RSS-feed bekijken

BelgianTerror

Weg met innovatie, lang leve recyclage!

Dit artikel waarderen
by , 5 juli 2012 at 09:13 (861 Bekeken)
Al geruime tijd heb ik proberen gamers te begrijpen. Alan Wake, Enslaved, Amnesia... stuk voor stuk games die de hemel in werden geprezen door de mensen die ze speelden. 'Fantastisch, innovatief, uniek, etc...', de lofbetuigingen vlogen ons rond de oren. Call of Duty Modern Warfare 3 daarentegen was een flauw afkooksel, een geldkoe, hebzucht van Activision en meer van dat schoons. Maar raad eens welk spel meer heeft verkocht dan de andere drie voorgenoemde games? Juist ja.

Maar, nu maak ik me waarschijnlijk massa's onpopulair, deze uitspraken komen veelal van ignorante en doordeweekse gamers die elke hype slaafs volgen zoals een Mechelse Herder altijd achter zijn voorwerp zal apporteren, of het nu op een hemelse weide is of een gevaarlijke afgrond. Indoctrinatie durft men zoiets wel eens te noemen. Maar men beweert steevast dat dieren niet kunnen denken en handelen op instinct. Of dit waar is laat ik even in het midden, maar zijn wij als 'superieure' levensvorm niet wat slimmer? Kunnen wij geen eigen beslissingen nemen en onze eigen visie voor ogen houden? Het antwoord in 95% van de gevallen is blijkbaar een dikke 'Njet'.

Opgelet, ik ga hier niet beweren dat Enslaved het beste spel ter wereld was terwijl Call of Duty vergulde koeienvlaai is. Beiden spellen zijn sterke titels, maar je moet de manier waarop bekijken. Zo was eerstgenoemd spel prachtig vormgegeven, had het een indrukwekkende verhaallijn met een unieke plottwist en zat de gameplay best snor. Het shooter-spel daarentegen had een verhaal herkauwd door een gans grasveld koeien waarvan de gameplay echter wel 'spot on' was. Beide games verdienen geen score van 50 of 100, eerder ergens rond de 80. Enslaved omdat het iets uniek deed maar enkele nodige steken laat vallen op vlak van gameplay en ervaring. Iets wat Call of Duty dan weer in overvloed heeft, al laten zij het innovatieve achterwegen. Het is niet omdat iets nieuw is dat het goed is of omdat het herkauwd is dat het slecht is. Op zijn minst niet voor de objectieve geest. Neem echter een kijkje naar de gemiddelde gamer en je beseft wel dat objectiviteit niet bepaald onze sterkste kant is. visuele representatie nodig? De Metacritic-website is mijn voorkeursbron. De gebruikers geven quasi altijd een 0 of een 10. Een welgeargumenteerde 8 zal u echter zelden terugvinden.

Laat de comments over elitaire ex-redacteur met hipsterneigingen of herkauwende gamesverdediger der multinationals nu overigens maar komen. Indien deze commentaar mij zou beÔnvloeden ben ik niet meer als grazend vee dat de kudde volgt, dan liever een eigen mening maar wel mijn eigen visie intact houden. Iets wat we misschien allemaal zouden moeten proberen in plaats van ons te laten leiden door derden? Eenieder van ons is uniek, laat ons er dan ook naar gedragen!
Categories
Zonder categorie

Reacties

 1. maxkes's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Als jij COD nog een 80 zou toekennen, ben je wel hťťl uniek, ja. Enslaved was beter, maar nog lang geen 80 waard.

  COD1 80/100 raten is nog begrijpelijk. Maar alles wat daar achter komt...
 2. mister__ID's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Mooi blogartikel, zit veel waarheid in!
 3. -=]*Triple-X*[=-'s schermafbeelding
  • |
  • permalink
  CoD 1 overrated?!

  Toch nog steeds 1 van de beste FPS singleplayer ervaring die ik ooit heb gehad hoor! (enkel PC game'end)

  Komt zeker in mijn rijtje van top FPS SP's:
  - Half-Life
  - F.E.A.R
  - CoD 1 & UO
  - Medal of Honor: Allied Assault (de eerste ooit, op PC)
  10 juli 2012 gewijzigd om 10:05 door -=]*Triple-X*[=- (typo)
 4. GMotha's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Indoctrinatie is niet echt een correcte verklaring.
  Mensen willen soms gewoon meer van hetzelfde, let maar eens op de commentaren als een speltitel iets te veel verschilt van zijn voorganger. De meeste mensen zijn saai en houden het graag bij het oude, developers spelen daarop in omdat ze anders een immense doelgroep mislopen.

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: