer eenvoudig: vanaf de bovenkant van het scherm vallen er telkens 2x2 blokjes in twee verschillende kleuren naar beneden. In tegenstelling tot Tetris valt elk blokje afzonderlijk zo ver mogelijk omlaag. Je scoort punten door deze blokjes te stapelen zodat er vierkanten van vier of meer blokjes van dezelfde kleur gevormd worden. Deze vierkanten verdwijnen zodra de tijdslijn die langzaam van links naar rechts over het scherm loopt passeert, waarna de bovenliggende blokjes naar beneden zakken. Met wat oefening is het mogelijk om vooruit te denken en meerdere vierkanten gelijk te maken voor de tijdslijn voorbij komt. Hierdoor is Lumines dan ook meer dan een zoveelste Tetris-kloon en enorm verslavend.


Not Another Tetris

De gameplay is natuurlijk het belangrijkste in een spel, maar ook op gebied van graphics en geluid scoort Lumines Supernova zeer hoog. Net als bij zijn voorgangers worden er op de achtergrond van het speelveld knappe videoclips afgespeeld, die voorzien zijn van een zeer goede soundtrack. Bovendien worden de geluidseffecten van het spel op een sublieme manier in de muziek verwerkt zodat het geluid nooit eentonig wordt. Als je voldoende punten hebt gescoord, dan stijg je in level en krijg je een nieuwe skin met bijhorende blokken, videoclip en muziek. Naast het verbreken van topscores zal het vrijspelen van alle skins je voornaamste bezigheid zijn.

In tegenstelling tot Lumines Live waarin je na de aankoop van het spel de meeste skins nog afzonderlijk moest bijkopen, zijn er in Lumines Supernova reeds tientallen skins voorzien. Wie daar nog niet genoeg aan heeft kan momenteel op PSN zelfs nog een gratis skinpack downloaden. Sommige skins zijn opgefriste versies uit de vorige games, maar er zijn ook behoorlijk wat nieuwe skins toegevoegd waaronder eentje gebaseerd op LittleBigPlanet. Via een handige skin manager kan je zelf bepalen in welke volgorde je een eigen selectie van skins wil spelen. Creatieve zielen kunnen trouwens hun eigen soundtrack componeren met behulp van een ingebouwde sequencer met meer dan honderd samples. Verwacht geen wereldhit te kunnen componeren, maar het is wel een leuk tussendoortje.

Pittige uitdagingen

Via een overzichtelijk hoofdmenu krijg je toegang tot een duidelijke tutorial en tot de verschillende gamemodes waarin je het spel kan spelen. In de Challenge Mode speel je een reeks van voorgedefinieerde skins en ga je naar het volgende level als je een bepaald aantal punten hebt gescoord. Het spel is pas voorbij als je opgestapelde blokken de bovenkant van het scherm bereiken. In Time Attacks krijgt je een vast aantal seconden de tijd om zoveel mogelijk punten te scoren. Nieuw in Lumines Supernova is de Dig Down Mode, waarin het de bedoeling is om binnen een bepaalde tijd twee kolommen vrij te maken in een gevuld speelveld. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in elk level stijgt de moeilijkheidsgraad en zodra je faalt mag je volledig opnieuw beginnen.


Ook de Mission Mode en Puzzle Mode zijn terug. In Mission Mode kan je een reeks van opdrachten afwerken, bijvoorbeeld een klein aantal blokken opstapelen zodat er niets meer overblijft, een bepaalde hoeveelheid blokken in ťťn tijdspanne doen verdwijnen of het scherm volledig leeg maken binnen een beperkte tijd. In Puzzle Mode moet je een reeks van figuren namaken met blokken. Dit begint met eenvoudige tekeningen zoals een plusteken of de letter A, maar al gauw zal je het onderste uit de kan moeten halen om een UFO of een of ander exotisch beest op je scherm te toveren. Wie de missies en puzzels uit de eenvoudigste categorie heeft opgelost, kan zich verder uitleven in twee moeilijkere categorieŽn die je kan vrijspelen.

Online beperkt

Natuurlijk is er ook multiplayer voorzien, als je over een tweede controller beschikt dan kan je een Two Player Battle spelen tegen een vriend of vriendin. Jammer genoeg kan dit enkel lokaal, er is geen online multiplayer voorzien. Gezien de lag in Lumines Live op de Xbox360 is dit misschien wel het beste, maar toch vind ik het jammer dat ze in Lumines Supernova niet eens de moeite hebben gedaan. Het zou me dan ook niet verbazen als dit later via (betalende) DLC zal worden toegevoegd. Gelukkig zijn er wel online leaderboards waarmee je je prestaties kan vergelijken met gamers van over de hele wereld. Ook Trophies zijn van de partij als extra motivatie om de verschillende gamemodes uit te spelen en alle skins vrij te spelen.

Met Lumines Supernova wordt het populaire PSP-spel op uitstekende wijze naar de PS3 gebracht. Dankzij de verschillende gamemodes, de vele skins die je kan vrijspelen, de verslavende gameplay en de prima graphics en geluid zal elke puzzelfan uren aan het scherm gekluisterd blijven. Het gebrek aan online multiplayer is dan ook het enige minpunt dat ik kan vinden in deze topper. Een aanrader!Positief:

+ Graphics en geluid
+ Verschillende gamemodes
+ Veel skins
+ Enorm verslavend

Negatief:

- Geen online multiplayer

Eindscore: 88%

7 januari 2009 gewijzigd om 23:24 door Havoc

Categories
Zonder categorie

Reacties

  1. Kiwi's schermafbeelding
    • |
    • permalink
    Fantastisch spel! Ben er al uren mee bezig geweest en heb nog maar 31% van de skins unlocked...

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: