RSS-feed bekijken

BelgianTerror

De schaamte der gamers

Waardering: 2 stemmen, 4,50 gemiddeld.
by , 12 juni 2012 at 22:57 (1047 Bekeken)
Als je vraagt wie er allemaal games speelt, kan je mond best wel eens openvallen van verbazing. Kleuters spelen met een V-tech, kinderen met een Nintendo DS, tieners met een Xbox, PlayStation of pc en zelfs de ouders durven al eens mee doen. Er zijn tevens oma's en opa's die thuis of in het rusthuis een beetje bowling spelen op de Wii. Het is immers niet omdat het lichaam niet meer mee wil dat men geen fun meer mag beleven, toch? Niettemin... rondlopen in een T-shirt van onze favoriete shooter of een pull in de vorm van een bepaald gamingkleedstuk blijft iets delicaat. Zelfs ervoor uitkomen dat je een hardcore-gamer bent blijft iets gevoelig. Want hoewel iedereen 'gamet' draait het vooral om casualgames als Angry Birds of Farmville. Het soort games dat je vooral speelt tussen het werk of de studies door. Maar zeggen dat je graag een shooter speelt? Men zou immers maar eens de vergelijking kunnen maken tussen jezelf en pakweg Anders Breivick. Fijn is anders.


De grote vraag is echter waarom we ons schamen? Het lijkt vooral iets onderbewust te zijn bij velen. Zo las ik tijdens een pauze op het werk een boek van de bekende Xbox-reeks Halo. Een vrouwelijke collega die mij even passeerde in de cafetaria vroeg wat ik las, waarop ik antwoordde met 'Engelse sci-fi'. Verbazend genoeg herkende ze de titel 'Halo' en vroeg me prompt of dat ook geen spel was op een console. Mijn anders zo logische hersenpan spande zich samen, maakte vreemde kronkels en gaf het bevel aan mijn stembanden om te zeggen 'ik denk het wel, ik lees vooral de boeken'. Tevreden met het antwoord ging zij verder op pad en dacht ik bij mezelf 'dafuq just happened?' Mijn kamer thuis staat immers vol met Halo-attributen. Een poster, een helm van de Master Chief, alle games, de boeken- en stripreeks, een zelfgecreŽerde kalender... je kan me bezwaarlijk beschuldigen van 'geen' fan te zijn van de games uit het Halo-universum.Wie treft dan de schuld? Mijn eigen rare hersenkronkels of iets anders? Persoonlijk vermoed ik dat het probleem grotendeels ligt bij het maatschappelijk stigma van de gamer. Voorheen maakte ik de vergelijking met Anders Breivick... waarom hem precies? Simpel: in de media werd uitgebreid gesmeerd dat hij zijn plannen maakte via de MMO World of Warcraft en zijn ervaring opdeed in de populaire shooter Call of Duty. En Breivick is heus niet de eerste misdadiger wiens acties werden gelinkt aan een of ander spel. Games zijn nu eenmaal een makkelijk doelwit. Zo kan een dronken moord snel uitdraaien op een krantenartikel met de titel 'gamer slacht vriend af' en dat enkel en alleen omdat er toevallig ergens in het gebouw zich een Xbox bevond. Zolang als dat onze consoles echter geen krachtige AI hebben die onze hersens kunnen beÔnvloeden, blijf ik er bij dat games nooit de oorzaak zijn van criminele daden jegens andere personen. Misschien wel een gevolg of extra motivatie/drijfveer, maar nooit de oorzaak. Bezie het als een stukje kool op een al reeds smeulend vuur.


Is er dan een oplossing om het stigma weg te drijven? Dat hangt af hoe je het bekijkt. De media zal zichzelf niet aanpassen, de bal ligt in ons kamp, de gamers. Het kan wel eens gezond zijn voor de sfeer als we allen wat meer gaminggerelateerde kledij droegen, openlijk durfden praten over onze smaak voor games en ongegronde negatieve kritiek deftig verwoord wisten te weerleggen. Vooral dat laatste zou een nieuw gegeven moeten worden want een ''o lolzor, media = faggots bitches, gaming iz l33t' helpt ons niet meteen verder. Blijf beleefd, gebruik een normale woordenschat en vertrouw op een logische redenering van de tegenstand, hoe zeldzaam dat laatste vandaag de dag ook is.

Reacties

 1. WarCry-dude's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik denk niet dat de media en zogezegde links met moordenaars er echt veel mee te maken hebben. Ik ken eerlijk gezegd niemand die zo'n reporters serieus neemt. Volgens mij is het eerder het stigma van nerd zonder leven dat schaamte opmerkt. Tegenwoordig schaam ik mij al lang niet meer om te gamen maar toen het wel nog zo was, had het toch weinig met de media te maken.
 2. 9lives UNI's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik onderschrijf dat ook hoe wereldvreemd ben je eigenlijk om Halo franchise niet te kennen? En mocht je daadwerkelijk kranten lezen en de media volgen dan is de berichtgeving helemaal niet zo negatief over gaming als je ons hier wil voorhouden. Het besef dat vrouwen eerder gericht zijn op zelfverbetering noopt jezelf tot leugentjes voor bestwil en lijkt het me dat er eerder sprake is van geldingsdrang van het jongentje die zijn kinderkamer vol met fetischmen nog niet aan een vrouw kan laten zien.
 3. BelgianTerror's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  @warcry: Het feit dat je niemand kent die zulke reporters serieus neemt is een teken dat uw omgeving mentaal volwassen is. Maar geloof me vrij dat er genoeg mensen zijn die nog steeds denken dat games 'des duivels' zijn.

  @Uni: Er bestaan er raar maar waar en het zou u nog verbazen ook. Wat de media betreft, gaming komt al een positief in het nieuws als het gaat om pakweg kinect-toepassingen, maar het merendeel van het nieuws gebaseerd op de echte games is negatief (tenminste in de niet-gespecialiseerde bladen). Het punt over zelfverbetering bij vrouwen en de daaropvolgende belediging naar mij toe snap ik niet echt? Ik spreek vrouwen toch nergens op aan? En die 'kinderkamer vol fetischmen' zoals u het noemt is heus wel eens bekeken door vrouwenogen anders dan die van de familie. Maar dat is een afwijkende kwestie omtrent dit artikeltje
 4. Naradia's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik begrijp niet echt dat probleem, 'ervoor uitkomen dat je een hq gamer ben'? Ikzelf heb er geen enkel probleem mee om dat te vertellen, en als er mij iemand dan anders aankijkt, dat is zijn/haar probleem.
  Maar eerlijk gezegd nog nooit voorgehad, dat iemand niet meer tegen mij spreekt, of mij aankijkt alsof ik nen seriemoordenaar ben. Integendeel, meestal gamed die persoon zelf ook, dus...
 5. 9lives UNI's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  maar het merendeel van het nieuws gebaseerd op de echte games is negatief
  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit een vertekend beeld is. U mag er gerust de archieven van de niet gespecialiseerde bladen en visueele media op naslaan.

  Dat u met het breivik verhaal en verzonnen krantekoppen nog eens flauwtjes een gestreden strijd wil naspelen mij niet gelaten maar het getuigd van een hoog kalimero gehalte.
 6. BelgianTerror's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Uiteraard is het beeld vertekend Dat is net het hele punt ^^ Media focust altijd op spectaculaire zaken. en meestal is dat negatief. Graag wil ik een willekeurige krant nemen en het aantal positieve versus negatieve berichten vergelijken ^^ Qua content al negatief quasi altijd trimferen.

  Het Breivik verhaal zet ik erbij als extra kenteken van het standpunt. Dat u weeral op de man speelt door de 'kalimero'-uitspraak getuigt enkel weer van het feit dat de media gelijk heeft dat mensen in hokjes denken en niet openstaan staan voor andere interpretaties
 7. 9lives UNI's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Je moet dat gewoon doen, eens voor jezelf een listing maken.
  En morgen zeker niet vergeten naar Witse kijken.
 8. themummy123's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Games zijn idd gewelddadig, face it. Dat media-gebash van de gamers begint saai te worden *verwacht nu een hoop gebash en flame*
 9. Furon's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door themummy123
  Games zijn idd gewelddadig, face it. Dat media-gebash van de gamers begint saai te worden *verwacht nu een hoop gebash en flame*
  Dus games zoals Mario, Sly Cooper, Kirby, Ratchet & Clank, Jak & Daxter, Rayman,... vind je gewelddadig? Nou nou.
 10. 50Euro's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Over het linken van criminaliteit met gamers heb ik het volgende idee, wat dus volledige onzin kan zijn .. Als er iets in je hoofd zit om iets uit te voeren ga je op zoek naar 'materiaal' om het te bestuderen.

  Bv Ik vind een art style zeer leuk dus ga ik daar naar op zoek adhv guides/forums en ga het oefenen in bv Photoshop.

  Bijna alle profvoetballers hadden vroeger zelf of nog steeds een idool. Ze bekeken zijn acties op tv/youtube en probeerden het zelf.

  En waar kan je 'oefenen' met geweld/geweren? In videogames..

  Nu heb ik nog nooit gehoord dat sommige zo goed kunnen voetballen dankzij tv/youtube. Veel mensen zoals ik zoeken veel dingen op in grafische dingen maar blijven amateurs.

  Volgens mij moet het idee/motivatie/talent van ergens anders komen en is de rest hoogstens een hulpmiddel. Maar naar wat ik lees in de media zijn er vele hersenkronkels niet normaal.

  De media is tegenwoordig zo gebaseerd op sensatie/kritiek tot op riool niveau. Ik bedoel zijn ze zelf zo marginaal geworden, gisteren weer zo iets frapant in EK magazine... Eerst de opmerking dat 1 man alle aandacht opzuigt bij Portugal en dat al die journalisten hem blindelings volgen. En dan proberen ze u voor de grootste onnozelaar ter wereld te houden 'Wij volgen 1 dag Portugal, meer bepaald 1 man, Christiano Ronaldo'.... Zucht

  Denk dat sommige gamers en sommige journalisten 1 ding gemeen hebben.. Waar sommige gamers moeite hebben om te zeggen dat ze videospelletjes spelen hebben sommige journalisten problemen om te zeggen dat ze mediageil zijn.

  Dus als ik mij van 1 sector zeker de kritiek omtrent gamen niet aantrek is het de media.

  Ps. Videogames zijn een serieus grote sector geworden.. Denk dat de media er beter rekening mee gaan houden en stoppen zo schijnheilig te doen. En ipv de link te leggen tss criminaliteit en games mss eens zeggen dat hun kinderen/partner/ouders ook gamen.. Denk niet dat die videospelletjes waarin je vogels moet weggooien enkel verkocht worden aan kinderen met een creditcard.
 11. 50Euro's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Denk er net aan dat we gelukkig mogen zijn dat er videogames zijn. Want als het echt zo een slecht weer gaat zijn deze zomer denk ik zelf dat het personeel van de openbare omroep de wederom dagelijkse herhaling van de kampioenen niet kan overleven..
 12. L'enfant terrible's schermafbeelding
  • |
  • permalink
  Ik schaam mij niet.

  Oplossing: grow some balls

Trackback-signaleringen

Totaal aantal trackback-signaleringen 0
Trackback-link: