RSS-feed bekijken

apa

 1. Digitale camera's: over sensoren en hoe je komt tot ruis

  Een sensor bestaat uit pixelcellen (1 per pixel in de uiteindelijke foto). Ieder van deze pixelcellen kan je vergelijken met een minuscuul zonnepanneel: hoe meer licht er op zo'n vel valt, hoe meer elektriciteit die produceert. Door nadien de hoeveelheid elektriciteit te meten, kan de helderheid van de pixel bepaald worden. Als je de helderheid van alle pixels hebt, dan heb je de foto gereconstrueerd.

  Het meten van de hoeveelheid elektriciteit gebeurt door de stroomsterkte uit te ...
  Categories
  Consumer electronics
 2. LCD en plasma: de waarheid achter de specs

  De specs die TV-fabrikanten op hun TV's plakken zien er vaak erg indrukwekkend uit, terwijl onhafhankelijke reviews vaak véél minder indrukwekkende cijfers nameten. Het is dan ook niet erg evident om door het bos de bomen nog te zien. Hieronder geef ik een overzicht van een aantal van de meer bekende specs en wat erachter schuilt.

  Wat betreft het contrast, wordt er een onderscheid gemaakt tussen statisch en dynamisch contrast.
  Het statische contrast is de enige die echt wat ...

  5 december 2009 gewijzigd om 16:32 door apa (Aanvulling: verbruik)

  Categories
  Consumer electronics
 3. Monitors (part II - LCD)

  Liquid Crystal Displays (LCD):
  LCD's zijn in werkelijkheid niet veel meer dan regelbare lichtfilters. In een CRT wordt licht uitgezonden door die pixels die moeten oplichten; in een LCD wordt het licht weggefilterd voor die pixels die donker moeten zijn (de andere pixels laten het licht door). Om dit te verwezenlijken, bestaat een LCD uit twee componenten: een lichtbron en een lichtfilter.

  Naargelang de gebruikte lichtbron onderscheiden we reflectieve LCD's (die binnenvallend ...
  Categories
  Computers , ‎ Hardware
 4. Monitors (part I: algemeen + CRT)

  Algemeen:
  De monitor is gewoonlijk het belangrijkste output-apparaat van een computer. De bedoeling van een monitor is beelden weer te geven. Daartoe beschikt een monitor over een groot aantal oplichtende punten die we pixels noemen. Door opeenvolgende pixels te laten oplichten, krijgen we een (min of meer) vloeiende vorm te zien. Door de lichtintensiteit van de afzonderlijke pixels te variëren, krijgen we de illusie van diepte in het beeld.

  Hoewel dat moeilijk te geloven ...
  Categories
  Computers , ‎ Hardware
 5. Storage (HDD)

  Harddisk:
  Een harde schijf is een magnetisch opslagmedium. Dat betekent dat data opgeslagen wordt in elektrisch geladen deeltjes (elektronen). Deze deeltjes kan je vergelijken met magneten: ze hebben een noord- en zuidpool. Het verschil tussen een 0 en een 1 wordt gemaakt door de oriëntatie van een magnetisch deeltje om te keren.

  Als je een harde schijf ontleedt, dan merk je dat die bestaat uit 2 belangrijke delen:
  1. 1 of meer ronde schijven (die we platters noemen)
  ...

  21 juli 2009 gewijzigd om 21:01 door apa

  Categories
  Computers , ‎ Hardware
 6. Random Access Memory (RAM)

  Een CPU voert instructies uit op data. Zowel instructies als data worden gecodeerd in bytes. Al deze bytes worden gestockeerd in het RAM. De CPU haalt deze bytes op door aan een memory-controller een bepaald geheugen-adres te vragen. De CPU gebruikt m.a.w. adreslocaties die verwijzen naar specifieke stukken RAM. Een CPU kent enkel adreslocaties die verwijzen naar RAM geheugen. Dat betekent dat geen enkel ander geheugen-medium rechtstreeks aanspreekbaar is door de CPU; data van andere media moet ...

  21 juli 2009 gewijzigd om 21:01 door apa

  Categories
  Computers , ‎ Hardware
 7. Central Processing Unit (CPU)

  Productie:
  De productie begint met silicium-dioxide (ofte: ordinair zee-zand; hierna aangeduid als "silicium"). Silicium is een halfgeleider van elektriciteit.

  Het silicium wordt in een eerste fase gezuiverd, gesmolten en laat men vervolgens terug stollen. Het resultaat zijn grote silicium-kristallen die men "boules" noemt. Iedere "boule" heeft een diameter van ongeveer 20cm, is meer dan 1m25 lang en weegt meerdere honderden kilo's.
  ...

  21 juli 2009 gewijzigd om 21:01 door apa

  Categories
  Computers , ‎ Hardware