RSS-feed bekijken

Boterkoek

Vulkanen

Dit artikel waarderen
by , 17 juli 2012 at 14:55 (528 Bekeken)
Hoe ontstaan vulkanen?

Op bepaalde plaatsen onder de harde aardkorst, bevinden zich grote hoeveelheden gloeiend, gesmolten gesteente. Het kan goe zijn dat deze plaatsen door radioactiviteit verhit geweest zijn, zodat het gesteente gesmolten is. Geleerden zijn hier niet zo zeker van, maar zij weten wel dat het hete, vloeibare gesteente door alle scheuren of zwakke plaatsen in de vaste steenlaag erboven naar de oppervlakte komt. Op de een of andere manier slaagt het erin aan de opppervlakte te komen. De vloeibare massa noemen we lava. Lava kan plotseling met een geweldige ontplofffing uitbarsten. Of zij kan uit een grote barst stromen lek honing uit een pot. Sommige vulkanen schieten 'as' de lucht in. Als deze vulkanische as op de aarde terugvalt, wordt er een kegel vormige berg gevormd omheen het gat waaruit de as komt.In de jaren 90' zag een boer in Mexico op zekere dag rook komen uit een klein gat, dat plotseling in zijn korenveld ontstaan was. Het gat groeide en begon vulkanische as uit te spuwen. In een week tijd had de as een kegel van ongeveer 100 meter opgebouwd. Enkele weken later was hij enkele honder meters hoog en hij groeide nog steeds. Een nieuwe vulkaan was ontstaan. De as waardoor de vulkaan groeide was geen echt as. Het was lava die in de lucht geschoten werd, waar zij afkoelde en hard werd. Maar zij koelde pas af nadat zij nog heter geworden was dan toen zij nog binnen in de aarde was. Lava wordt heter wanneer het met zuurstof vermengd wordt. Hetzelfde gebeurt wanneer zij in aanraking komt met water. Sommige vulkanen die onder water uitbarsten, blijven zich opbouwen tot het eilanden worden. HawaÔ is er een voorbeeld van.
Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. Wikkesman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  door radioactiviteit verhit?? onder andere, onze planeet is ontstaan uit een protoplaneet:
  Early protoplanets had more radioactive elements, the quantity of which has been reduced over time due to radioactive decay. Heating due to radioactivity, impact, and gravitational pressure melted parts of protoplanets as they grew toward being planets.

  deze warmte is de basis voor de platentektoniek
  [url=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tektoniek.gif]File:Tektoniek.gif - Wikimedia Commons[/url]

  platentektoniek maatje

  onze aarde is eigenlijk een soort van ajuin, verschillende 'lagen', waarvan de continentale en de oceanische lithosfeer drijven op de asthenosfeer
 2. Boterkoek's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik weet enkel maar den basis, daarmee dat ik zei dat ik er niet zeker van was.
 3. Wikkesman's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  gaan we samen een kinderencyclopedie maken?

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: