RSS-feed bekijken

Dennoman

Op tv: Masterchef (Vlaanderen)

Dit artikel waarderen
by , 7 juli 2010 at 20:01 (3131 Bekeken)
De originele Masterchef (BBC) is mogelijk één van de boeiendste tv-formats ooit bedacht. De opzet is zo simpel als ze geniaal is: tientallen amateurkoks dromen van een toekomst als de volgende sterrenchef van Groot-Brittanië en nemen deel aan een ongemeen spannende kookstrijd waarin ze allerlei proeven doorstaan om hun doel te bereiken. Van een enkele bereiding voor een jury bestaande uit topchef John Torode en vermaard criticus Gregg Wallace tot een nagelbijtend drukke middagshift in een trendy Londens restaurant: wie Masterchef wil worden, moet er wat voor doen. Elke week worden er vier kandidaten geselecteerd van maandag tot donderdag en op vrijdag wordt de weekfinale gespeeld, die ook dienst doet als kwartfinale voor de wedstrijd. De winnaar van Masterchef wordt na de verlossende uitslag een heuse ster in zijn thuisland.

De serie trekt dagelijks miljoenen kijkers en dus is het niet verwonderlijk dat het buitenland interesse ging tonen. Eerst kwam Australië en nu lonkt ook Amerika, waar de show gebaseerd op het bijna volledig gewijzigde (en beduidend minder interessante) Australische format zal uitgezonden worden vanaf 27 juli onder presentatie van de enige bekende sterrenchef aan de andere kant van de plas: Gordon Ramsay.

Maar omdat wij nobele Vlamingen nu eenmaal graag zeggen dat we eerst waren, hebben wij ook even snel een serie Masterchef in elkaar gebokst. "Snel" blijkt hier het codewoord, want het lijkt me sterk dat in dit format veel denkwerk is geïnvesteerd.

Omdat in Vlaanderen sowieso naar schatting slechts drie à vier procent van de bevolking de edele landbouwstiel uitoefent, is het niet verwonderlijk dat vtm de laatste tijd een nijpend tekort heeft aan amoureuze boeren. Daarom werd Dina Tersago even elders aan het werk gezet, al lijkt het wel alsof Miss België 2001 zich van studio heeft vergist en dan maar snel gevraagd werd om het programma een beetje aan elkaar te lullen. Als de bevallige juffrouw Tersago op een aflevering van ruim een halfuur vijf minuten in beeld komt, zal het veel zijn. In dat poosje neemt ze dan ook nog eens taken over die vaste topchef Stéphane Buyens en zijn gastjuryleden prima zelf hadden kunnen opnemen, vermits de meesten onder hen - en dan druk ik me nog zacht uit - de televisiecamera's niet schuwen. In het originele Engelse format doen Torode en Wallace het eigenlijke presentatiewerk, terwijl de talrijke flitsende montages aan elkaar gepraat worden door een vrouwelijke voice-over. De ironie achter dit alles is treffend: vaak worden de koks beschuldigd van teveel hooi op hun vork te nemen en hun bord "te druk" te maken en laat dit programma nu net lijden onder hetzelfde euvel.

Hoewel, de overbodige elementen van dit programma zijn misschien nog niet zo irritant als de doorgedreven eenvoud van de zaak. Daar waar het origineel zo boeiend is, bewegen de deelnemers aan Masterchef Vlaanderen zich geen millimeter uit de studio en pendelen hoogstens van hun kookeiland naar hun oven en de jurytafel. De kijker voelt zich in zijn luie zetel wortel schieten terwijl de kandidaten dat achter hun kookpotten doen.

Ook de kandidaten vormen een niet-aflatende bron van irritatie. Bij verschillende formats heeft men het niet kunnen laten om beroemdheden op te voeren in zogeheten "celebrity specials", maar meestal heeft men wel het verstand om eerst een proefballonnetje op te laten en te kijken of het format wel wérkt alvorens zich aan zulke avonturen te wagen. Zelfs bij het minder dan lumineuze Big Brother bleef de BV-gekte toch enkele seizoenen uit. Niets is minder waar bij dit programma, alwaar de Vlaamse high society schaamteloos samen met wat afgeborstelde "has-beens" die nu geld verdienen door schnabbels op wafelenbakken en pensenkermissen tot een bijzonder onsmakelijk eenpansgerecht bij elkaar wordt gehusseld.

En dan hebben we het nog niet eens over het algemene niveau van de kandidaten gehad. De meeste vergeten soapacteurs of belspelpresentatrices zouden het vermoedelijk nog niet eens doorheen de selectieproeven van het originele format hebben gered, maar gelukkig krijgen ze van vtm een rechtstreekse toegangspas tot het zichzelf flagrant belachelijk maken voor het goedkeurende oog van de camera. Het eten is meestal hooguit middelmatig en hoewel de minachting vaak sluitend is af te lezen van het gezicht van de aanwezige culinaire jury, worden ze klaarblijkelijk wild wanneer ze een eetbaar gerecht voorgeschoteld krijgen. In vergelijking met het Vlaamse kinderlijke enthousiasme lijken Torode en Wallace aan luxeproblemen te lijden wanneer ze steen en been klagen over een lichtjes ondergekruide lamsbout. De arme BV's worden van zenuwen ook nog eens de boom ingejaagd door de topchefs die er sadistisch plezier in scheppen om op hun vingers te kijken en kritiek te spuien op al hun handelingen. Nogmaals dringt zich de vergelijking met het Britse programma op, waar de jury leuk gaat vragen of het lekker zal worden en verder hun kandidaten met rust laten, al wordt de vraag wel gevolgd door een sadistische grijns druipend van leedvermaak wanneer er iets catastrofaal dreigt mis te lopen.

We konden het weer niet laten zo te zien, opnieuw een goed programma moest overgoten worden met de stijl die de complete perversie van het Vlaamse tv-landschap kenmerkt. In een programma bedacht tussen de soep en de patatten dat gekweld wordt door middelmatig kookwerk, gekluns en topkoks die voor hun enge sadistische neigingen best wat professionele hulp kunnen gebruiken is dé hamvraag misschien wel wat Dina Tersago er voor spek en bonen (laatste culinaire witz!) bij staat te doen.

Laat ons hopen dat boer Jean uit Harelbeke zichzelf rap een "wuve" zoekt, dat het arme kind terug haar bezigheid heeft.

9 juli 2010 gewijzigd om 17:00 door Dennoman

Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. JimmyPatterson's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Leuk voor te lezen maar gij kunt dus zien of iets lekker is? Indrukwekkend
 2. Dennoman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  "Lekker" en een mooi bord eten is nog iets heel anders. In vergelijking met de borden die de mensen in Masterchef UK afleveren is dit toch wel van een serieus ander niveau. Dit zijn gewoon wat BV's die stoemp met worst staan te maken, allesbehalve boeiende televisie vind ik dat.

  En jah, voor de rest zijn het vooral irritante technische fouten. Vandaag stond Mieke Bouve te panikeren omdat ze niet met haar oven kon werken, Raf Van Brussel kan wel tonijn marineren maar niet eens deftig pasta koken terwijl hij 20 minuten met zijn vingers stond te draaien...

  Echt, dan nog chapeau voor de mensen die dat spel aan elkaar moeten monteren, daar moet echt gewoon praktisch geen boeiende televisie tussen al dat materiaal zitten. Nu weet ik ineens toch waarom Dina Tersago daar een paar minuten moet staan lullen per aflevering.

  Maar soit, "en nu gaan we dit doen" of "en nu gaan we naar de volgende ronde" hadden die chefs ook kunnen doen, hoewel die Buyens echt wel niet gemaakt is om voor een camera te staan.
 3. Tomba's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Goed geschreven!
  En helemaal mee eens
 4. Naradia's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Plezier om te lezen ^^

  Ik heb, jammer genoeg, de Vlaamse televisie al lang opgegeven, en kijk enkel nog naar buitenlandse programma's, op enkele uitzonderingen na die bijna allemaal van woestijnvis komen.
 5. Conqie's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Laten we anders eventjes het budget van de UK-versie in de vlaamse versie pompen, wacht allesinds met de aflevering met Axel in, voor voorbarig te zijn.
 6. Dennoman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Zelfs met een fractie van dat budget kun je nog een beter programma maken dan dit. Fuck, smijt Dina al weg en da's al meteen een loon uitgespaard.

  En pff, Axel. Kijk naar een random aflevering Masterchef UK uit de fucking voorronden en je zult minstens 3 betere koks zien dan hij. Dat hij met kop en schouders boven de Vlaamse deelnemers uitsteekt wil niks zeggen.
  8 juli 2010 gewijzigd om 19:08 door Dennoman
 7. exCite's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Redelijk recht erop Denno
 8. Conqie's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Pas op, ik denk ook wel dat indien men geen bv's etc zou gebruiken, de kook-kunsten een pak hoger zouden liggen, en er meer budget was voor andere dingen, ok.

  Maar vergeet niet, het is en blijft vtm, en men wil op veilig spelen.

  (ik had het btw niet over de kookkunsten maar eerder zijn manier van doen, wat redelijk hilarisch is)
 9. makila's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  De markt is zowiezo té klein in België om voldoende goede koks te vinden voor dit programma. Maar dan nog. Ik ben een héél grote fan van het originele Britse programma. Het is één van de best gemaakte programma's ooit vind ik. Ik was dan ook benieuwd wat de Vlaamse versie bracht, maar ik hoorde die Dina praten en ik dacht al meteen : Wat doet die hier? En nog eens 5 minuten later kreeg ik een hartaanval en zette ik de Tv gewoon af. Terwijl de Uk versie het beste programma ooit is, vind ik de Vlaamse versie het slechste programma ooit! Zo groot is het verschil! ONGELOFELIJK BAR SLECHT! Enough said.

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: