RSS-feed bekijken

CosmicD

Consoles anno 2012: het swingt de pan uit.

Dit artikel waarderen
by , 16 juni 2012 at 11:44 (915 Bekeken)
We gaan eens even goedkoop doen en een reactie die ik op de nieuws site gepost heb als blog artikel hergebruiken, omdat dit toch iets wat al jaren bij mij leeft. Het ging erover dat David Jaffe (van games zoals gods of war), voorspelt dat tablets/handhelds de consoles in de toekomst gaan verdringen.

Dat laat ik nu nog in het midden. Het is nog maar de vraag of die tablets en handhelds wel degelijke controls gaan hebben om zijn statemnt te bekrachtigen. Maar ik wil het dus echt hebben over consoles en hoe ze geëvolueerd zijn over de jaren. Want ik heb die hele uitbouw van consoles nooit gesnapt sinds ze echt gestopt zijn uniek te zijn.

Vroeger als je een nintendo of een sega megadrive had en je had toevallig een spel dat op de pc én op die consoles was dan waren die ook anders, met andere graphics en een ander verhaal.

Tegenwoordig heb je langs de ene kant 80% à 90% van de spellen die ook op pc uit komen identiek hetzelfde op de console (mits een paar optimalisaties). En langs de andere kant worden al de "unieke" side quests zoals bij dead space voorbehouden voor mobile devices. Je kan eigenlijk dus eerder een mobile device kopen dan een console naast je pc.

Verder worden de huidige consoles verpatst als heuse mediaboxes en ze gaan dan allemaal on-demand features aanbieden die je met je standard digibox of zelfs tv ook kan doen: alleen zijn ze een beetje meer geïntegreerd met het friends list systeem van die dingen (en dan heb ik het over xbox live integratie enzo)

Deze week nog hoor ik over telenet die twitter integreert met yelo. Dan denk ik, moet je om dat handjevol exclusive titles een aankoop van een kleine 1000 euro rechtvaardigen als consument, want dat is toch het gene dat je moet doen als je de exclusives van de 3 consoles wil spelen. Maar er zijn er zo weinig dat ik met m'n gezond boereverstand zeg van .. nope. Zeker als je bedenkt dat de rest van de games bijna allemaal ook op pc verschijnen en de consoles voor de rest allemaal overbodige functionaliteit bieden. Het wordt al helemaal waanzinnig dat je die media functies van die 3 boxen gewoon driedubbel hebt en elkaar gewoonweg niet aanvullen en overlappen elkaar. Het is als betalen voor 3 auto's en er maar met 1 tegelijk kunnen rijden.

Ik kan voor mijn gevoel het bezit van één console rechtvaardigen omdat je dan één exemplaar van de multimediadiensten hebt die je dan ten volle kan gaan benutten met natuurlijk het gebrek aan toegankelijkheid aan die andere kleine hoop exclusives voor de andere 2 consoles. Maar dat is voor mij persoonlijk meer aanvaardbaar dan die 3 bakken moeten kopen en misschien 1 à 2 exclusives per jaar ervoor te hebben.

Ik vind dat game consoles gewoon game consoles hadden moeten blijven en dat ze er zo veel moesten naar streven om bijna uitsluitend exclusieve titels te verkopen zoals het vroeger was. Titels die ook anders waren dan als je hun naamgenoot op een andere console kocht.
Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. Brambo90's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik gebruik de console gewoon om te gamen, met vrienden die (bijna) allemaal dezelfde console hebben. En waarom zouden er dan geen games mogen zijn, die ook op de andere platforms uitkomen? Ik vind dat ze zelfs nog een stapje verder mogen gaan en alles crossplatform mogen maken.

  Ik snap je hele punt niet. Als je geen geld wil geven aan de andere consoles, dan doe je dat toch gewoon niet. Klinkt simpel. En dat is het ook!
 2. Ge0force's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik snap deze blog toch ook niet goed. Zelfs in de hoogdagen van pc-gaming waren er toch ook al multiplatform games zoals GTA en Tomb Raider? En ik zou denken dat de PS3 ruim voldoende exclusives heeft die niet op pc verschijnen en dubbel en dik de moeite waard zijn. De combinatie van pc en ps3 is voor mij dan ook ideaal.
 3. V1nce's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Wall of shit
 4. CosmicD's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  .... dat mag jij vinden. Maar ga jij maar eens kijken op List of PlayStation 3 games - Wikipedia, the free encyclopedia en zie eens welk percentage exclusives jij ECHT zou willen TOV de dingen die eigenlijk niet exclusive zijn.

  Het is natuurlijk een persoonlijke visie, maar ik vind gewoon resistance, littlebigplanet, de uncharted of killzone serie gewoon niet indrukwekkend genoeg om een ps3 te kopen wetende dat je dan gears of war, halo en al die andere nep exclusives die dan 2 jaar later op PC verschijnen alleen initieel op XBOX als exclusive hebt.

  Ik heb echt gewacht tot alan wake en force unleashed op PC uit kwam. Waar zit dan de meerwaarde van de consoles nog ? Als je ziet wat de indie beweging tegenwoordig weer op pc tovert kwa innovatieve games dan valt de noodzaak - voor mij althans - om een console te kopen volledig weg.
  28 juni 2012 gewijzigd om 14:30 door CosmicD
 5. 50Euro's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Voor iemand die games als Little Big Planet en Uncharted niet indrukwekkend zijn met je zowiezo niet veel rekening houden vind ik persoonlijk. Gt5 en Forza zijn racegames die hun gelijke niet hebben op pc. Fifa is nog maar sinds Fifa12 identiek aan de console versie. Dan heb ik het nog niet over de Wii exclusives. Denk trouwens dat Halo/Gears of War de pc de laatste tijd serieus overslaat. Fable heeft er ook eentje van tussengelaten.

  5 jaar geleden kwam Gears of War uit op pc, ik wil u wel eens Max Payne 3 zien spelen op die pc. Pc heeft om de 2 jaar kleine upgrade nodig om beetje mee te zijn. Als ik een ding niet begrijp is dat pc gamers met kritiek op console's steeds over geld beginnen. Laat het nu eens duidelijk zijn.. Basisprijs met upgrades van pc komen duurder uit dan de 3 consoles samen over de jaren heen.

  Voor alle duidelijkheid, kheb wel pc en wat console's, handhelds en mobiele dinges maar stop nu eens met zagen en console's af te breken.
 6. CosmicD's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik bash consoles helemaal niet in de zin van "console = 4 noobs" en "pc is for pr0s" Dat hoor je mij niet zeggen. Maar ik ben ook niet echt fanboy gebleven omdat het in de eerste jaren allemaal zo leuk was en naar mijn inziens de "consoleness" van vroeger wat verwaterd is tegenwoordig.

  Ik weet ook best wel dat sonic, wipeout, street fighter, F1, en al die andere goede side scrollers en racers gewoon hun magie hebben op een console. Maar ik ga niet ontkennen dat fps toch heel wat moeilijker loopt. Maarja dat is nu weer een kwestie van smaak. Ik denk dat mensen die heel fel toegewijd zijn best wel een fps met stijl kunnen spelen maar er is een redan waarom dat niet in eSports gedaan wordt.

  Over de prijs is het inderdaad zo dat (in mijn geval toch) je om de 4 à 5 jaar een dikke 1000 euro er tegenaan smijt. Maar dan heb je ook een open platform waar je alles kan op doen wat de informaticawereld te bieden heeft, met een degelijk controle systeem. Als je op een console wil doen wat je op PC kan, dan ben je er aan voor de moeite.

  Ik denk toch niet dat ze photoshop, cubase of autocad ooit voor consoles gaan uitbrengen.

  Nogmaals, dat is geen argument TEGEN consoles, mijn punt van deze post was om argumenten te geven waarom het geld dat je eraan uitgeeft vooreen deel verloren gaat aan nutteloze features die eigenlijk niet veel mensen gebruiken.

  Over smaken en argumenten valt natuurlijk te discussieren. Ik kan het gewoon niet laten om te beginnen over het feit dat als een pc ontwikkelaar zich gaat bezig houden met console ports maken voor hedendaagse games, dat ze ontzettend moeten gaan downscalen in de textures, en dat business model van microsoft niet eens toe laat om free content aan te bieden als DLC. M$ moet er aan verdienen.

  Omgedraaid heb je dan ook weer zo'n cliché, dat bedrijven die echt inzetten op de console markt goed bezig zijn en veel content maken. Maar dan heb je van die games die heel sterk aan consolitis lijden als ze geport worden voor pc. Het ergste zijn toch echt wel die sonic games die ze dan ook op steam uitbrengen, die controls zijn zodanig "vastgeroest" naar consoles toe dat je moet gaan ontcijferen welke toets nu eigenlijk op welke controller past en die dan moet gaan mappen op je keyboard en hopen dat je de juiste hebt. Dat is toch triest. Dan vraag ik mij af, waarom... waarom niet gewoon exclusieve content voor consoles zodat ze hun geld 100% waard zijn in plaats van al die overloperij waar je eigenlijk beter een pc voor kan kopen omdat pc gewoon 10x sneller en een meer open architectuur heeft. Zelfs John Carmack vind dat dus hem kan je geen schijtmuur verwijten hoor.
 7. CosmicD's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  oh jee, die ps4 is echt de belichaming van het probleem dat ik hier vorig jaar neerschreef. ECht, een SHARE KNOP op een controller en een habbekrats aan exclusives of het excuus om een blueray te hebben, dat is echt het enige wat een console nog onderschijdt. Maar tegelijk wordt er zoveel fuzz over gemaakt dat je dan uiteindelijk met 2 de zelfde dingen gaat doen die eigenlijk het zelfde kunnen. Moeilijk de jeugd nog op te voeden op zulke manier.

  Kom op zeg, die hele ps4 is nu een afkooksel van de PC architectuur zodat ontwikkelaars makkelijk kunnen porten. Ik zou echt geen goede game nation of game mania verkoper zijn Ik kan echt niets aanprijzen aan die console. Er is niets wat nog "specialer" is dan de dingen die je via wifi en PC en tablets zou kunnen doen. De ontwikkelaars doen alleen maar alsof ze iets heel exclusief hebben en omdat je dan toevallig eerst GTA5 zal kunnen spelen of gran turismo, spreekt het mensen die niet kunnen wachten aan.

  Ik zeg niet dat er geen reden is om een console te kopen. Ik kan mij goed inbeelden dat het een goede aankoop zou zijn als je PC 10 jaar oud is en je een nieuwe blueray speler wil en daarbij een goed krachtige PC achtig alternatief wil.

  Maar wees nu eerlijk. Als je juni 2014 een nieuwe PC koopt is die PS4 al weer outdated en wordt de afstand als maar weer groter.

  Maarja, als je als gamer wil toegeven aan zulk pluralisme, mij goed.

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: